Lietuvoje kartojasi bulgariškas skalūnų scenarijus

Lietuvoje kartojasi Bulgarijos scenarijus. Ten lygiai prieš metus šios šalies vyriausybė atšaukė JAV kompanijai „Chevron” anksčiau išduotą leidimą žvalgyti skalūnų dujas.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovo A. Salamakino (kairėje) ir aplinkos ministro V. Mazuronio nuomonės dėl skalūnų dujų žvalgybos – skirtingos.<br>V. Balkūnas
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovo A. Salamakino (kairėje) ir aplinkos ministro V. Mazuronio nuomonės dėl skalūnų dujų žvalgybos – skirtingos.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

Feb 7, 2013, 11:31 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 10:20 AM

Bulgarijoje amerikiečiai buvo sustabdyti po gyventojų protestų ir įsikišus šalies parlamentui.

Dabar panašios aistros verda Lietuvoje.

Žemaitijos gyventojai vakar Vilniuje surengė protesto akciją, o Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nusprendė siūlyti Vyriausybei nutraukti santykius su „Chevron”.

Trečios pagal dydį pasaulyje energetikos kompanijos „Chevron” žingsniai Rytų ir Vidurio Europoje – nelengvi.

Šis koncernas dar tik dalyvauja konkurse žvalgyti skalūnų dujų klodus Šilutės ir Tauragės rajonuose, bet jau sulaukia pasipriešinimo tiek Vilniuje, tiek provincijoje.

Uždraudė ir gavo nuolaidą

Bulgarija „Chevron” atvėrė vartus dar 2011 metų viduryje, bet praėjusių metų sausį juos uždarė.

Tarptautiniai analitikai neabejoja, kad neapsieita be Rusijos dujų monopolininko „Gazprom” rankos.

Beje, „Gazprom” nuo šių metų sausio 1 dienos Bulgarijai dujas atpigino 20 procentų, buvo pasirašyta ilgalaikė 10 metų sutartis.

Rusijos koncernas apie nuolaidą pranešė netrukus po Sofijos sprendimo uždrausti skalūnų dujų žvalgybą.

„Chevron” veikia ir Rumunijoje. Šalies valdžia buvo nutarusi nebeleisti amerikiečiams žvalgyti dujų, bet vėliau nuomonę pakeitė.

„Jei Rumunijoje ir Lietuvoje prasidės skalūnų dujų gavyba, „Gazprom” čia praras įtaką. Ne gamtai, ne žmonėms, o rusų monopolininkui kelia grėsmę skalūnai”, – vakar kalbėjo opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Veiksmai – panašūs

Ar gali bulgariškas scenarijus pasikartoti ir Lietuvoje?

„Ten buvo paskleista daug dezinformacijos”, – apie nesėkmę Bulgarijoje „Lietuvos rytui” sakė „Chevron” Europos, Eurazijos ir Artimųjų Rytų žvalgymo bei gamybos prezidentas Jay Johnsonas.

„Žmones galima labai lengvai įbauginti”, – įsitikinęs Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius.

Regis, panašūs procesai mūsų šalyje jau vyksta.

Vakar Seimo Aplinkos apsaugos komitetas nusprendė siūlyti Vyriausybei stabdyti skalūnų dujų žvalgymo ir gavybos projektą.

Prieš tokį sprendimą balsavęs vienintelis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis pareiškė: „Komiteto sprendimas buvo emocinis ir mitinginis.”

Tiesa, į komiteto pasiūlymą Vyriausybė gali neatsižvelgti. Premjeras Algirdas Butkevičius palaiko planus žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje. Vakar jis žadėjo aiškintis, kodėl parlamentarai taip nerimauja.

Rėmėsi metrologo įspūdžiais

Į Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko Algimanto Salamakino kabinetą vakar nė musė nebūtų galėjusi įskristi.

Ankštoje patalpoje spaudėsi parlamentarai, žaliųjų atstovai, visuomenės aktyvistai, Tauragės rajono gyventojai, geologai.

Sprendimą Seimo nariai priėmė atsižvelgę į raštu gautus mokslininkų atsiliepimus ir išklausę metrologą Emilį Urbą

Skalūnų dujų gavybą jis palygino su baldų deginimu norint šildyti namą.

„Mes imtume medžiagą iš gelmių, kuri gali būti nuodinga žemės paviršiuje. Likusios medžiagos keliauja į upes, lieka ant žemės. Viso to rezultatas – oro ir žemės tarša”, – dėstė E. Urba.

Jis perspėjo, kad skalūnų dujų gavyboje neįmanoma išvengti staigmenų.

