Belgija planuoja paleisti pernai sustabdytus branduolinius reaktorius

Šių metų pavasarį bus nuspręsta, ar bus paleisti du Belgijos branduoliniai reaktoriai, sustabdyti praėjusiais metais dėl jų korpusuose nustatytų įtrūkimų, apie tai antradienį pranešė Belgijos atominės jėginių operatorė „Elektrabel“.

Belgija buvo priversta padidinti elektros energijos ir energijos išteklių importą praėjusių metų pabaigoje.<br>123rf
Belgija buvo priversta padidinti elektros energijos ir energijos išteklių importą praėjusių metų pabaigoje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 5, 2013, 2:04 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:29 PM

Kovo mėnesį bus užbaigti papildomų reaktorių „Thiange-2“ ir „Doel-3“ saugumo testai, patikslino kompanija. Kiek anksčiau „Elektrabel“ jau atliko grupę testų, kuriais remdamasi patikino, kad įskilimai plieniniame reaktorių korpuse „neturi įtakos reaktorių darbo saugumui“. Papildomus testus kompanija įsipareigojo atlikti Belgijos federalinės atominės energetikos kontrolės agentūros nurodymu.

Įskilimai trečiojo „Doel“ jėgainės reaktoriaus ir antrojo jėgainės „Thiange“ reaktoriaus korpusuose buvo nustatyti praėjusių metų vasarą atlikus ultragarsinį tyrimą.

Dviejų iš penkių branduolinių šalies reaktorių sustabdymas buvo nelengvas smūgis šalies energetikos sistemai, tačiau jį kiek sušvelnino mažesnis energijos suvartojimas šalyje po to, kai kelios stambios pramonės įmonės bankrutavo ir buvo uždarytos. Ir vis dėlto Belgija buvo priversta padidinti elektros energijos ir energijos išteklių importą praėjusių metų pabaigoje.

Dėl šios priežasties „Elektrabel“ noras atnaujinti reaktorių darbą visiškai suprantamas - juk reaktoriaus aktyvios zonos korpuso remontas technologiniu požiūriu neįmanomas, o jo pakeitimas nauju, pagal kainą ir darbų sudėtingumą, prilygtų naujojo reaktoriaus statybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.