Keičiama skaitiklių patikros tvarka užners kilpą šilumos vartotojams

Metrologų užmačios rečiau atlikti vandens ir šilumos skaitiklių patikrą šiurpina specialistus, nes vartotojams teks mokėti daugiau.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jun 11, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:45 PM

Valstybinė metrologijos tarnyba rengiasi pakeisti šilumos, karšto ir šalto vandens skaitiklių patikros tvarką.

Iki šiol įvadiniai apskaitos prietaisai buvo tikrinami, o prireikus – ir keičiami kas dvejus metus.

Dabar siūloma šilumos ir karšto vandens skaitiklius tikrinti kas 5, o šilumos ir šalto vandens – kas 6 metus, rašo „Lietuvos rytas“.

Tektų mokėti daugiau

Specialistai gūžčioja pečiais: elektroninių svarstyklių ir metalinių stalo liniuočių patikros laikotarpis išlieka tas pats – 2 metai, o didžiulius kalkingo vandens srautus atlaikantys įvadiniai matavimo prietaisai bus tikrinami keliskart rečiau.

„Tokie sumanymai rodo akivaizdų Metrologijos tarnybos vadovų neišmanymą.

Taip skatinamas gyventojų nepasitikėjimas tarnyba, matavimo prietaisų sistema ir apskritai valstybe”, – griežtai pareiškė Buitinių vartotojų sąjungos (BVS) prezidentas Antanas Miškinis.

Jo teigimu, dėl tokio sprendimo žalos patirtų visi šilumos ir vandens vartotojai.

„Lietuvoje vanduo yra kietas, todėl per palyginti trumpą termofikato, karšto ir geriamojo vandens skaitiklių naudojimo laiką susidaro nuosėdos ant jų vamzdžių sienelių, srauto keitiklių ir skaitiklio sparnuotės.

Jos paveikia skaitiklį ir jis apsineša nuosėdomis. Taip mažėja matavimo prietaiso skersmuo, dėl to didėja vandens srauto greitis, o kartu ir prietaisų rodmenys”, – aiškino A. Miškinis.

Trumpai tariant, kuo labiau nuosėdomis apsineša skaitiklis, tuo didesni jo rodmenys. Aišku, kad vartotojai dėl to permoka.

Šilumininkai sklaido gandus

Kai kas mano, jog planą pakeisti skaitiklių patikros laiką surezgė šilumininkai: esą jie gautų daugiau pelno, nes nuosėdų paveikti matavimo prietaisai rodytų didesnį suvartotos šilumos kiekį.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) prezidentas Vytautas Stasiūnas teigė, kad tai – visiškas mitas.

„Tiekėjai neturi jokio noro parduoti daugiau šilumos, nes įmonių pelnas atskirtas nuo parduoto kiekio”, – aiškino V. Stasiūnas.

Anot jo, šilumininkai pasisako už dabartinę tvarką.

Žada niekur neskubėti

Laikinai Valstybinės metrologijos tarnybos direktoriaus pareigas einanti Gerda Krukonienė sakė, kad keisti skaitiklių patikros tvarką sumanyta pagal kitų ES šalių pavyzdį.

Tačiau ji neigė, kad sprendimas rengiamas skubos tvarka.

„Mes atsižvelgsime į specialistų, ekspertų, taip pat ir šilumos tiekėjų nuomonę bei išvadas. Skubotų sprendimų nebus”, – tikino G. Krukonienė.

Gresia nuostoliai

Šiuo metu 100 butų namui skaitiklio patikra kainuoja apie 300 litų.

Energetikai apskaičiavo, kad pakeitus patikros laiką nuo 2 iki 5 metų dėl nuosėdomis užkimštų skaitiklių paklaidos daugiabutis per 3 metus patirtų net 9 tūkst. litų nuostolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.