Klaipėdos uosto vadovas nenori dalytis pelnu su valstybe (papildyta)

Naujasis Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pasirengęs pranokti savo pirmtakus ir uosto rezultatus gerinti dar didesniu tempu. Antrąją savo darbo dieną jis jau rengė susitikimus su uosto kompanijų vadovais.

Uosto direkcijai ką tik pradėjęs vadovauti A. Vaitkus neskubėjo peikti buvusios valdžios.<br>E. Petkutė
Uosto direkcijai ką tik pradėjęs vadovauti A. Vaitkus neskubėjo peikti buvusios valdžios.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 6, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:25 PM

Socialdemokratų partijos narys A. Vaitkus į šį postą žengė turėdamas aiškią viziją – pakeisti konservatorių valdžios nustatytą tvarką, pagal kurią valstybės įmonės pusę uždirbto pelno turi atseikėti valstybės biudžetui.

„Vištelės, kuri deda auksinius kiaušinius, skriausti nevalia“, - teigė A. Vaitkus.

Uosto direkcijos vadovas žada siekti, kad vienai pelningiausių valstybės įmonių nereikėtų atsisakyti nė lito uždirbto pelno, nes valstybė pajus kur kas didesnę naudą įgyvendinus milijoninius investicinius projektus uoste.

Pelnu dalytis nenori

Praėjusių metų pabaigoje Uosto direkcija nenoromis į valstybės biudžetą pervedė beveik 34 mln. litų. Tai esą sumažino įmonės investicinius pajėgumus ir privertė stabdyti kai kuriuos infrastruktūros projektus.

„Šiuo žingsniu padaryta žala valstybei. Tai mano asmeninė nuomonė. Norėčiau išgirsti, kur dar investicijos atsiperka per pustrečių metų. Daugelis mūsų šalies, o ir užsienio kompanijų gali tik pavydėti tokio greito atsiperkamumo.

Man belieka pritarti premjero nuomonei ir pateikti siūlymus, kad šio mokesčio mokėti nereikėtų. Tikimės palaikymo iš Vyriausybės ir Seimo, jei būtų keičiami teisės aktai“, - kalbėjo A. Vaitkus.

Nuomonės susikirto

Panašu, jog pastaruoju metu viešumoje vėl kilusi diskusija dėl uosto plėtros bus tęsiama toliau. Uosto direkcijos vadovas įsitikinęs – išorinis uostas turi būti statomas Melnragėje.

Klaipėdos miesto meras praėjusią savaitę viešai išsakė priešingą nuomonę – uostas neturi būti plečiamas miesto ribose, jo manymu, geriausiai tam tiktų kur kas atokiau esanti Būtingė.

A. Vaitkaus manymu, valstybei tai būtų nepakeliama našta: „Tai būtų visai naujas uostas su naujais privažiuojamaisiais keliais. Turėdamas laiko skaičiavau – projektas kainuotų tikrai ne vieną milijardą litų. Ar valstybė, išgyvenanti ne patį lengviausią laikotarpį, gali sau leisti tokią prabangą?“

Prašys pateikti įrodymų

Paklaustas, kokius darbus įvardintų prioritetiniais, A. Vaitkus nedvejodamas teigė, jog tai – suskystintųjų gamtinių dujų terminalo statyba. Nors dėl teisminių ginčų įstrigo konkursas dujotiekio tiesimo darbams atlikti, Uosto direkcija darysianti viską, kad terminalas pradėtų veikti laiku.

Prieš trejus su puse metų Uosto direkcijos vadovo postą užėmęs Eugenijus Gentvilas iškart ėmėsi formuoti savo komandą, atleido dalį padalinių vadovų, darbuotojų. Ar naujasis vadovas paseks jo pavyzdžiu, kol kas neaišku. A. Vaitkus tikino neturintis išankstinių nuostatų dėl įmonės struktūros, tačiau pažadėjo stiprinti svarbiausią padalinį – Infrastruktūros ir plėtros departamentą.

Jau antrąją savo darbo dieną Uosto direkcijos generalinis direktorius surengė keletą susitikimų su uosto kompanijų vadovais. Šie ne kartą skundėsi negalintys derėtis su didžiausiais krovinių vežėjais, nes gylis prie krantinių per mažas. Šiuo metu uoste tebevyksta didžiausi istorijoje įplaukos kanalo gilinimo darbai, tačiau akvatorijos dalis prie krantinių nėra gilinama. „Kompanijos turės pateikti aiškių įrodymų, kad pagilinus dugną prie krantinių, uostą tikrai pasieks didesni krovinių srautai“, - teigė A. Vaitkus.

Uoste - ne naujokas

Naujasis vadovas žadėjo gerinti santykius su Lietuvos jūrininkų sąjunga, taip pat ir Klaipėdos miesto valdžia, kuri siekia įstatymu įteisinti, kad dalis Klaipėdos uosto uždirbto pelno nubyrėtų miesto reikmėms. Kol kas šis klausimas įstrigęs Seime.

A. Vaitkus Uosto direkcijos vadovu tapo laimėjęs Susisiekimo ministerijos skelbtą konkursą. Šioje ministerijoje A. Vaitkus dirbo iki 2009-ųjų. Vėliau jis ėjo koncerno „Achemos grupė“ logistikos direktoriaus pareigas. Pastaruoju metu socialdemokratas dirbo premjero Algirdo Butkevičiaus visuomeniniu patarėju.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.