„Air Lituanica“ nerado investuotojo – kompanija kuriama už biudžeto pinigus

Vilniaus savivaldybei nepavyksta rasti strateginio investuotojo į kuriamą skrydžių bendrovę „Air Lituanica“, todėl projektas didžiąja dalimi bus kuriamas mokesčių mokėtojų pinigais.

Balandį gali paaiškėti pirmieji miestai, į kuriuos iš Vilniaus skraidys “Air Lituanica” lėktuvai.
Balandį gali paaiškėti pirmieji miestai, į kuriuos iš Vilniaus skraidys “Air Lituanica” lėktuvai.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 15, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:18 PM

Ketvirtadienį paviešintoje bendrovės struktūroje nurodoma, kad savivaldybė per savo įmonę „Air Vilnius Group“ valdys 83 proc. aviakompanijos akcijų. 

Kompanijos vadovo atlyginimas per mėnesį siekia 30 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. 

Anksčiau buvo kalbama, jog savivaldybė valdys tik trečdalį „Air Lituanica“ akcijų, o 49 proc. akcijų paketas bus perleistas strateginiam investuotojui iš užsienio. Tačiau rastį tokį, kai dauguma regiono skrydžių bendrovių dirba nuostolingai, nėra lengva.

Likusios 17 proc. akcijų priklauso grupei smulkių investuotojų. „Air Lituanica“ įstatinis kapitalas šiuo metu sudaro 2,75 mln. litų.

Gali būti, kad artimiausiu metu bendrovės įstatinis kapitalas bus padidintas dar 5 mln. litų. Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės taryba pradėjo svarstyti siūlymą tokia suma didinti savivaldybei priklausančios bendrovės „Start Vilnius“ įstatini kapitalą. „Start Vilnius“ yra savivaldybės tarpinė įmonė, per kurią investuojama į „Air Vilnius Group“.

Vilniaus miesto tarybos narys konservatorius Vidas Urbonavičius sako, kad tokia įvykių raida rodo, jog aviakompanija yra kuriama mokesčių mokėtojų pinigais.

„Tai bus miesto biudžetui brangus projektas, per artimiausius trejus metus kainuosiantis 18 mln. litų. Kiek žinome, savo avialinijas Europoje turi tik Maskva“, – kalbėjo politikas.

„Air Lituanica“ vadovas Erikas Zubrus portalui lrytas.lt teigė, jog kontrolinį įmonės akcijų paketą savivaldybė valdys tik iš pradžių. Miesto valdžia neatsisako ketinimų toliau ieškoti strateginio investuotojo, kuris vėliau įneštų savo pinigus į kompanijos veiklą.

"Savivaldybė tik inicijuoja projektą. Valdyti kompaniją visą laiką tikslų neturime", - sakė E. Zubrus.  

Jei gaus leidimus, aviakompanija realią veiklą žada pradėti birželį. Balandį gali paaiškėti pirmieji miestai, į kuriuos iš Vilniaus skraidys „Air Lituanica“ lėktuvai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.