„Aerosvit“ bankrotas Vietnamo oro uoste įkalino 21 lietuvį

Dėl Ukrainos aviakompanijos „Aerosvit“ bankroto Vietnamo Hošimino oro uoste jau parą įstrigęs 21 lietuvis. Lėktuvas iš šio oro uosto turėjo skristi į Tarptautinį Kijevo apskrities Borispolio oro uostą, kur turėjo leistis pirmadienio ryte 10 val. 25 min.

Namo grįžti trokštantys žmonės gaudyte gaudo informaciją.<br>R. Černius
Namo grįžti trokštantys žmonės gaudyte gaudo informaciją.<br>R. Černius
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jan 7, 2013, 11:30 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:22 PM

Borispolio oro uosto tinklalapis skelbia, jog „Aerosvit“ lėktuvo iš Vietnamo laukiama antradienį, sausio 8 dieną, 5 valandą ryto.

Keleiviai jau nespėjo į 13 val. skrydį iš Kijevo Borispolio oro uosto į Vilnių. Šis skrydis nebuvo atidėtas. 

Šis oro uostas jau buvo apribojęs bendrovės „Aerosvit“ reisų aptarnavimą. Tačiau paslaugas atnaujino, kai kompanija pateikė garantinį raštą. Oro linijų bendrovė įsipareigojo pinigus už suteiktas paslaugas pervesti sausio 9 d., trečiadienį.

"Į kelionę išsirengėme subūrę 8 žmonių grupę. Bilietus įsigijom rugsėjo mėnesį. Jau Vilniuje išgirdom, kad laiku įveikti maršruto Vilnius-Kijevas-Hošiminas nepavyks. Skrydis buvo atidėtas parai. Po paros nuskridę į Kijevą pamatėm apgultus "Aerosvit" informacijos langelius. Kompanijos atstovės išvargusiais veidais bendravo su žmonėmis, bet niekuo padėti negalėjo - tik dalijo telefono numerius, kuriais teirautis apie skrydžius", - pasakojo Rimas Černius.

Tačiau lietuviai nenuleido rankų ir parą praleidę Ukrainos sostinės viešbutyje džiaugsmingai išskrido į Vietnamą, svajodami apie nuostabias atostogas: "Pamanėm, kad problemos sėkmingai išsprendžiamos".

"Dar prieš išvykstant perskaitėme apie "Aerosvit" bankrotą ir pasiteiravome agentūros "Zig Zag", kurioje pirkome bilietus, ar viskas gerai. Agentūros darbuotojai patikino, kad keblumų nebus ir prisegė "Aerosvit" atsakymą, kad bendrovė iki sausio 9 dienos vykdys visus įsipareigojimus", - teigia Vietname įstrigęs lietuvis. Anot jo, namo išskristi poilsiautojai turėjo sausio 7 dieną, 3 val. 50 min. vietos laiku. Oro uosto informacijos lentoje pamatę, kad į Kijevą lėktuvas išskris net anksčiau 2 val. 50 min., keliautojai net apsidžiaugė, kad nereikės ilgai laukti.

"Tačiau artėjant laikui neišvydome jokio judesio. Jokių komentarų. Nieko nevyko. Susisiekėme su "Aerosvit" atstovu Kijeve. Mums pasakė, kad skrydis atidėtas iki kitos paros vidurnakčio. O oro uoste rašė, kad skrydis nukeliamas iki 9 valandos ryto. Naktį oro uoste visi lietuviai susibūrėme arčiau vieni kitų. Prie mūsų dar prisijungė švedai, rusai, ukrainiečiai. Iš viso kelios dešimtys žmonių. Pradėjome dalintis informacija, pamąstymais.

Staiga oro uostas leido registruotis į lėktuvą ir priduoti bagažą. Gavome bilietus, kad išskrendame 10 valandą ryte. Tad 2 valandą nakties ėjome ieškoti viešbučio, kuriame praleistume laiką iki skrydžio", - dėsto vyras.

Ryte lietuviai išgirdo, kad skrydis numatytas 11 val. 40 min. - praėjus pusei paros nuo atvykimo į oro uostą.

"Pamatėme, kad "Aerosvit" lėktuvas nusileido. Džiaugėmės stebėdami, kaip jį valo ir kelia maistą. Visi pradėjom skaičiuoti, kada būsime Lietuvoje. Teko nusivilti, kai pamatėme, jog lėktuvą nustumia ir skrydį atideda iki vidurnakčio. Nesuprantame, kodėl taip yra. O situacijos mums niekas nepaaiškina. Rašau jums jau po vidurnakčio, prasidėjo kita para, o niekas nepasikeitė", - nerimauja R. Černius. Lietuviai jau skambino į Užsienio reikalų ministeriją - jiems liepė laukti.

"Ministerija mums niekuo nepadėjo. Liepė laukti skrydžio. O jeigu nepavyks pakilti, siūlė pasiieškoti kitų būdų, kaip ištrūkti iš Vietnamo. Bet kaip mes tai padarysime, jeigu mūsų vizas Vietnamo pareigūnai jau "uždarė"? Mums niekas nieko negali pasakyti. Esame nežinioje...", - teigė R. Černius, suskaičiavęs, kad iš viso namo nori grįžti 21 Lietuvos pilietis, kai kurie iš jų - vaikai.

Smarkiai vėluoja ir kai kurie kiti „Aerosvit“ skrydžiai, o daug jų - iš Tel Avivo, Budapešto, Kišiniovo, Donecko, Atėnų, Odesos - atšaukti.

Lrytas.lt rašė, kad Ukrainos oro bendrovė „Aerosvit“, kurios lėktuvai skraido iš Kijevo į Vilnių, kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos.

Bendrovės vadovybės pateiktuose dokumentuose nurodoma, kad 1994 metais įkurtos „Aerosvit“ skolos paskutiniosiomis praėjusių metų dienomis siekė 4,2 mlrd. grivnų (apie 1,3 mlrd. litų).

Teismas paskelbė, kad pateikti dokumentai atitinka reikalavimus ir bylą nagrinės sausio 23-ąją.

Ukrainos žiniasklaida pranešė, kad „Aerosvit“ jau pradėjo maršrutų perdavimą kitai oro bendrovei „Ukraine International Airlines“ (UIA), o netrukus prasidės ir lėktuvų perdavimas.

„Aerosvit“ garsėjo neblogo lygio aptarnavimu ir labai žemomis bilietų kainomis. Iš Vilniaus su persėdimu Kijeve buvo patogu nuskristi į Atėnus, Tel Avivą, Delį.

Iš Kijevo  Borispolio oro uosto pirmadienio vakare numatytas skrydis 22 val. 45 min vietos laiku. Papildomos informacijos, kad šis skrydis būtų atšauktas, kol kas nėra. Tai pat nėra informacijos, kad būtų atšaukti antradienį turintys įvykti du reisai iš Kijevo į Vilnių ir atgal.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.