Tauragėje – kova dėl prekybos biokuru

Biokuro biržoje netrukus bus iššautas starto šūvis. Prekybos biokuru sandoriai pagaliau bus sudaromi pagal naujas taisykles. Bet to nė nelaukusi Tauragės savivaldybė įsiutino visus biokuro rinkos dalyvius, rašo "Lietuvos rytas".

Tauragiškių sudarytą sandorį dėl biokuro tiekimo gali sustabdyti prokurorai.<br>V.Balkūno nuotr.
Tauragiškių sudarytą sandorį dėl biokuro tiekimo gali sustabdyti prokurorai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Urvelytė

Jun 3, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:55 PM

Ketveriems metams – kone 33 mln. litų. Tokios vertės sandoris tarp Tauragės savivaldybės įmonės Tauragės šilumos tinklų ir biokuro tiekimo įmonės „Timbex“ jos konkurentus privertė griebtis už galvos.

Kaip įmanoma taip švaistytis pinigais biokurui, permokant kone dvigubai. Ypač dabar, kai netrukus biokuro bus galima pigiau įsigyti biržoje?

Įmanoma, jei apie viešąjį pirkimo konkursą žino tik vienas dalyvis. O su vienu pretendentu įmanoma iš anksto aptarti ne tik kainą, bet ir kitas konkurso sąlygas.

Ar neskaidrus konkursas bus paskelbtas niekiniu? Galbūt, jei darbo rimtai imsis prokurorai.

Žinojo vienas tiekėjas?

Genami įtarimų parlamentarai liberalas Remigijus Šimašius ir konservatorius Stasys Šedbaras pabeldė į prokurorų duris prašydami įvertinti, ar nėra pagrindo viešajam interesui ginti.

Jie kreipėsi į Generalinę prokuratūrą ir Klaipėdos apygardos prokuratūrą dėl galbūt nesąžiningos Tauragės šilumos tinklų vykdytos biokuro viešojo pirkimo procedūros.

Esą Tauragės šilumos tinklai, rengdami konkursą, galėjo dirbtinai riboti tiekėjų konkurenciją ir biokurą šilumos gamybai pirko brangiau nei rinkos kaina.

Politikų duomenimis, bendrovė apie biokuro pirkimą paskelbė „Valstybės žiniose“, tačiau apie tai nepranešė Viešųjų pirkimų tarnybai. Gali būti, kad dėl to informaciją apie skelbiamas derybas žinojo ir pasiūlymą pateikė vienintelė tiekėja – bendrovė „Timbex“.

Įtarimų politikams kelia ir tai, kad sutartis sudaryta prieš pat prekybos biokuro biržoje pradžią. Manoma, kad jai atsiradus biokuras atpigs.

Be to, skelbiant konkursą, tyčia ar ne buvo supainioti pirkimo kodai, todėl kitos biokuro bendrovės apie konkursą paprasčiausiai nė nežinojo.

Pristigo viešumo

„Skelbiant konkursą pažeistos viešųjų pirkimų procedūros. Jam pristigo viešumo.

Tai akivaizdu. Biokuro gamybos įmonės man pačiam skundėsi, kad nebuvo jokių žinių apie konkursą.

Jo rezultatus būtina panaikinti ir skelbti iš naujo“, – patikino Lietuvos biomasės energetikos asociacijos „Litbioma“ prezidentas Remigijus Lapinskas.

Konkursus biokurui pirkti šiemet skelbė Molėtų, Panevėžio, Utenos šilumos tiekėjai. Ir visuose juose dalyvavo po 15–20 biokuro gamybos įmonių.

Kita vertus, šiuo metu kaip tik yra svarstomos prekybos biokuro biržoje taisyklės. Diskutuojama, koks turėtų būti ilgiausias sandorio laikas, – pusmetis ar metai.

„Ketveri sutarties metai – apskritai neteisingas šilumos tiekėjų sprendimas. Biokuro kainos juk svyruoja. Joms įtakos turi ir sezoniškumas, ir įmonių plėtra, ir jų konkurencija, ir užsienio įtaka“, – aiškino R. Lapinskas.

Keičia taisykles

„Timbex“ išplatintame pranešime kategoriškai paneigė, kad Tauragės šilumos tinklams parduos biokurą už dvigubai didesnę nei vidutinė rinkos kainą.

Esą suderėta pardavimo kaina yra 77,88 lito už megavatvalandę.

