Prieš pusantrų metų atidarytas Šventosios uostas - užneštas smėliu

Prieš pusantrų metų atidarytas Šventosios uostas vėl tuščias. Vos metro gylį tesiekiantį laivybos kanalą kartkartėmis perskrodžia mažieji žvejų laiveliai. Žiemą uostas tapo jų užuovėja.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Feb 6, 2013, 9:04 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:54 AM

Buriuotojų rojumi turėjęs tapti uostas kasmet negailestingai užnešamas smėliu. Nors grandiozinių jo pritaikymo sportui bei turizmui planų neatsisakyta, kada ir kokio dydžio uostas bus atkurtas, kol kas nežinoma.

Tai priklausys ir nuo naujojo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus, šiose pareigose pakeitusio Eugenijų Gentvilą.

Ketvirtadienį Palangos miesto savivaldybės taryba turėtų patvirtinti Šventosios uosto atstatymo detalųjį planą, vertinami pateikti pasiūlymai techniniam projektui parengti. Su rangovu planuojama sutartį pasirašyti mėnesio pabaigoje.

Planus svarstys iš naujo

Pagal dabartinį projektą numatyta uostą atstatyti šešiais etapais: pastatyti nuo sąnašų apsaugančius molus, krantines, nutiesti inžinerinius tinklus, įrengti privažiuojamuosius kelius, taip pat privesti inžinerines komunikacijas prie uosto naudotojų.

Uosto direkcijos vadovo pavaduotoja Šventosios uostui Airida Čėsnienė kol kas negalėjo atsakyti, ar šiemet, kaip ir pernai,  akvatorija bus valoma nuo sąnašų.

„Kol kas sprendimų dėl šių metų nėra. Buvome planavę vykdyti minimalius valymo darbus. Tačiau naujoji politinė valdžia turbūt peržiūrės visus planus. Su vadovu taip pat dar nespėjome aptarti, kokius darbus ir kokia apimtimi vykdysime“, - teigė ji.

Sieks europinės paramos

Neaišku, ar šią vasarą Šventosios uostas galės paskelbti naują laivybos sezoną ir priimti ne tik mažąsias, bet ir jūrines jachtas. Šiuo metu įplaukos kanalo gylis tesiekia nuo 40 cm iki 1 m ir tinka tik mažiesiems žvejybiniams laiveliams švartuoti. Akvatorijos gylis siekia 2-3 metrus.

Uosto direkcijos vadovas A. Vaitkus nusiteikęs tęsti savo pirmtakų pradėtus darbus ir siekti, kad Šventosios uostas būtų naudojamas pagal paskirtį. Jis žada aiškintis, kodėl lėšos, kurios dar prieš kelerius metus buvo numatytos uostui atstatyti, galiausiai skirtos kitoms reikmėms.

„Mano nuomone, padaryta klaidų, kurių dabar nenorėčiau įvardinti. Reikia įsigilinti, kodėl nueita tokiu keliu. Remiantis dokumentais, studijomis, mokslininkų išvadomis, uosto atstatymas su jį nuo sąnašų saugančiais molais, realus. Kandidatuodamas į šias pareigas savo veiklos programoje pažymėjau, kad uosto atstatymui bus siekiama europinės paramos iš 2014-2020 metų laikotarpio programos“, - kalbėjo A. Vaitkus.

Preliminariais skaičiavimais, uostui atstatyti reikia 200 mln. litų.

Šventosios uoste yra įrengtos 72 vietos mažiesiems ir pramoginiams laivams iki 12 metrų ilgio švartuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.