„Gazprom“ ambicijos – nuo politikos užkulisių iki futbolo ir aukštakulnių

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ gali tapti finansinių sunkumų krečiamo Kauno „Žalgirio“ gelbėtoja. Nors Kauno krepšinio komandos skolos siekia 25 milijonus litų - tokia suma tik lašas jūroje didžiausiai pasaulyje gamtinių dujų tiekėjai. Įmonei „Gazprom“ priklauso ne viena futbolo komanda, o jų užmojai stebina ir daug mačiusius. „Gazprom“ kontroliuoja ne tik dujų paskirstymą, futbolo komandas, bet ir nurodinėja savo darbuotojams, kaip derėtų atrodyti darbe.

„Gazprom“ užrašas ir ant Gelzenkircheno „Schalke“ žaidėjų marškinėlių.<br>AP
„Gazprom“ užrašas ir ant Gelzenkircheno „Schalke“ žaidėjų marškinėlių.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 26, 2013, 6:05 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:04 AM

Įtaka. Dujų milžinė neretai pavadinama Kremliaus politiniu įrankiu. Kontroliuodama daugiau nei 50 proc. „Gazprom“ akcijų Rusijos valdžia turi labai veiksmingą priemonę nubausti arba paskatinti nuo jos malonės visiškai priklausomas valstybes.

Paslaptys. „Gazprom“ taip pat yra patyrusi nuopuolių. Dešimtojo dešimtmečio viduryje jai smarkiai buvo įsiskolinę ir vietos vartotojai, ir buvusios SSRS respublikos - atitinkamai 15 mlrd. ir 7 mlrd. dolerių.

Tuomet tarp įvairių gelbėjimosi planų net atsirado schema mainais už dujas pasiimti bent maisto produktų — šalia plano iš buvusių sovietinių respublikų skolą atsiimti kone pasauline kaina. Tačiau tikrieji „Gazprom“ reikalai nežinomi beveik niekam. Tik per stebuklą retsykiais prasismelkia vienas kitas intriguojantis žinių lašas.

Pavyzdžiui, kad tarpininkų įmonę „Eural Trans Gas“ Vengrijos kaime įregistravo trys bedarbiai rumunai ir Izraelio advokatas — ir kažkodėl „Gazprom“ leido šiai įtartinai kompanijai Ukrainoje uždirbti milijardus dolerių.

Arba staiga ima aiškėti, kad svarbiausi neaiškių tarpininkų akcininkai - „Gazprom“ valdžios giminaičiai. Bet visos spėlionės arba paneigiamos, arba supainiojamos, arba atsitrenkia  į galingą milžino užnugarį. V. Putinas kartą yra pareiškęs, kad jo visai nedomina, kam priklauso „laisvosios“ rusų dujų akcijos, svarbiausia, kad kontrolinį paketą turi „Gazprom“.

Užmojai. „Gazprom“ galia ir įtaka seniai niekas neabejoja, tačiau užmojais jis kartais vis dar nustebina. Antai 15-osios metinės buvo pompastiškai atšvęstos suprantama Kremliuje. Rinktinei 6 tūkstančių publikai iš Rusijos ir  užsienio koncertavo „Deep Purple“ ir Tina Turner, kuri į Maskvą atskrido tiesiai  iš „Grammy“ apdovanojimų, o už 10 dainų gavo 2,5 mln. dolerių.

Sakoma, kad D. Medvedevas pageidavęs jaunystėje jo dievintų, bet seniai iširusių „Pink Floyd“. Bet paaiškėjo, kad dar yra dalykų, kurių negali padaryti net „Gazprom“.

Turtai ir skurdas. Dujos brangs ir ateityje, o rusiškų dujų atsargos nėra begalinės. Gali net paaiškėti, kad pirkėjų yra daugiau nei prekių.

„Gazprom“ per daugelį metų nepradėjo naudoti nė vieno naujo dujų telkinio. Maža to, šalyje, perėmusiai SSRS ūkį ir verslo santykių kultūrą, daug vagiama ir švaistoma — daugeliui tai atrodo savaime suprantama ir neišvengiama.

Vidutinis  vamzdynų amžius — 22 metai, 14 proc. linijų jau seniai dirba viršvalandžius. „Gazprom“ yra viena neefektyviausių energetikos kompanijų pasaulyje — šiuo požiūriu ją lenkia tik brazilų „Pemex“.

Sportas. „Gazprom“ remia Rusijos čempionate rungtyniaujantį Sankt Peterburgo „Zenit“ futbolo klubą, Gelzenkircheno „Schalke“ (Vokietija) ir Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija) futbolo klubus. Oficialiais duomenimis Vokietijos futbolo klubas, įmonei tai kasmet atsieina 25 milijonus eurų.

Pernai populiariausias Ispanijos dienraštis „El Pais“ paskelbė sensaciją: esą ankstesniais metais „Zenit“ nupirko UEFA taurę, Miuncheno „Bayern“ klubui sumokėję 50 mln. dolerių.

Nuo 2010-ųjų „Gazprom“ yra Rusijos dviračių profesionalų komandos „Katiuša“ partnerė.

Pernai kompanija tapo UEFA Čempionų lygos ir Europos lygos futbolo turnyrų rėmėja.

Stilius. „Gazprom“ kontroliuoja ne tik dujų paskirstymą, bet ir savo darbuotojų išvaizdą. Bendrovėje dirbančioms moterims griežtai nurodoma, kaip jos turi atrodyti. Svarbiausias bruožas santūrumas. Audiniai marginti tik langeliais, juostelėmis arba vienspalviai.

Neleistini nei odiniai drabužiai, nei prigludę siluetai, nei raukinukai, nei gilios iškirptės. Įsispiriamos basutės arba „platformos“ taip pat išbrokuotos. „Ne“ stambesniems  papuošalams ir net kabantiems auskarams. Ilgus plaukus būtina susisegti, o trumpus „sulaižyti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.