Lenkijoje skalūnų dujų įvaizdį gelbės dvasininkai

Su gyventojų protestais dėl skalūnų dujų paieškų susidūrė ne tik Lietuva, bet ir Lenkija. Varšuva nusprendė, kad geriausia kreiptis pagalbos į dvasininkus.

Lenkų kunigai įtikinės dėl skalūnų dujų gavybos saugumo ir naudos.<br>E. Butrimas
Lenkų kunigai įtikinės dėl skalūnų dujų gavybos saugumo ir naudos.<br>E. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas”)

Feb 15, 2013, 12:34 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 8:59 PM

Kai kuriose Tauragės rajono vietovėse bauginantys filmai apie skalūnų dujų gavybą buvo rodomi net bažnyčiose.

Lenkijoje gali būti priešingai. Šios šalies vyriausybė netikėtai nutarė kreiptis pagalbos į kunigus. Aplinkos apsaugos ministras Marcinas Korolecas paprašė, kad dvasininkai bažnyčiose papasakotų apie skalūnų dujų gavybos saugumą ir įtaką šalies gerovei.

Tiesa, kai kurie apžvalgininkai tokius veiksmus lygino su prieškario šalies vadovų prašymais, kad provincijos kunigai tikintiesiems aiškintų apie elektrifikacijos naudą.

Liublino Marios Sklodowskos-Curie universiteto geologijos profesoriui Marianui Herasimiukui buvo patikėta įkurti fondą, kurio lėšomis būtų agituojama už skalūnų dujų išgavimą.

Profesorius už valstybės skirtus 700 tūkstančių zlotų nusprendė apmokyti Liublino vyskupijos kunigus ir katalikiškojo jaunimo draugiją.

Su informacija apie saugią skalūnų dujų gavybą ir naudą susipažinę jo paskaitų klausytojai esą efektyviai paskleis šias žinias bendraamžiams ir tėvams. Fondas rengs reklamos akcijas, aiškinamąsias televizijos ir radijo programas.

Gyventojų protestai prasidėjo prieš metus, kai į kaimiečių laukus įvažiavo dujininkų gręžimo technika.

Kaimiečiai nuolat kartojo žaliųjų platinamus gandus – neva skalūnų dujos užteršia žemę ir gruntinius vandenis, nes į skalūnų klodus pumpuojamas vanduo su specialiais chemikalais.

Profesoriaus M.Herasimiuko nuomone, toks gavybos būdas nekelia jokio pavojaus, nes chemikalai naudojami kelių kilometrų gylyje ir niekaip negali patekti į žemės paviršių.

Bet kaimų gyventojai tuo netiki. Juolab kad po jų apylinkes be perstojo važinėja ekologais prisistatantys skalūnų dujų gavybos priešininkai. Kadangi dalis šių ekologų atvyksta iš Vokietijos ir Prancūzijos, kilo įtarimų, jog agitaciją prieš skalūnų dujas užsako atominės energetikos atstovai ir Rusijos naftininkai.

Dėl išvadų – kaktomuša su Briuseliu

Varšuva neslepia pasipiktinimo, kad Briuselio valdininkai atmetė Lenkijos mokslininkų pranešimą, jog pirmasis skalūnų dujų paieškos gręžinys buvo visiškai ekologiškai saugus. Tokias išvadas pateikė Lenkijos valstybinis geologijos institutas.

ES aplinkosaugos komisaras slovėnas Janezas Potočnikas atrėžė, kad į šio pavienio tyrimo rezultatus nebus atsižvelgta rengiant oficialias Briuselio rekomendacijas dėl skalūnų dujų.

Lenkų europarlamentarai apskundė Briuselio paruoštas socialinės apklausos anketas, kuriose tik vienuolika klausimų susiję su dujų išgavimo nauda, o net aštuoniolika – su neigiamu poveikiu.

Lenkija yra skalūnų dujų paieškų lyderė ES. Čia jau yra išduota 113 leidimų paieškoms, o pernai išgręžta keturiasdešimt gręžinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.