Lenkams pirmiausia rūpi nafta, o skalūnų dujos palauks

Lenkijos energetikos koncernas „Lotos” skalūnų dujų Lietuvoje kol kas dar neieškos, bet jo žvilgsnis jau krypsta į naftos telkinius Baltijos jūroje.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis ("Lietuvos rytas")

2013-03-22 10:23, atnaujinta 2018-03-09 12:43

Lietuvišką naftą pumpuojančias bendroves valdančio lenkų koncerno „Lotos” prezidentas Pawelas Olechnowiczius teigė, kad dar anksti kalbėti apie skalūnų dujų žvalgymą Lietuvoje.

Kol vyksta ginčai ne tiktai gatvėje, bet ir Seime, lenkai nesiims investuoti į šią sritį.

Tačiau Lietuvoje investavusį „Lotos” tebedomina nafta Baltijos jūros šelfe.

– Ar „Lotos” grupė turi planų žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje?

– Skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba – ilgas procesas. Mes galime pasitikėti geologų pateiktais apskaičiavimais, tačiau Lietuvoje dar tik prasideda įžanginiai darbai.

Tai įrodo ir kilusios diskusijos, ar leisti žvalgyti skalūnų dujas. Lietuva nėra kuo nors išskirtinė. Panašūs ginčai vyksta ir kitose šalyse, taip pat ir Lenkijoje.

Kai kas bando viską blokuoti, prisidengdamas aplinkosaugos problemomis.

Gerai, kad ateina dideli šio verslo žaidėjai, turintys daug patirties JAV. Pavyzdžiui, Lenkijoje jau padaryta daug gręžinių ir nepasitaikė jokių incidentų, susijusių su skalūnais.

Mes tikrai palaikome Lenkijos vyriausybę ir visas įmones, ateinančias į Lenkiją, kurios mėgina dirbti šioje naujoje rinkos srityje.

„Lotos” ir Lietuvoje stengiasi atlikti geologinius tyrimus. Tačiau kol kas nesame pasirengę ieškoti skalūnų dujų Lietuvoje. Tiesiog norime sulaukti tinkamos progos, siekiame gero klimato savo verslui.

Pagaliau reikia ir visuomenės palaikymo.

Nenorime dalyvauti sudėtingose diskusijose. Tai Lietuvos atsakomybė, ne mūsų. Mūsų valdomai „Geonaftai” ir taip gerai sekasi.

– Tačiau ar gali būti, kad „Lotos” imsis skalūnų dujų žvalgybos tik tuomet, jei Lietuvoje pasiseks JAV kompanijai „Chevron”?

– Ir taip, ir ne. Mes žinome, kad dabar politikai turi apsispręsti, ar skalūnų žvalgyba bus Lietuvoje, ar ne. Viskas Vyriausybės rankose. Jei Lietuvos valdžia galutinai apsispręs atverti kelią skalūnų dujų žvalgybai, dar nereiškia, kad mes imsime tai daryti.

Reikia apskaičiuoti, kiek tai gali kainuoti. Turi būti įsitikinęs, kad investuoti pinigai grįš. Ne viskas taip paprasta.

– Tačiau praėjusiais metais žadėjote, kad į dujų paieškas Lietuvoje investuosite 10 milijonų litų. Ar jau atsisakėte šių planų?

– Mes tai jau padarėme. Investavome netgi daugiau.

Tačiau gauti rezultatai nebuvo labai džiuginantys.

– Kokią regite lietuviškos naftos gavybos ateitį? Ar nejaudina tai, kad išgaunamas kiekis kasmet mažėja?

– Žinoma, dėl to nesame labai laimingi. Tačiau kuriame naują investavimo strategiją. Esame susikoncentravę į turimus licencinius plotais ir ketiname dirbti toliau. Nemanau, kad išgaunamas kiekis didės, nes naftos ištekliai čia riboti. Reikia būti realistais.

Norėtume investuoti į naftos Baltijos jūros šelfe paiešką, jeigu būtų gautas toks leidimas. Tokių telkinių ten greičiausiai yra.

Žinoma, investicijų dydis priklausytų nuo to, ar giliai reikėtų išgauti naftą.

– Ko tikitės iš naujosios Lietuvos Vyriausybės?

– Manau, kad abiejų šalių tarpusavio santykiai tik gerės. Jūsų valdžios atstovų vizitai Varšuvoje sutinkami palankiai, juntama, kad atmosfera gerėja. Bendradarbiavimas per artimiausius kelis mėnesius tik stiprės.

Kaip tik Vilniuje vyks Vidurio Europos energetikos partnerių forumo susitikimas, kuriame dalyvaus daug energetikos kompanijų vadovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.