Lenkija laidoja viltis išgauti skalūnų dujų

„Skalūnų dujų burbulas sprogo.” Taip Varšuvoje įvertinta žinia apie dviejų didelių užsienio koncernų sprendimą nutraukti šių dujų paieškos darbus.

Gali būti, kad skalūnų dujų gavyba kaimyninėje šalyje išvis neprasidės.<br>„Wikipedia” nuotr.
Gali būti, kad skalūnų dujų gavyba kaimyninėje šalyje išvis neprasidės.<br>„Wikipedia” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas”)

2013-05-10 10:47, atnaujinta 2018-03-06 23:32

JAV koncernas „Marathon Oil” savo pasitraukimo priežasčių net nemėgino slėpti: jo atstovai pripažino, kad padarytuose gręžiniuose nerado pakankamai dujų.

Tuo metu Kanados kompanija „Talisman Energy” savo pasitraukimą teisina sprendimu susitelkti paieškų darbams kituose žemynuose.

Prieš metus paieškas Lenkijoje nutraukė ir daugiausia skalūnų dujų pasaulyje išgaunantis JAV koncernas „Exxon-Mobil”. Tuomet jo atstovai teigė, kad netrukus panašius sprendimus paskelbs dar kelios užsienio kompanijos.

Valstybinio geologijos instituto ekspertas Hubertas Kiersnowskis pareiškė, jog skalūnų dujų burbulas sprogo, nes pasitvirtino mokslininkų abejonės, kad dujų yra gerokai mažiau nei spėta.

Beje, apie didžiulius jų klodus pirmieji paskelbė anaiptol ne lenkai, o Vašingtono ekspertai.

2011 metais JAV energetikos agentūra nurodė, kad Lenkijos gelmėse yra 5,3 trilijono kubinių metrų dujų.

Tokio kiekio šios valstybės reikmėms pakaktų trims šimtams metų. Todėl premjeras Donaldas Tuskas netrukus pareiškė, kad šalis gali tapti antrąja Norvegija, ir paragino dujų ieškoti vietos ir užsienio koncernus.

Varšuva iš viso išdavė 110 paieškos licencijų.

Pirmąjį nerimo signalą pasiuntė Lenkijos valstybinio geologijos instituto mokslininkai: jie pareiškė, kad skalūnų dujų yra 10–15 kartų mažiau, nei skelbė amerikiečiai.

Dar pesimistiškesnes prognozes vėliau paskelbė ir JAV geologijos valdyba „US Geological Survey”. Anot jos, Lenkijoje skalūnų dujų yra bent šimtą kartų mažiau, negu buvo manoma anksčiau.

Mokslininkų apskaičiavimais, tokių dujų čia yra tik apie 38,1 milijono kubinių metrų, jų Lenkijos reikmėms užtektų vos 2,5 metų.

Norėdama padrąsinti investuotojus Lenkijos vyriausybė pernai įkūrė specialų paieškų konsorciumą, į kurį sujungė penkias didžiausias šalies energetikos įmones.

Ekspertai teigia, kad jei paieškas nutrauks ir kiti užsienio koncernai, lenkų įmonės irgi nepajėgs tęsti žvalgybos, mat gręžiniai yra labai brangūs.

Anot profesoriaus H. Kiersnowskio, greičiausiai pasitvirtins mokslininkų spėjimas, kad skalūnų dujos Lenkijoje yra per giliai arba labai išsisklaidžiusios ir jų gavyba negali būti pelninga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.