Ar statyti atominę elektrinę, nuspręs steigiama įmonė

Premjeras Algirdas Butkevičius pranešė, kad galutinį sprendimą, ar statyti atominę elektrinę, turės priimti steigiama įmonė.

Premjeras pranešė, kad galutinį sprendimą, ar statyti atominę elektrinę, turės priimti steigiama įmonė.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Premjeras pranešė, kad galutinį sprendimą, ar statyti atominę elektrinę, turės priimti steigiama įmonė.<br>D. Umbraso nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 2, 2013, 1:41 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:57 AM

Tai Premjeras ketvirtadienį sakė „Žinių radijui“. Esą tokį pasiūlymą Ministrų kabinetui pateikė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

"Mes manome, kad turėtų būti aiškiai pasakyta Latvijos ir Estijos pozicija dėl įmonės steigimo, kuri galėtų toliau pratęsti šituos pokalbius, nes tam tikri pokalbiai, kurie ir vyko anksčiau įmonių lygiu, vis dėlto yra sukėlę tam tikrų abejonių dėl galutinių sprendimų priėmimo ir, žinote, kai kuri informacija nėra atskleidžiama. O kai bus, jeigu bus sukurta atskira įmonė, tai tada jau bus savotiškas užtvirtinimas iš mūsų regioninių partnerių, kad jie tikrai yra rimtai tam pasiruošę", - dėstė A. Butkevičius.

"Yra priimtas sprendimas, kad bus pasiūlyta steigti tokią įmonę", - pridūrė Ministras Pirmininkas.

Esą pagrindinis steigiamos įmonės uždavinys būtų priimti galutinį sprendimą dėl AE statybos.

Įmonę steigti pasiūlė energetikos ministras, o tai daryti nuspręsta per derybas su regioniniais partneriais.

Apskritai kalbėdamas dėl jėgainės perspektyvų Premjeras siūlė nespekuliuoti. Strateginiai investuotojai - latviai ir estai - kol kas nemato komercinio pagrindimo dėl būsimos elektros energijos gamybos kaštų bei investicijų atsiperkamumo.

"Tol, kol jiems nebus pateikta aiški, suprantama informacija apie objekto komercinius aspektus ir per kiek laiko jis atsipirks, kokia bus elektros energijos gamybos kaina, tol jie negali pradėti jokių derybų", - sakė jis.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos premjerų susitikimas numatytas gegužės 30 d.

Būtų nuostolinga

Visagino atominė elektrinė būtų nuostolinga per visą veiklą, o jos gaminama elektra nebūtų konkurencinga rinkoje. Be to, aplinkinėse šalyse elektros bus galima įsigyti pigiau, tad VAE projektas gali neapsimokėti.

Tokią žinią pasiuntė Lietuvos energetikos instituto mokslininkai, Seimo nariams pristatę atliktą studiją dėl VAE naudingumo.

Pasiūlymus dėl naujosios energetikos strategijos rengęs Lietuvos energetikos instituto Energetikos kompleksinių tyrimų laboratorijos vyresnysis mokslo darbuotojas Arvydas Galinis teigė, kad jei Visagino atominė elektrinė veiktų 60 metų, elektros savikaina būtų 20-22 centai už kilovatvalandę.  Tai iš esmės atitinka ankstesnius skaičiavimus.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra teigęs, kad tokia savikaina yra per didelė, o VAE būtų galima statyti, jei projektas ir gaminama elektra būtų pigesnė.

Energetikos instituto skaičiavimais, esant palankioms sąlygoms elektros rinkoje energiją būtų galima nusipirkti ar pasigaminti 4-10 ct/kWh pigiau nei būtų pagaminama pastatytoje VAE.

Bet esant nepalankioms rinkos sąlygoms „lankstaus nebranduolinio scenarijaus atveju elektros savikaina taptų 5 ct/kWh brangesnė nei VAE scenarijaus atveju“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?