IAE laikinojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos projekto finansavimas neatnaujintas (dar papildyta)

Londone, Jungtinėje Karalystėje, penktadienį susitikusi Tarptautinio Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo narių asamblėja pripažino, jog derybose dėl projekto B1 (Laikinojo panaudoto branduolinio kuro saugyklos) pasiekta pažanga. Tačiau projekto finansavimas nebuvo atnaujintas.

IAE žada kreiptis į Valstybinę atominės energetikos saugos inspekciją (VATESI), kuri turėtų patvirtinti, kad jie yra saugūs.<br>M. Jovaišos asociatyvi nuotrauka
IAE žada kreiptis į Valstybinę atominės energetikos saugos inspekciją (VATESI), kuri turėtų patvirtinti, kad jie yra saugūs.<br>M. Jovaišos asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 14, 2013, 4:17 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:00 PM

Be to, buvo pranešta, jog gali būti sustabdytas projekto B234 (Kietųjų ir radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo komplekso) finansavimas, jeigu Ignalinos atominei elektrinei ir "Nukem Technologies" iki liepos 12 d. nepavyktų išspręsti likusių dalykinių klausimų.

Dar 2012 m. kovą IAE ir "Nukem" pasirašė pagrindines sutarties dėl tolesnio bendradarbiavimo, vykdant projektą B234, sąlygas. Jose tiksliai apibrėžiami specialūs susitarimai ir atsiskaitymų sumos, tačiau pasirašytas dokumentas nebuvo vykdomas. Minėtame susitarime numatyta kompensuoti vėluojančius atsiskaitymus ir pakeitimus, atsiradusius statant kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksą (projektas B234).

Tarptautinis Ignalinos atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondas pradėjo veikti 2011 m. rudenį. Fondo rėmėjai yra Europos Komisija, Austrija, Belgija, Danija, Ispanija, Jungtinė Karalystė, Liuksemburgas, Lenkija, Nyderlandai, Norvegija, Prancūzija Suomija, Švedija, Šveicarija ir Vokietija. Fondą valdo Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas.

Gruodžio viduryje Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB), remiamas šalių donorų, sustabdė Ignalinos atominės elektrinės laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos statybos finansavimą.

Toks sprendimas buvo priimtas todėl, kad elektrinė ir projektą įgyvendinantis konsorciumas "Nukem" nesugebėjo išspręsti jau daugiau nei dvejus metus trunkančio ginčo, kaip konkrečiai įgyvendinti projektą.

Vokietijos Alcenau mieste įsikūrusi bendrovė "Nukem Technologies" yra viena pirmaujančių pasaulyje branduolinių paslaugų teikėjų. Bendrovės specializacija - radioaktyvių atliekų ir panaudoto kuro tvarkymas, branduolinių jėgainių uždarymas, inžinerinės paslaugos ir konsultavimas.

IAE vadovas: „Jėgainės uždarymo finansavimas bus atnaujintas, išsprendus kranų problemą“

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) vadovas sako, jog Europos Sąjungos finansavimas vienam svarbiausių jėgainės uždarymo projektų bus atnaujintas iš karto po to, kai tik Lietuva ir generalinė projektų rangovė - Rusijos „Rosatom“ valdoma Vokietijos bendrovė „Nukem“ - galutinai susitars dėl panaudoto branduolinio kuro konteinerių kėlimo kranų tinkamumo. IAE uždarymo donorai pripažino, kad Lietuva ir „Nukem“ padarė pažangą, spręsdamos nesutarimus, dėl kurių pernai gruodį finansavimas vienam svarbiausių projektų buvo įšaldytas. 

Tai jis BNS pareiškė po penktadienį Londone įvykusios IAE uždarymo donorų asamblėjos. 

„Donorai pagyrė progresą, nes visi klausimai uždaryti, liko vienas klausimas - kranai. Pati jėgaine turi planą, kaip šį klausmą išspręsti, tačiau nenoriu jo detalizuoti. Asamblėja patvirtino, kad mums pateikus kranų problemos sprendimo pirmus žingsnius, finansavimas bus atšildytas“, - BNS telefonu iš Londono sakė IAE generalinis direktorius Darius Janulevičius. 

Jis neprognozavo, kada tai bus padaryta: „Mūsų laukia labai didelis darbų tempas. Tačiau ar tai dienų, ar savaičių, ar mėnesių klausimas - nežinau. Tikrai ne metų“. 

Pasak jo, donorai svarstė papildomo 55 mln. eurų (189,9 mln. litų) mokėjimo „Nukem“ problemą - pinigus IAE turėtų pervesti „Nukem“ už darbus kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo komplekse (B2/3/4). Tačiau, anot D. Janulevičiaus, prieš sumokant pinigus, turi būti gauta „Rosatom“ garantija ir susitarta dėl darbų grafiko. 

„Donorai patvirtino, kad sumos turi būti pagrįstos, tada galutinai turi būti susitarta dėl motininės kompanijos garantijos ir darbų grafiko, kad projektas tikrai būtų užbaigtas“, - BNS teigė D. Janulevičius. 

Pasak IAE vadovo, visus likusius neišspręstus klausimus dėl jėgainės uždarymo bus siekiama išspręsti kuo greičiau. 

„Nukem“ ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl Vokietijos bendrovės GNS gaminamų panaudoto kuro konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį donorai įšaldė paramą laikinajai panaudoto branduolinio kuro saugyklai ir nurodė iki šių metų kovo pabaigos susitarti su „Nukem“/GNS konsorciumu dėl konteinerių kokybės. 

Skelbta, jog iš 190 konteinerių panaudoto branduolinio kuro saugyklai jau pagaminti 145, tačiau jie neatitinka techninio projekto. Kranai turėtų kelti daug didesnius ir sunkesnius konteinerius. 

„Verslo žinių“ duomenimis, šiuo metu yra sukaupta apie 22 tūkst. šilumą išskiriančių kuro rinklių (2,5 tūkst. tonų panaudoto branduolinio kuro), iš kurių 16 tūkst. rinklių arba 1,8 tūkst. tonų tebesaugomi reaktoriuje ir vėsinimo baseinuose. 

Donorų konferenciją rengia Donorų asamblėja - Tarptautinio Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimo rėmimo fondo valdytoja, jos donorės yra Austrija, Belgija, Danija, Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Norvegija, Lenkija, Ispanija, Švedija, Šveicarija ir Europos Komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.