Planuojamas dujų akcizas - staigmena Seimo pirmininkui

Gamtinių dujų akcizo mokestis, kurį pagal įsipareigojimus Europos Sąjungai (ES) nuo 2014 metų gegužės privalo įsivesti Lietuva, nustebino Seimo pirmininką Vydą Gedvilą. Politikas prisipažino, jog planuojamas įvesti akcizas jam yra netikėtas.

Lietuva akcizą visoms gamtinėms dujoms turi įsivesti pagal 2003 metais įsigaliojusią ES direktyvą.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Lietuva akcizą visoms gamtinėms dujoms turi įsivesti pagal 2003 metais įsigaliojusią ES direktyvą.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jun 26, 2013, 10:35 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:56 AM

„Tiesiog tai yra staigmena. Mes apie tai nekalbėjome nei koalicinėje taryboje, nei tarp koalicijos partnerių, kai turime bendrus tokius frakcijų susitikimus“, - trečiadienį interviu „Žinių radijui“ sakė V. Gedvilas.

Seimo vadovas teigė nepritariantis šio mokesčio įvedimui.

„Nežinau, koks tikslas pakelti, kada ir taip jau labai brangu, mes už dujas mokam brangiausiai praktiškai pasauly (...)“, - kalbėjo Seimo pirmininkas.

V. Gedvilo teigimu, įvestas mokestis reikšmingai pablogintų Lietuvos žmonių finansinę padėtį, todėl, įvedus dujų akcizą, valdžia turėtų galvoti naujų būdų, kaip padidinti gyventojų perkamąją galią.

„Žmogui kad ir 3 ar 4 centai už kubą yra vis tiek reikšminga, ir tas žmogus kenčia, tai mes turime ir pajamas jo kažkaip padidinti, jei norime akcizą didinti“, - pridūrė V. Gedvilas.

ELTA primena, kad Lietuva akcizą visoms gamtinėms dujoms turi įsivesti pagal 2003 metais įsigaliojusią ES direktyvą. Direktyvos numatyti minimalūs gamtinių dujų akcizo tarifai yra 20 litų už 1 tūkst. kubinių metrų verslo klientams ir 40 litų už 1 tūkst. kubinių metrų privatiems vartotojams.

Mūsų šalis jau pasinaudojo direktyvoje numatyta išlyga, jog akcizo įvedimą galima atidėti dešimčiai metų, todėl papildomas mokestis gamtinėms dujoms turėtų būti įvestas kitų metų gegužę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.