Ar Lietuvai teks atremti Rusijos milžino „Gazprom“ atakas?

Rusijos dujų koncerno „Gazprom” šantažas Ukrainos atžvilgiu sukėlė nerimą ir Lietuvoje. Ar gali pasikartoti ukrainietiškas scenarijus ir mūsų šalyje?

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

Feb 4, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:18 PM

Kaip reaguotume, jei „Gazprom” ir mūsų šaliai pateiktų sąskaitą už nesuvartotas dujas, kaip nutiko Ukrainai?

„Lietuvos ryto” žiniomis, mūsų šalies valdžios atstovai aptarė galimus veiksmus, jei „Gazprom” pareikštų panašias pretenzijas ir Vilniui.

Situacija – panaši

Dujų monopolininkas pareikalavo iš Ukrainos sumokėti 7 milijardus JAV dolerių už tai, kad ši importavo dujų mažiau, negu buvo įsipareigojusi.

Anksčiau koncerno atstovai ne kartą tvirtino, kad nebaus Ukrainos už įsipareigojimų nevykdymą. Tačiau rusai pareiškė ultimatumą, kai Ukraina pasirašė sutartį dėl skalūnų žvalgybos su kompanija „Shell”.

Lietuvoje skalūnų dujų klodus ketina žvalgyti JAV kompanija „Chevron”.

„Mūsų situacija lygiai tokia pat – kasmet dujų suvartojame mažiau, negu esame įsipareigoję, ir ruošiamės skalūnų dujų revoliucijai. Todėl turime pasiruošti bet kokiam scenarijui”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas aukštas Lietuvos Vyriausybės pareigūnas, nenorėjęs, kad jo pavardė būtų viešinama.

Užuominos skambėjo ne kartą

„Gazprom” vadovai nekart yra užsiminę, kad Lietuva nepanaudoja viso numatyto dujų kiekio.

Tai pernai pareiškė ir „Gazprom Export” vadovas Aleksandras Medvedevas, pastaruoju metu vis dažniau užsukantis į Lietuvą.

Apie tai neoficialioje aplinkoje mėgsta priminti ir „Lietuvos dujų” atstovai. Esą Lietuva turėtų džiaugtis, kad dėl to nesulaukė sankcijų.

Mūsų šalis ilgalaikėje sutartyje anksčiau yra įsipareigojusi iki 2020-ųjų kasmet sunaudoti apie 5 milijardus kubinių metrų dujų, tačiau sunaudoja 3 milijardus, įskaitant ir „Achemos” įmonę.

Be to, dujų sunaudojimas Lietuvoje krinta kasmet jau kelerius metus.

Lietuva, kaip ir Ukraina, didelį kiekį dujų perka pagal tiekimo sutarties sąlygas „take or pay” („imk arba mokėk”).

Nesunaudojus reikiamo dujų kiekio reikia mokėti už visą sutartą kiekį.

Pavyzdžiui, „Lietuvos dujos” pagal tokias sąlygas perka 80 proc. visų dujų.

Savęs rusai nebaus?

Ar „Gazprom” gali pakartoti ukrainietišką scenarijų ir Lietuvos atžvilgiu?

„Teoriškai „Gazprom” gali pateikti sąskaitą už visą nesuvartotą kiekį. Bet greičiausiai koncernas nesielgs taip kaip Ukrainoje dėl kelių priežasčių.

Tačiau, žinoma, turime ruoštis bet kokiam scenarijui”, – „Lietuvos rytui” sakė vienas dujų importo verslo atstovas.

„Gazprom” 7 milijardų JAV dolerių sąskaitą pateikė Ukrainos holdingui „Neftogaz”. Šis valstybinis holdingas valdo dujų vamzdynus Ukrainoje.

Lietuvoje magistraliniai dujų vamzdynai kol kas priklauso „Lietuvos dujoms”. O daugiau nei trečdalis „Lietuvos dujų” akcijų priklauso įmonei „Gazprom”.

„Taigi sunkiai tikėtina, jog bendrovė „Gazprom” nubaustų sau priklausančią įmonę. Tačiau rusai pretenzijas gali pateikti valstybei”, – teigė pašnekovas.

Lietuva – su argumentais

Teisininkas Gytis Kaminskas pripažįsta, kad Lietuva sutartyje įsipareigojusi suvartoti didesnį kiekį.

„Tačiau mes taip pat turime savų svertų”, – pabrėžė jis.

Lietuva kaltina Rusijos dujų monopolininką, kad šis taikė nesąžiningas kainas, tai darė dėl politinių, o ne ekonominių sumetimų.

Be to, premjeras Algirdas Butkevičius praėjusią savaitę pareiškė, kad Lietuva galėtų persvarstyti dujų tranzito į Kaliningradą tarifus. Tai būtų argumentas derantis su „Gazprom” dėl mažesnių dujų kainų.

„Manau, kad „Gazprom” apsieis be ultimatumų Lietuvai. Vyksta derybos su mūsų šalies valdžia, tad abejoju, ar dujų koncernas ištrauks „take or pay” ginklą”, – mano teisininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.