Žygaičių gyventojas: „Meilė gamtai ne išsilavinimais skaičiuojama“

Artėjant penktadieniui, kai paaiškės, ar energetikos kompanija „Chevron“ taps skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtoja, vis garsiau reiškiasi šios JAV įmonės kritikai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-07-16 18:19, atnaujinta 2018-03-03 00:00

Žygaičių ir Vilkyčių bendruomenių atstovai antradienį ne tik surengė spaudos konferenciją, kurioje išsakė savo nepasitenkinimą numatoma „Chevron“ veikla, bet ir apsilankė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas nesigynė, kad kaip kompensaciją gavo pinigų iš „Lietuvos dujų“ už jo žemėse nutiestą dujų magistralės vamzdį, tačiau tvirtino, kad tai nedaro įtakos jo kovai su JAV investuotoju.

„Tai mano pilietinė išraiška ginant savo žemę ir savo kraštą. Mes už tai, kad Lietuvoje nebūtų atliekamas hidraulinis uolienų ardymas. Patys imsimės priemonių, kurių pareikalaus aplinkybės – pati Konstitucija mus įpareigoja mus ginti savo nuosavybę“, - laidoje kalbėjo J. Nairanauskas.

Laidos vedėjos Daivos Žeimytės paklaustas, kaip yra, kad „Gazprom“ vamzdis (dalis „Lietuvos dujų“ akcijų priklauso Rusijos energetikos įmonei „Gazprom“) netrukdo, o „Chevron“ jau trukdo, vyriškis nesutriko ir atšovė, kad tai - „nepalyginami dalykai“.

Abu laidos svečiai – tiek J. Nairanauskas, tiek Vilkyčių bendruomenės narys Darius Vilius pripažino, kad neturi geologinio išsilavinimo.

„Aš esu pats miškininkas, esu dirbęs gamtos komitete. Specialaus išsilavinimo neturiu. Meilė žemei ne išsilavinimais skaičiuojama“, - kalbėjo J. Nairanauskas, ypatingai nuogąstaujantis, kad išgaunant skalūnų dujas nebūtų užterštas po žeme esantis vanduo.

Laidoje dalyvavęs geologas ir Seimo aplinkos apsaugos komiteto narys Raimundas Paliukas tikino, kad buvo užkirstas kelias visoms didžiausioms grėsmėms, o ekspertai skalūnų dujų išgavimui yra uždegę žalią šviesą.

„Mes, Aplinkos apsaugos komitetas, sustabdėme konkursą ir paprašėme, kad specialistai padarytų apžvalgą. Jie padarė išvadą, kad žvalgyba yra galima su atitinkamais saugikliais. Pirmiausia turi būti poveikio aplinkai vertinimas žvalgybai; po žvalgybos turės būti antras poveikio aplinkai vertinimas gavybai. Tai būtų tik po 4-5 metų”, - kalbėjo R. Paliukas.

Jis sakė su kitais specialistais neseniai lankęs panašaus tipo gręžinius Lenkijoje.

„Žiūrėjome, kaip Lenkijos įmonė atlieka gręžinį. Pamatėme aikštelę, sužinojome, kokių ten imamasi aplinkos apsaugos priemonių. Nė viename gręžinyje nebuvo užterštas vanduo. Niekas neprotestavo, nieko su plakatu nematėme. (Įmonė – Red.) išasfaltavo visus kelius, savivaldybei davė tam tikrą piniginę kompensaciją. Jei jie dirbs Lietuvoje, niekas neveiks kaip pakelės plėšikai. Grėsmės yra, bet ne tokios apokaliptinės, kaip visi čia teigia“, - kalbėjo Seimo narys.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.