Vyriausybė kompensuos nuostolius tiems, kas atsisakys saulės jėgainių projektų (papildyta)

Valdžios stabdomas saulės energetikos verslas netrukus vėl sulauks blogų naujienų. Kainų prievaizdai netrukus žada sumažinti energijos, pagamintos saulės jėgainėse, supirkimo kainas. Šiuo metu komisijos specialistai jas skaičiuoja.

Leidimų statyti saulės jėgaines jau išduota daugiau nei 11 tūkstančių.<br>P. Mantautas
Leidimų statyti saulės jėgaines jau išduota daugiau nei 11 tūkstančių.<br>P. Mantautas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2013-02-05 16:33, atnaujinta 2018-03-12 13:11

Leidimų statyti saulės jėgaines jau išduota daugiau nei 11 tūkstančių. Tačiau abejojama, ar bent pusė jų imsis investuoti į šį verslą. Tarp norinčiųjų plėtoti saulės energijos verslą yra tokios įmonės kaip "Lietuvos geležinkeliai", Panevėžio statybos trestas, "Vilniaus konservai", "Kauno tiltai", degalinių tinklas "Neste Lietuva", odontologijos klinikos. 

Energetikos ministerija viešai skelbia išduotų leidimų sąrašą. Jame daugiausia mirga tos pačios bendrovės. Daugybę leidimų įsigijo ir kompanijos, neturinčios nieko bendra su energetika. Tarp norinčiųjų plėtoti saulės energijos verslą yra tokios įmonės kaip "Lietuvos geležinkeliai", Panevėžio statybos trestas, "Vilniaus konservai", "Kauno tiltai", degalinių tinklas "Neste Lietuva", odontologijos klinikos.  

Verslininkai leidimus statyti saulės jėgaines pirko dešimtimis ar net šimtais dėl mažos leidimų kainos.

Leidimų gavėjai turėtų suskubti investuoti į įrangą. Jei nespės to padaryti iki kovo 1 dienos, leidimus galės išmesti į šiukšlių dėžę.

Be to, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija jau rengia naujas saulės energijos supirkimo kainas, kurios įsigalios dar šį pavasarį. Neabejojama, kad tarifas bus sumažintas.

„Tarifas keisis, nes sumažėjo kilovato kaina. Pinga ir pati įranga“, – paaiškino komisijos pirmininko pavaduotojas Danas Janulionis.

Energetikos ministerija išduoda leidimus veiklai elektros energetikos sektoriuje. Šie leidimai turi būti išduodami ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo teisės aktuose nustatyta tvarka pateikto prašymo bei visų reikalingų ir tinkamai įformintų dokumentų registravimo Energetikos ministerijoje dienos.

Jeigu į tinkamai pateiktą prašymą išduoti leidimą neatsakoma per 30 dienų, laikoma, kad yra priimtas teigiamas sprendimas dėl leidimo išdavimo.

Įsigaliojus Lietuvos Respublikos atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo pataisoms, asmenys, turintys Energetikos ministerijos išduotus leidimus plėtoti elektros energijos gamybos pajėgumus statant saulės šviesos energijos elektrines, taip pat asmenys, pateikę prašymus leidimams išduoti ir esantys skelbiamame sąraše, turi apsispręsti, ar toliau vystyti projektus.

Tuomet jie turi pateikti nurodytą prievolių vykdymo užtikrinimą .Skirstomųjų tinklų operatorius "Lesto" privalo išduoti prijungimo prie elektros tinklų sąlygas, priimti iš jų aukščiau nurodytą prievolių vykdymo užtikrinimą ir sudaryti prijungimo sutartis.

Ministerija pažymi, kad paskelbtame sąraše esantys asmenys popierinius leidimus turės atsiimti kreipsis į Energetikos ministeriją dėl leidimo gaminti elektros energiją išdavimo.

Tie, kas pasikeitus saulės elektrinių projektų plėtojimo sąlygoms apsisprendė toliau nebeplėtoti projektų ir iki šių įstatymų įsigaliojimo patyrę tiesiogiai su elektrinės projekto plėtojimu susijusių išlaidų, iki 2013 m. rugsėjo 1 d. turės teisę raštu kreiptis dėl šių išlaidų kompensavimo.

Išlaidų, susijusių su elektrinės projekto plėtojimu, kompensavimo tvarka bus patvirtinta Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.