Sąskaitos už šildymą skiriasi dešimt kartų

Palyginti šilto lapkričio mėnesio šildymo sąskaitos, atkeliavusios prieš Kalėdas, vilniečiams dar nesmogė į paširdžius, tačiau dar labiau išryškino skirtumus tarp renovuotų ir senų daugiabučių.

Dviejuose greta stovinčiuose namuose sąskaitos už šildymą skiriasi tris kartus.<br>M. Astrauskas
Dviejuose greta stovinčiuose namuose sąskaitos už šildymą skiriasi tris kartus.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jan 6, 2013, 2:32 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:04 AM

„Sostinė” tęsia eksperimentą ir kiekvieną mėnesį lygina dviejų vienodų butų, esančių vienoduose namuose, stovinčiuose vienas greta kito, sąskaitas.

Skirtumas tik tas, kad vienas namas renovuotas, kitas – ne.

Sąskaita dar neišgąsdino

Nerenovuotame daugiabutyje, Žirmūnų g. 1, gyvenanti ir su vyru du mažamečius vaikus auginanti vilnietė Inga prieš Kalėdas iš „Vilniaus energijos” sulaukė 302 litų sąskaitos.

107 litus kainavo karštas vanduo, 48 litai – karšto vandens cirkuliacijos mokestis, dar vadinamas gyvatuko mokesčiu, kuris iš esmės padengia dalį išlaidų už šildymą.

Už 49 kvadratinių metrų buto šildymą – 147 litai. Tai šiek tiek mažiau nei 2011-ųjų lapkritį, tačiau vidutinė lapkričio temperatūra buvo kone laipsniu žemesnė nei 2012-ųjų lapkritį.

Nėra kuo skųstis

Tokiame pat bute, tik renovuotame Žirmūnų g. 3-iajame name, gyvenanti vilnietė pensininkė Jadvyga Belunskienė neturi kuo skųstis.

Jos sąskaita – beveik 136 litai. Apie 42 litus kainavo du kubiniai metrai karšto vandens, o gyvatuko mokestis – 48 litai – vis dar yra didesnis už šildymo sąskaitą, kuri siekė beveik 45 litus.

Renovuotame name sąskaita už šildymą buvo tris kartus mažesnė nei kaimyniniame daugiabutyje.

Mokėjo ir po 600 litų

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) pateiktais duomenimis, Žirmūnų g. 3-iojo namo gyventojai lapkritį gavo vieną mažiausių sąskaitų už šildymą ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

Žirmūnų g. 1-ojo namo gyventojai irgi neturėtų kuo skųstis – 3,11 lito už kvadratinio metro šildymą yra miesto vidurkis.

Vilniuje yra namų, kuriuose už šildymą lapkritį, kai buvo vidutiniškai 4 laipsniai šilumos, mokėta 6–10 litų už kvadratinį metrą.

LŠTA duomenimis, tokias sąskaitas gavo A.Domaševičiaus g. 3-iojo, Parko g. 18-ojo, Popieriaus g. 82-ojo, Agrastų g. 8-ojo, Arklių g. 16-ojo namų Vilniuje gyventojai.

Šiuose namuose vidutinio 60 kvadratinių metrų ploto buto gyventojai sulaukė 400–600 litų sąskaitų už šildymą.

Renovuoto Žirmūnų g. 3-iojo namo gyventojų sąskaitos už šildymą siekė 0,94 lito už kvadratinį metrą.

Panašiai už šildymą mokėjo 2007 metais pastatytų namų gyventojai: M.Mironaitės g. 18-iojo, Pavilnionių g. 31-ojo, Jonažolių g. 13-ojo ir 15-ojo namų gyventojai.

Stebina papildomi mokesčiai

„Sąskaita už šildymą yra normali, tačiau mus labiau erzina visokie papildomi mokesčiai.

Ir taip mokame kaupiamąjį mokestį, kuris žiemą yra 25 litai, be to, ateina didelės sąskaitos už kažkokius keistus darbus – siūlių izoliavimą, stogo lopymą, langų laiptinėse keitimą. Tai niekuomet nesibaigia, o moki nežinia už ką”, – aiškino Žirmūnų g. 1-ojo namo gyventoja Inga.

Žirmūnų g. 3-iojo namo gyventoja Jadvyga tokių rūpesčių neturi. Kadangi namas ką tik suremontuotas, papildomų darbų neatsiranda, o sąskaitą kiekvieną mėnesį išpučia tik įmoka už namo renovaciją.

Erzina įkyrios kalbos

Vis dėlto J.Belunskienė irgi turi kuo piktintis. Ją erzina kalbos dėl brangstančios elektros.

„Man jau skylė galvoje atsirado nuo šitų kalbų apie šildymą, elektrą, kainas. Radijas virtuvėje įjungtas kasdien, tad atrodo, kad nėra kitų naujienų, tik šildymo, elektros sąskaitos.

Kartais su kaimyne susitinkame, pasikalbame, bet galiu pasakyti, kad niekada nekalbame apie jokias elektros ar šildymo sąskaitas. Tikrai yra kur kas įdomesnių, malonesnių temų.

Kam švaistyti laiką, vis tiek nieko nepakeisi”, – sakė vilnietė.

Ji pripažino, kad dėl didėjančių elektros kainų neketina nieko daryti.

„Ir taip naudoju nedaug elektros, taupiai gyvenu ne todėl, kad reikia daug mokėti, o todėl, kad taip esu įpratusi. Nelabai turiu ką sutaupyti”, – pasakojo J.Belunskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.