„Klaipėdos nafta“ dujotiekio konkursą rengė neskaidriai

„Klaipėdos nafta“ dar negali skelbti dujotiekio iš Suskystintų dujų terminalo (SGD) laimėtojo. Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė, kad pakeistos konkurso nuostatos pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

SGD terminalo projektai stringa.<br>B. Beinoravičius
SGD terminalo projektai stringa.<br>B. Beinoravičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 8, 2013, 2:01 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 8:32 AM

Pirkimo dokumentuose „Klaipėdos nafta“ nurodė, kad pasiūlymai bus vertinami pagal ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo kriterijų, atsižvelgiant į kainą ir darbų atlikimo terminus. Tačiau jau pirkimo procedūrų metu pakeitė šį kriterijų į mažiausios kainos kriterijų ir galutinius pasiūlymus įvertino tik pagal kainą.

„Klaipėdos naftos” skelbto konkurso nugalėtoju pripažintas dviejų šalies įmonių – „Kauno dujotiekio statybos” ir „Šiaulių dujotiekio statybos” – konsorciumas, pasiūlęs darbus atlikti už 167 mln. Lt.

Lietuviai nurungė Vokietijos įmonę „PPS Pipeline Systems”. Ši įmonė, siūliusi tuos pačius darbus atlikti už 192,1 mln. litų, atsidūrė už borto, kai konkurso sąlygos staiga buvo pakeistos.

Vokiečiai pareikalavo, kad VPT ištirtų, ar konkursą rengusi „Klaipėdos nafta” nenusižengė lygiateisiškumo, skaidrumo ir proporcingumo principams.

Maža to, „PPS Pipeline Systems” dar kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą: prašoma objektyviai įvertinti šio konkurso rengėjų veiksmų teisėtumą.

Šiuo konkursu domėjosi dar viena Vokietijos įmonė „Friedrich Vorwerk”, bet vėliau nusprendė jame nedalyvauti. Kilus skandalui dėl pakeistų vertinimo kriterijų vokiečiai pasijuto dirbtinai išstumti iš konkurso. Tokiomis sąlygomis, kokios buvo paskelbtos galutiniame etape, įmonė teigia mielai būtų dalyvavusi, tačiau kelias tam jau buvo užkirstas.

Skundus dėl galimų pažeidimų nagrinėja Ūkio ir Energetikos ministerijos.

VPT nustatė, kad perkančioji organizacija pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus, draudžiančius pirkimo procedūrų metu keisti pirkimo dokumentuose nustatytus vertinimo kriterijus ir tvarką, nesilaikė savo pačios nustatytų ir paskelbtų pirkimo sąlygų.

Viešųjų pirkimų tarnyba įpareigojo „Klaipėdos naftą“ panaikinti įstatymo nuostatas pažeidžiančius sprendimus ir raštu informuoti Tarnybą apie įpareigojimo įvykdymą bei pateikti tai patvirtinančius dokumentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.