Lėktuvo bilieto kaina - pagal keleivio svorį

Ramiajame vandenyne esanti mažytė valstybė Samoa nusprendė, kad valstybinių oro linijų klientai už kelionę turi mokėti pagal savo svorį. Pasaulyje įprasta, kad lėktuvų keleiviai moka už sėdimą vietą. Pernai įkurta skrydžių bendrovė yra pirmoji pasaulyje, kuri liekniems žmonėms siūlo kur kas geresnes sąlygas negu pilvotiems.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-03 16:45, atnaujinta 2018-03-08 21:49

Pirkdami bilietą keleiviai turi nurodyti savo svorį. Tada sistema jiems nurodo bilieto kainą. Tokiu principu yra apmokestinamas kiekvienas žmogaus kūno kilogramas, atsižvelgiant į skrydžio atstumą.

Keleivių svoris tikrinamas ir registruojantis skrydžiui.

Samoa skrydžių bendrovės vadovas Chrisas Langtonas tikina, kad klientai lengvai perprato sistemą: „Antrą kartą mūsų oro linijomis skrendantiems keleiviams jau lengviau priimti tokią sistemą ir pripažinti, kad tai yra pati teisingiausia oro vežėjų sistema pasaulyje, apimanti ir krovinių, ir keleivių gabenimą. Be to, didelį privalumą įgyja šeimos su mažais vaikais“.

Šią sistemą oro linijų bendrovė įvedė pernai lapkritį, tačiau didesnio dėmesio sulaukė tik praėjusią savaitę, kai pradėjo vykdyti skrydžius į kaimyninę Amerikos Samoa. Toks veiksmas sutapo ir su Norvegijos ekonomisto pasiūlymu branginti bilietus nutukusiems keleiviams.

„Dažnai su sūnumi skrendame į Pago ir mūsų bilietai kainuoja beveik tiek pat. Tai neteisinga, nes mano vaikas yra gerokai jaunesnis ir mažesnis negu aš. Todėl aš sutinku, kad kiekvienas turi mokėti už savo svorį“, - savo nuomone pasidalijo viena iš keleivių.

Kai kurie keleiviai prisipažino, kad prieš skrydį stengiasi numesti svorio. „Nemanau, kad tai teisinga, kai liekni žmonės moka mažiau, o apkūnūs - kur kas daugiau. Šiuo metu esu šiek tiek priaugęs svorio, todėl stengiuosi jo atsikratyti. Jeigu norėčiau skristi dabar pat, tai man atsieitų gana brangiai. Taigi, norėdamas skristi pigiau, turėsiu šiek tiek pasportuoti“, - svarsto vienas iš Samoa gyventojų.

Pagal naujausią kompanijos kainodarą, vietinio skrydžio kaina yra maždaug pusė dolerio už kilogramą, tarptautiniams skrydžiams taikomas maždaug dolerio už kilogramą mokestis. Taigi 150 kilogramų sveriantis asmuo už maždaug 400 kilometrų atstumą sumoka 154 dolerius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.