Tiesa, metrologijos specialistas prisipažino apie tai tik skaitęs JAV spaudoje, bet pats nėra dalyvavęs jokiuose tyrimuose.

Puslaidininkių fizikos institute kažkada dirbęs buvęs premjeras A.Kubilius stebėjosi, kad Seimo nariai nusprendžia ne remdamiesi oficialia informacija, tyrimais, o metrologo, kuris nėra net geologijos specialistas, aiškinimais.

Lauks ES nuomonės

„Nežinau nė vieno mokslininko Lietuvoje, kuris pasisakytų už skalūninių dujų gavybą Lietuvoje”, – teigė komiteto pirmininkas A. Salamakinas.

Vis dėlto jis pažadėjo išklausyti ir „Chevron” atstovų nuomonę. JAV kompanijos atstovai su Seimo nariais ketina susitikti balandį.

Parlamentarams kliūva ir jau pasirašytos žvalgytojų sutartys su gyventojais, dėl jų net siūloma kreiptis į prokurorus.

Seimo komitetas pasiūlė stabdyti skalūnų dujų paieškų projektą iki tol, kol Europos Sąjunga pareikš nuomonę dėl šių išteklių naudojimo.

ES institucijos kol kas nelinkusios nurodinėti valstybėms, ką daryti. Europos Parlamente ir Europos Komisijoje yra įvairių nuomonių, tačiau leista dėl to apsispręsti pačioms šalims.

Baiminasi ir dėl jaučių

Kol politikai ginčijosi kabinete, šalia Seimo buvo surengta protesto akcija.

Kai kurių Žemaitijos rajonų gyventojai baiminosi, kad gali būti negrįžtamai užterštas geriamasis vanduo.

„Turiu ekologinį ūkį su 60 mėsinių jaučių. Kuo aš juos girdysiu, jei skalūnų žvalgytojai užterš gruntinius vandenis”, – „Lietuvos rytui” dėstė Žygaičių kaimo ūkininkas Tadas Ugintas, atvykęs kartu su kaimynais.

Šio kaimo bendruomenės pirmininką Joną Nairanauską labiausiai papiktino bendrovės „LL Investicijos” atstovų vizitai Žygaičiuose. 50 proc. šios bendrovės akcijų valdo JAV koncernas „Chevron”.

„Jie mus apgavo. Jie nepaaiškino, kaip vyks žvalgyba. Tačiau įtikinėjo gyventojus pasirašyti leidimus. Kai kurie taip ir padarė, o dabar gailisi”, – kalbėjo J.Nairanauskas.

Bendruomenės lyderis atmetė įtarimus, kad gyventojus galėjo kas nors pakurstyti: „Argi mes panašūs į „Gazprom” agentus?”

Protestai kažkodėl kilo tiktai Tauragės rajone. Praėjusiais metais pirmieji skalūnų dujų žvalgybos darbai buvo atlikti Šilutės bei Klaipėdos rajonuose, bet ten geologai su protestuotojais nesusidūrė.

Tarptautiniame konkurse – galiūnas

* „Chevron” yra viena pirmaujančių pasaulyje energetikos kompanijų. Ji užsiima naftos bei dujų gavyba, perdirbimu, pardavimu. Šios kompanijos veiklos sritys – elektra ir geoterminė energija.

* „Chevron” visame pasaulyje dirba maždaug 57 tūkstančiai darbuotojų ir dar 3800 degalinių operatorių.

* Energetikos milžinė turi beveik 18 tūkstančių mažmeninės prekybos vietų, pažymėtų „Chevron”, „Texaco” ar „Caltex” prekių ženklais. Taip pat investuojama į 13 elektros energijos gamybos infrastruktūros projektus JAV bei Azijoje.

* „Chevron” Lietuvoje dalyvauja tarptautiniame skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Lietuvoje konkurse – „Chevron” įmonė Lietuvoje „Chevron Exploration & Production Lietuva” vienintelė pateikė paraišką.

* Amerikiečiai pretenduoja ieškoti vadinamųjų molio skalūnų 1,8 tūkst. kvadratinių kilometrų plote Vakarų Lietuvoje.

* Jei „Chevron” bus pripažinta konkurso laimėtoja, ji į žvalgybos darbus šiame plote turės investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

* Lietuvos mokslininkai mano, kad Lietuvoje gali būti nuo 30 iki 50 milijardų kubinių metrų išgaunamų skalūnų dujų.

* Šiuo metu Lietuva per metus suvartoja apie 3 milijardus kubinių metrų dujų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.