„Chevron“ ieškos naftos, o suras dujų? (papildyta)

Bendrovės „Chevron” iš dalies valdoma bendrovė „LL investicijos” Stemplių kaime Šilutės rajone netrukus pradės gręžti pirmąjį gręžinį. Tyrėjai tikina ieškosiantys tik naftos, tačiau kaimo gyventojai neabejoja – čia gali būti ieškoma skalūnų dujų.

Stemplių kaime jau iškilo gręžinio bokštas, netrukus prasidės žvalgymo darbai.
Stemplių kaime jau iškilo gręžinio bokštas, netrukus prasidės žvalgymo darbai.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jun 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 11:20 AM

Tai patvirtina ir Geologijos tarnyba – „LL investicijos” turės ieškoti ne tik naftos, bet ir dujų.

Tačiau bendrovės atstovai teigia, kad jų tai nedomina.

„Netikiu, kad jie čia ieškos tik naftos. Nors mums sakė, kad skalūnų dujos jų nedomina”, – „Lietuvos rytui” teigė Stemplių kaimo gyventoja Stefa Baldauskienė.

Išnuomojo savo žemę

Ši moteris ryžosi išnuomoti savo žemę bendrovei „LL investicijos”, kuri iš dalies priklauso „Chevron”. Ten, kur anksčiau ganėsi gyvuliai, dabar stovi gręžimo bokštas.

Kaimo gyventoja žino, jog „Chevron” į Lietuvą atėjo žvalgyti skalūnų dujų.

„Jei jie Stemplėse ir ras dujų, nemanau, kad iškart tai atskleis”, – abejojo moteris.

S. Baldauskienė sakė nesanti nusiteikusi prieš naftos gręžinius, tačiau jei čia būtų rasta skalūnų dujų, moteris teigė kovosianti prieš šių dujų gavybą. Pasak jos, panašiai mano ir kai kurie kiti kaimo gyventojai.

Lietuvoje išgarsėję Žygaičių aktyvistai gerai žinomi ir Stemplių kaime. S. Baldauskienė įsitikinusi, kad skalūnų dujų gavyba yra kur kas pavojingesnė nei naftos.

Moteris nenorėjo atskleisti, už kiek ji išnuomojo savo žemę naftos žvalgams.

Bet kas būtų, jei paaiškėtų, kad jos sklype – dideli naftos ir dujų telkiniai?

„Tokiu atveju pagalvočiau apie papildomą kompensaciją”, – neslėpė Stemplių kaimo gyventoja.

Žadėjo suremontuoti bažnyčią

Tai jau ne pirmas „LL investicijų” gręžinys Stemplėse. Prieš kelerius metus kaimo pašonėje išdygo pirmasis bokštas.

Praėjusį ketvirtadienį Stemplių kaimo bendruomenei bendrovė „LL investicijos” surengė ekskursiją į naująjį gręžinį.

„Ten žmonės labai geranoriški ir viską gerai supranta. Juo labiau kad naftos gręžiniai jiems duoda naudos”, – „Lietuvos rytui” pasakojo bendrovės „LL investicijos” viešųjų ryšių specialistė Kristina Paukštytė-Brazdauskienė.

Naftininkai verslovėse yra įdarbinę keletą vietos gyventojų, taip pat pažadėjo suremontuoti kaimo bažnyčią, taiso ir prižiūri vietinius kelius.

„Mes jau susitaikėme, kad jų išgyvendinti iš čia nepavyks. Tad santykiai dabar iš tiesų neblogi”, – pritarė S. Baldauskienė.

Kaimo gyventojai su „LL investicijomis” kovojo prieš ketverius metus, kai buvo pradėtas pirmasis gręžinys.

Šiandien iš jo jau pumpuojama nafta, tiesa, mažiau, nei tikėtasi.

Vengė skalūnų temos

K. Paukštytė-Brazdauskienė tvirtino, kad susitikime su Stemplių kaimo gyventojais apie skalūnų dujas net nebuvo kalbama.

„Čia ketiname ieškoti naftos. Tad ir kalbėjome tik apie naftos gręžinius”, – teigė ji. Tačiau kompanijos atstovė nepaneigė, kad gręžinyje gali būti aptikta skalūnų dujų. Juo labiau kad bus gręžiama į dviejų kilometrų gylį, kur, kaip manoma, glūdi skalūnų dujų telkiniai.

Remiantis JAV energetikos informacijos agentūros duomenimis, teritorija, kurioje įsikūręs Stemplių kaimas, patenka į plotą, kur galima rasti skalūnų dujų. Stemplių kaimo gyventojai anksčiau gręžėjų teiravosi, ar čia bus ieškoma ir skalūnų dujų.

