Britų pamokos Lietuvai - kaip palenkti protestuotojus prieš skalūnus

Žygaičių (Lietuva) ir Bolkomo (Anglija) kaimus skiria tūkstančiai kilometrų, tačiau vienija bendras tikslas – kova su skalūnų dujų žvalgytojais.

Žygaičių gyventojai jau kelis kartus buvo atvykę protestuoti į sostinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Žygaičių gyventojai jau kelis kartus buvo atvykę protestuoti į sostinę.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas”)

May 2, 2013, 1:05 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:04 AM

Bolkomo kaime gyvena mažiau nei du tūkstančiai žmonių. Tačiau nuolatiniais protestais jo gyventojai erzina tiek dujų žvalgytojus, tiek šalies vyriausybę.

2010 metais licenciją čia ieškoti skalūnų dujų gavo kompanija „Cuadrilla Resources”, tačiau nuo to laiko jai pavyko išgręžti tik vieną gręžinį.

Kaimo gyventojų pyktis pasiekė tokį lygį, kad žvalgytojams tapo sunku patekti į aikšteles.

Vėl atnaujins darbus

Bolkomo kaimas priklauso Sasekso grafystei. Vietos gyventojai, kaip ir Žygaičių bendruomenė, baiminasi, kad ieškant skalūnų dujų bus užteršti požeminiai vandenys ir padaryta kitokios žalos.

Kol kas kaimo gyventojams gultis po ratais nereikia.

Mat dar 2011 metais sustabdyti žvalgybos darbai dėl Anglijoje įvykusių dviejų nedidelių žemės drebėjimų ieškant skalūnų dujų.

Tačiau šią vasarą jie vėl bus pradėti, nes 2012 metų gruodį baigėsi terminas, kai buvo uždraustas hidraulinis uolienų plėšymas šalyje.

Juolab kad britų vyriausybę įkvėpė naujausi duomenys – skalūnų dujų šalyje gali būti daugiau, nei iki šiol manyta.

Siūlo aibes nuolaidų

Todėl britų valdžia pasiūlė bendruomenių, kurių žemėse bus žvalgomasi skalūnų dujų, gyventojams tam tikrus mainus: žmonės atsisakys protestų ir gaus mažesnes sąskaitas už sunaudotą energiją.

Tai anglams labai svarbu, mat nuolat brangsta dujos, elektra, komunalinės paslaugos.

Be to, britų vyriausybė žada finansuoti sporto klubus ir bendruomenės centrus, kurie veikia vietovėse, turinčiose didelius skalūnų dujų klodus.

Šalies finansų ministras George’as Osbourne’as paskelbė, kad skalūnų dujų pramonė galėtų pakelti Didžiąją Britaniją iš sąstingio.

Skalūnų dujos yra ateitis ir mes darysime, kad taip ir būtų”, – sakė jis, pristatydamas 2013 metų biudžeto planą šalies parlamentui.

Pataria remti bendruomenes

Žygaičių kaime Lietuvoje gyvena vos daugiau nei 600 žmonių. Tačiau žemaičių protestai irgi privertė valdžią svarstyti apie įvairias kompensacijas vietos bendruomenei.

Seimas po pateikimo pritarė „Tvarkos ir teisingumo” partijos nario Remigijaus Žemaitaičio idėjai procentą nuo surinktų mokesčių už gavybą skirti konkrečiai bendruomenei, kurios teritorijoje yra išgaunamos skalūnų dujos.

„Jei Vainuto teritorijoje bus išgaunamos skalūnų dujos, o metų mokesčiai sudarys apie 2 mln. litų, tai apie 20 tūkst. litų atiteks Vainuto gyventojams”, – aiškino R. Žemaitaitis.

Kompensacijų siūlytojus vadina priešais

Žygaičių bendruomenės lyderis Jonas Nairanauskas teigia, kad apie konkrečias nuolaidas su jais niekas nekalbėjo.

Tačiau „Chevron” kompanijai priklausančios bendrovės „LL investicijos” atstovai siūlė kompensacijas žemių savininkams, jei technika padarytų žalos jų žemėms.

Kovojantys su skalūnų dujų žvalgytojais teigia neprašantys jokių kompensacijų ar nuolaidų.

„Mes, akcijų iniciatoriai, ir daugelis gyventojų apie kokias nors kompensacijas net nekalbame. Maža kas gali nutikti vandeniui.

Priešai bando šį saldainiuką – kompensaciją – patys įsiūlyti”, – „Lietuvos rytui” sakė Žygaičių bendruomenės lyderis J. Nairanauskas.

Jis tvirtino, kad įmonės „Chevron” atstovai labai niekšiškai pradėjo savo veiklą, todėl prarado vietos gyventojų pasitikėjimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.