Vyriausybė derybose su „Gazprom“ siekia dujų kainą sumažinti penktadaliu

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad Rusijos

A. Butkevičius minėjo, kad Lietuva norėtų maždaug penktadaliu pigesnių dujų.<br>"Reuters"
A. Butkevičius minėjo, kad Lietuva norėtų maždaug penktadaliu pigesnių dujų.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 3, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:15 AM

„Aš manau, kad šitas susitikimas buvo reikalingas dar ir dėl to, kad nebūtų vienašališkai vėl priimta ar pritaikyta tam tikra formulė, pagal kurią skaičiuojama dujų kaina.

Mūsų tikslas yra kalbėtis ir stengtis - derantis - kad dujų kaina Lietuvai būtų sumažinta“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė Vyriausybės vadovas, komentuodamas „Gazprom“ viceprezidento, „Gazprom export“ vadovo Aleksandro Medvedevo ir Jaroslavo Neverovičiaus susitikimą Vilniuje.

Pasak A. Butkevičiaus, A. Medvedevas gruodžio 20 dieną dalyvavo „Lietuvos dujų“ valdybos posėdyje, kuriame turėjo būti tvirtinama, jo žodžiais, nauja dujų tiekimo Lietuvai sutartis, nes ankstesnė sutartis baigėsi gruodžio 31 dieną.

Ilgalaikė „Gazprom“ ir „Lietuvos dujų“ sutartis dėl dujų tiekimo galioja iki 2015 metų pradžios, o kiekvienų metų pabaigoje šalys pasirašo sutarties priedą, kuriame nustatomi konkretūs dujų pirkimo kiekiai ir kainos vieneriems metams.

„Lietuvos dujų“ atstovė Jolita Butkienė sakė, kad įmonės vadovybė pritaria Vyriausybės pozicijai, kai dujų kaina Lietuvai galėtų sumažėti maždaug penktadaliu.

„Lietuvos dujų“ vadovybė pritartų Vyriausybės pozicijai, kad jeigu vyktų derybos su „Gazprom“, kaina galėtų sumažėti apie penktadalį. Tai būtų realu ir pagrįsta“, - sakė J. Butkienė.

A. Butkevičius anksčiau minėjo, kad Lietuva norėtų maždaug penktadaliu pigesnių dujų ir teigė, jog jo vadovaujama Vyriausybė bandys įtikinti „Gazprom“ sumažinti dujų kainą. Planuota suburti darbo grupę deryboms su „Gazprom“, be to sausį planuojamas tarpvyriausybinis susitikimas su Rusijos pareigūnais.

„Jie buvo pasiprašę susitikimo su manimi, bet kadangi nebuvo numatyta darbotvarkėje, apie ką bus kalbama, tai buvo susitikimas tik su energetikos ministru - dėl to, kad Energetikos ministerijos atstovas taip pat yra deleguotas į valdybą“, - ketvirtadienį sakė A. Butkevičius.

A. Butkevičius yra sakęs, jog su „Gazprom“ bus ne kariaujama, o kalbama diplomatine kalba.

Teigiama, jog Lietuvai tiekiamų dujų kainos formulė nuo 2005-ųjų buvo pakeista penkis kartus, galiausiai ją susiejant su smarkiai brangstančių naftos produktų kaina pasaulio rinkose. Ankstesnė Lietuvos Vyriausybė siekė, kad šaliai tiekiamų dujų kaina būtų susieta su biokuro kaina.

Lietuvai tiekiamų dujų vidutinė kaina pernai lapkritį buvo 1311 litų (504 JAV doleriai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.