Visagino atominė elektrinė - ne tokia patraukli, kaip manyta

Prieš referendumą, kurio metu reikėjo apsispręsti dėl Visagino atominės elektrinės likimo, šio projekto šalininkai pateikė verslo planą, kuriame buvo apskaičiuota, po kiek laiko atsipirks VAE projektas ir kokią naudą jis suteiks Lietuvai.

Ekspertams iškilo abejonių, ar buvo numatyta reali VAE projekto kaina.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Ekspertams iškilo abejonių, ar buvo numatyta reali VAE projekto kaina.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-05-07 12:37, atnaujinta 2018-03-07 03:27

Peržvelgus energetikos scenarijus tyrusios energetikos instituto ekspertų grupės išvadas, atrodo, kad keli faktai apie būsimą atominę elektrinę tuomet buvo kiek pagražinti.

Pavyzdžiui, išpūstas elektrinės reaktoriaus panaudojimo koeficientas – nors pasaulinė statistika yra apie 70 proc., VAE verslo plane buvo tikimasi, kad bus išnaudojama 90 proc. reaktoriaus potencialo.

Vien dėl tokios korekcijos VAE atsipirkimą darbo grupė perkėlė į 2035-2040 metus (plane buvo prognozuojama, kad VAE atsipirks per 8-12 metų).

Taip pat, ekspertų grupės vertinimu, verslo plane buvo itin optimistiškai vertintas elektrinės darbo laikas (60 metų vietoje labiau tikėtinų 40 metų). 60 metų veikimo laikas užkliuvo ne tik ekspertams, bet ir Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojui Raimondui Kuodžiui.

„Yra rizika, kad technologijoms pingant, bus decentralizuota gamyba ir gyventojai patys pradės gaminti savo energiją. Tai tuos 60 metų daro juokingus. Tai pritemptas daiktas, normaliose šalyse už tai turėtų būti normalios sankcijos“, - kalbėjo R. Kuodis.

Taip pat iškilo abejonių, ar buvo numatyta reali projekto kaina.

„Hitachi investicijos į vieną reaktorių dviejų reaktorių bloke Didžiojoje Britanijoje vertinamos bent 20 mlrd. Lt.Yra rizika, kad VAE investicijos gali būti didesnės, nei nurodyta verslo plane (plane buvo teigiama, kad VAE projektas kainuos apie 17 mlrd. Lt – Red.) “, - pristatydamas ekspertų grupės išvadas pramonininkų konfederacijai kalbėjo grupės narys Vidas Lekavičius.

Energetikos instituto skaičiavimais, esant palankioms sąlygoms elektros rinkoje energiją būtų galima nusipirkti ar pasigaminti 4-10 ct/kWh pigiau nei būtų pagaminama pastatytoje VAE. Bet esant nepalankioms rinkos sąlygoms, lankstaus nebranduolinio scenarijaus atveju elektros savikaina taptų 5 ct/kWh brangesnė nei VAE scenarijaus atveju.

Pats pigiausias energetikos scenarijus būtų toks, kuriame nenustatyti jokie apribojimai - nei technologiniai, nei importo - elektros energetikos sistemai paliekama vystytis rinkos sąlygomis. Brangiausias scenarijus - kuriame nustatomas ženklus energijos importo ribojimas ir privalomai vystoma didelės apimties vietinė gamyba. VAE patenka tarp šių dviejų scenarijų.

Vertindami scenarijus, ekspertai neskaičiavo, bet paragino atsižvelgti į papildomus VAE rizikos faktorius: rezervų užtikrinimą, branduolinių atliekų laidojimą, politinių sprendimų, avarijų riziką.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.