Tai vidutinė ar net žemesnė už vidutinę biokuro kaina, susiformavusi Žemaitijos regione.

Pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos interneto tinklalapyje skelbiamas vidutines kainas, biokuro kaina balandį buvo 71,59 lito už megavatvalandę. Mat pagal šiuo metu galiojančią tvarką su biokuro tiekėjais atsiskaitoma už pagamintą šilumą.

Biokuro pirkimo ir pardavimo sandorių iki šiol buvo sudaroma ir „Baltpool“ biržoje, tačiau prekyba juo vyko ypač vangiai. Nuo pernykščio gruodžio iki šių metų kovo tik Utenos ir Kauno zonose įvyko 8 sandoriai, o megavatvalandės kaina sukosi apie 50 litų.

Prekyba biržoje stringa, nes šilumos tiekimo įmonės dar neturi patvirtintų bendrų taisyklių, kurių turėtų laikytis atlikdamos biokuro apskaitą. Vienos tiekėjams moka už kiekį – kietmetrius, kitos – už pagamintą šilumą (megavatvalandes).

„Pastarasis – pats neteisingiausias kuro apskaitos būdas. Nes apskaitai įtakos turi biokuro katilo techninė būklė.

Pirkėjai nesivargina prižiūrėti arba remontuoti katilo, degina kuro bet kiek, o tai jo tiekėjams – ne į naudą“, – sakė R. Lapinskas.

Naujose biokuro prekybos biržoje taisyklėse numatyta, kad biokuras turi būti sveriamas, matuojamas jo drėgnumas bei kaloringumas – šiluminė vertė.

Pagal tokias taisykles prekiauti biržoje biokuru ketinama nuo birželio mėnesio vidurio ar šiek tiek vėliau.

Sandoris – su politiniu kvapu

Tauragiškių paskelbtame konkurse dalyvavo vienintelis tiekėjas, kuris susijęs su Socialdemokratų partija – jos narys yra Tauragės šilumos tinklų vadovas, buvęs Seimo narys Vaclovas Karbauskis (nuotr.).

Pastarasis gegužės 15 dieną ir pasirašė ketverių metų trukmės 32,668 mln. litų vertės sutartį su „Timbex“. Teigiama, kad pastaroji įmonė anksčiau yra rėmusi Socialdemokratų partiją. Jos atstovas Pranas Petrošius yra Tauragės rajono meras.

Be to, įmonės „Timbex“ biokuro plėtros direktoriumi dirba Egidijus Gaidamavičius, Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus miesto Fabijoniškių poskyrio pirmininkas.

Tauragės šilumos tinklų vadovas V.Karbauskis atmetė įtarimus ir dėl esą per didelės biokuro kainos. Pasak jo, šilumos tinklai už biokurą mokės mažiau nei šiuo metu jis vidutiniškai kainuoja.

V.Karbauskio teigimu, apie numatomą biokuro pirkimą Tauragės šilumos tinklai paskelbė, laikydamiesi 2003 metais išleisto Vyriausybės nutarimo. Todėl informuoti Viešųjų pirkimų tarnybos esą nereikėjo.

Be to, konkursas esą buvo paskelbtas Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje, įmonės interneto tinklalapyje, „Valstybės žinių“ portale.

„Aš dar ne toks kvailas vadovas, kad tokį pirkimą atlikčiau kažkokiame uždarame rate“, – gynėsi Tauragės šilumos tinklų direktorius. Jo teigimu, tai Tauragės rajono opozicija skleidžia klaidingą informaciją ir kalba tai, ką pati nori girdėti.

V.Karbauskis aiškina negalėjęs laukti, kol startuos biokuro birža, nes sutartis su buvusiu biokuro tiekėju jau buvo pasibaigusi.

„Baigėsi buvusi sutartis, o kiemas tuščias. Tiekiame karštą vandenį, todėl reikia turėti biokuro.

Politikai penkerius metus kalba apie biokuro biržą. Pernai kalbėjo, kad bus nuo liepos, šiemet šnekėjo, kad bus nuo liepos. Po mėnesio bus jau liepa. Tai kiek gi galima laukti?“ – klausė V. Karbauskis.

Jis sako, kad sutartyje numatyta formulė, kaip bus skaičiuojama biokuro kaina. Jei biokuras pigs, įmonė ją gaus pigiau. Pasak V.Karbauskio, šiluma ateinantį sezoną gyventojams turėtų atpigti apie 8 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.