„Kai aš to paklausiau, mane patikino, kad ieškos tik naftos”, – tvirtino kaimo gyventoja S. Baldauskienė.

Gręžinio kaimynystėje gyvenanti Aušrelė Norkienė „Lietuvos rytui” sakė esanti tikra, kad „Chevron” valdoma bendrovė čia ieškos tik naftos, o ne dujų. Ji tvirtino tai girdėjusi.

„Skalūnų klausimas net negvildenamas. Mes bendraujame su „LL investicijų”, o ne „Chevron” atstovais”, – sakė moteris.

Tačiau ketvirtadienį gręžinio atidarymo juostelę A. Norkienė perkirpo kartu su bendrovės „Chevron Lietuva” generaliniu direktoriumi Gilbertu Ankenbaueriu. Amerikietis džiaugėsi geranoriškais Stemplių kaimo gyventojais.

Seimo narys staiga apsigalvojo

Beje, atidaryme gręžinio juostelę perkirpo ir Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

„Šio gręžinio atidarymas – tai įrodymas, kad ir maži, atokūs Lietuvos kaimeliai gali būti visuotinio šalies progreso dalis, prisidedanti prie Lietuvos energetinės nepriklausomybės stiprinimo”, – kalbėjo parlamentaras. Tačiau dar kovo mėnesį R. Žemaitaitis sakė darysiąs viską, kad „Chevron” Lietuvoje būtų uždrausta žvalgyti skalūnų dujas.

Po šios publikacijos Seimo narys atsiuntė raštą, kuriame patikslino savo poziciją – jis nepritariantis tokiam angliavandenilių paieškos ir gavybos žvalgymo darbų atlikimui, kurie nebūtų suderinami su aplinkos apsaugos reikalavimais, nustatytais Lietuvos teisės aktuose, ir kurie keltų pavojų žmonių sveikatai ar net gyvybei. 

„Mano nuomone, pirmiausia turi būti sukurta atitinkama teisės aktų bazė, kurios dėka angliavandenilių paieškos ir gavybos žvalgymo darbai būtų saugūs ir nekeltų rizikos žmonių turtui, o svarbiausia – žmonių sveikatai ir aplinkai“, - teigia Seimo narys.

Reikės naujų leidimų

Lietuvos geologijos tarnybos direktorius Juozas Mockevičius stebėjosi klausimu, ar Stemplėse bus ieškoma tik naftos.

„Išduotame leidime aiškiai parašyta – ten vyksta angliavandenilių žvalgyba. O tai yra ne tik nafta, bet ir skalūnų dujos. Taigi „LL investicijos” ten ne tik gali, bet ir privalo ieškoti skalūnų dujų”, – „Lietuvos rytui” teigė J.Mockevičius.

Jeigu Stemplėse pavyktų rasti dujų, pasak J. Mockevičiaus, gavybai reikėtų daugiau leidimų.

„Iškart nebūtų galima pradėti dujų gavybos. Lauktų naujas poveikio aplinkai vertinimas”, – pasakojo tarnybos vadovas.

Žvalgybai – upės vanduo

* Kiek daugiau nei šimtą gyventojų turintis Stemplių kaimas geologus sudomino dar sovietmečiu.

* Pirmąkart čia pradėta ieškoti naftos 1978 metais. Tačiau pirmasis gręžinys buvo užkonservuotas ir atnaujintas 2009 metais.

* Naftos gavybos aikštelės yra netoli saugomos „Natura 2000” teritorijos, taip pat Meškinės pedologinio draustinio bei Vainuto miškų biosferos poligono.

* Artimiausias didesnis vandens telkinys yra Veiviržo intakas – Ašvos upė. Prieš pradėdamos pirmąjį gręžinį „LL investicijos” planavo jam naudoti Ašvos upės vandenį. Per metus tikėtasi išgauti beveik 5 tūkstančius kubinių metrų naftos, o gavybos trukmė – 10–15 metų.

* „LL investicijos” yra Lietuvos naftos bendrovė, įkurta 2006 m. Nuo 2007 m. rugsėjo 5 d. bendrovei yra suteikta licencija naudoti angliavandenilių išteklius perspektyviame 2400 kvadratinių kilometrų Rietavo plote. „LL investicijas” lygiomis teisėmis valdo Lietuvos įmonė „TAN Oil” ir amerikiečių kompanija „Chevron Global Energy”.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.