Sąskaitos už šildymą sausį - penktadaliu didesnės

Šių metų sausio mėnesį senos statybos daugiabučių gyventojai 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymui vidutiniškai suvartojo apie 1800 kWh per mėnesį. 2012-ųjų gruodį neapšiltintų namų gyventojai suvartojo apie 1500 kWh per mėnesį. „Suvartojimo augimą padiktavo šaltis. Sausio mėnesį vidutinė lauko oro temperatūra buvo apie 7 laipsnius šalčio. Gruodis buvo šiltesnis, pasižymėjo 4,5 laipsnių šalčio vidutine temperatūra“, - sako Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas.

Sąskaitos už šildymą miestuose, kuriuose vartojamos dujos, naujų ar renovuotų daugiabučių 60 kvadratinių metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro nuo 185 Lt iki 800 Lt ir daugiau.<br>M. Astrauskas
Sąskaitos už šildymą miestuose, kuriuose vartojamos dujos, naujų ar renovuotų daugiabučių 60 kvadratinių metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro nuo 185 Lt iki 800 Lt ir daugiau.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 3:11 PM

Anot jo, kaip ir kas mėnesį, sausio sąskaitos už šilumą bus mažiausios naujų ar renovuotų namų gyventojams miestuose, kurie atsisakė brangių gamtinių dujų ir plačiai naudoja biokurą.

LŠTA duomenimis, šiuose miestuose sumos už šilumą naujų ar modernizuotų daugiabučių 60 kvadratinių metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro apie 130 litų, senos statybos neapšiltintuose namuose - apie 380 litų, labai prastos būklės namuose - apie 520 litų ir daugiau.

Sąskaitos už šildymą miestuose, kuriuose vartojamos dujos, naujų ar renovuotų daugiabučių 60 kvadratinių metrų ploto butuose vidutiniškai sudaro apie 185 litus, senos statybos neapšiltintuose namuose - apie 560 litų, labai prastos būklės namuose - apie 800 litų ir daugiau. „Visoje Lietuvoje sovietinės statybos neapšiltinti daugiabučiai suvartojo vienodą šilumos kiekį - vidutiniškai apie 30 kWh vienam kvadratiniam metrui per mėnesį“, - teigia V. Stasiūnas.

Didmiesčiuose, kuriuose pagrindinis kuras yra dujos, anot LŠTA, skirtingas sumas lėmė skirtinga šilumos kaina. Vilniečiai už 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymą standartiniuose senos statybos daugiabučiuose už sausį mokės vidutiniškai 534 litus, renovuotuose ar naujuose namuose - apie 180 litų. Sostinėje šilumos kaina sudaro 29,65 ct/kWh.

Kaune šiluma kainuoja 31,68 ct/kWh. Čia 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymas standartiniuose senos statybos namuose už sausį vidutiniškai kainuos 570 litų, renovuotuose ar naujuose namuose - apie 190 litų. Klaipėdiečiams, gyvenantiems senuose namuose, šildymas kainuos vidutiniškai 501 litą, renovuotuose ar naujuose namuose - apie 170 litų. Uostamiestyje šilumos kaina sudaro 27,84 ct/kWh.

Šiauliuose pernai biokuro vartojimas išaugo iki 38 proc. ir šilumos kaina sumažėjo iki 25,72 ct/kWh. Čia gyventojai sausį už šilumą mokės mažiau - apie 463 litus už 60 kvadratinių metrų ploto buto šildymą neapšildytuose senos statybos namuose, renovuotuose ar naujuose namuose - apie 155 litus.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, gamtines dujas vartojančiuose miestuose vidutinė šilumos kaina 2013-ųjų sausį vidutiniškai sudarė apie 31 ct/kWh.

Tarp tokių miestų yra Anykščiai, Prienai, Trakai, Pakruojis, Joniškis, Šalčininkai, Kaunas, Druskininkai, Palanga, Alytus, Vilnius, Marijampolė, Jonava, Klaipėda, Visaginas, Šiauliai.

Miestuose, kuriuose šiluma gaminama kūrenant tris kartus pigesnį biokurą (Molėtai, Ignalina, Širvintos, Utena, Birštonas, Tauragė, Raseiniai, Radviliškis, Mažeikiai, Varėna, Švenčionys, Šilutė, Lazdijai, Šilalė, Plungė, Kaišiadorys, Kelmė ir Kretinga), šilumos kaina gruodį buvo apie 18-25 ct/kWh ir vidutiniškai sudarė 21 ct/kWh.

Vidutinė gamtinių dujų kaina lapkričio mėnesį šilumos tiekimo įmonėms sudarė 1900 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), biokuro kaina - apie 670 Lt/tne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.