Lietuva ir „Gazprom“ atnaujino dialogą

Energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovaujama derybų grupė susitiko su “Gazprom” atstovais, kuriems vadovavo "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. 

Pagrindinis Lietuvos reikalavimas „Gazprom“ - kad būtų sumažinta dujų, importuojamų į Lietuvą.<br>AP
Pagrindinis Lietuvos reikalavimas „Gazprom“ - kad būtų sumažinta dujų, importuojamų į Lietuvą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 3, 2013, 2:39 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:14 AM

Energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vadovaujama derybų grupė susitiko su “Gazprom” atstovais, kuriems vadovavo "Gazprom" valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas. 

„Vyko konstruktyvus pokalbis, kuris parodė, kad abi pusės yra pasirengusios siekti apčiuopiamų rezultatų. Susitikime tiek Lietuvos, tiek „Gazprom“ atstovai pristatė savo pozicijas abiems pusėms aktualiais klausimais.

Išsakiau mūsų susirūpinimą dėl Lietuvos dujų vartotojams taikomų kainų, kurios neatspindi realios situacijos dujų rinkoje. A. Medvedevui pasakiau, kad mūsų siekis - stabili ir darni dujų tiekimo sistema, užtikrinanti konkurencingą dujų kainą Lietuvai “ – pažymėjo energetikos ministras J. Neverovičius.

Pasak ministro, realus dialogas ir derybos su vienintele dujų tiekėja ilgą laiką iš viso nevyko, todėl akivaizdu, kad procesas nebus paprastas ir greitas, pareikalausiantis ne tik daug pastangų iš pagrindinio dujų Lietuvai tiekėjo, bet ir glaudaus bendradarbiavimo su EK.

Buvo sutarta siekti kuo didesnio konstruktyvumo, sprendžiant visus iškilusius klausimus. Tai pirmas susitikimas po premjero Algirdo Butkevičiaus sudarytos derybų su Rusijos koncernu „Gazprom“ grupės dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai sąlygų.

Tai pirmasis tokio pobūdžio susitikimas. 

A. Butkevičius yra sakęs, jog pagrindinis Lietuvos reikalavimas „Gazprom“ - kad būtų sumažinta dujų, importuojamų į Lietuvą, kaina, o visi klausimai bus sprendžiami vėliau derybų metu.

ELTA jau skelbė, kad praeitą savaitę Vilniuje įvyko derybų grupės ir „Gazprom“ ekspertų konsultacijos. Tiesa, jose buvo aptariami tik numatomų derybų organizaciniai klausimai - susitikimų organizavimo tvarka, pozicijų derinimo mechanizmai, derybinių klausimų formavimas.

Tai buvo pirmas parengiamasis susitikimas po A. Butkevičiaus sudarytos derybų su Rusijos koncernu „Gazprom“ grupės dėl gamtinių dujų tiekimo Lietuvai sąlygų.

„Gazprom“ spaudžia Lietuvą metams atidėti naujai steigiamos bendrovės „Amber Grid“ turto atskyrimą nuo „Lietuvos dujų“. Lietuva turėtų bent iki kitų metų lapkričio įšaldyti teisminius procesus Lietuvos ir arbitražo teismuose, pratęsti ilgalaikę tiekimo sutartį iki 2020-ųjų.

Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 dolerių už 1000 kubinių metrų. Jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. dolerių.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.