Po skandalingo konkurso Vilnius rizikuoja netekti ES paramos

Jeigu Vilnius nori laiku pasistatyti atliekų perdirbimo gamyklą, sutartis su konkurso nugalėtoja save vadinančia bendrove „Energesman“ turėtų būti pasirašyta iki rugpjūčio 15 dienos. Bendrovės vadovas Ignas Stankovičius, pabrėžė, jeigu procesas bus vilkinamas, ateis laikas, kai bendrovė bus priversta pasakyti ne. Tai gali įvykti po mėnesio ar pusantro.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jul 18, 2013, 12:51 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:50 PM

Skandalingas Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) paskelbtas konkursas statyti atliekų perdirbimo gamyklą šiuo metu yra sustabdytas Viešųjų pirkimų tarnybos nurodymu, kuri tiria, ar viešieji pirkimai buvo atlikti skaidriai.

Įtarimų kelia tai, kad iš septynių konkurse dalyvavusių bendrovių šeši pasiūlymai buvo atmesti, kaip neatitinkantys reikalavimų.

„Mes esame šio konkurso laimėtojai ir pasitikime institucijomis, kurios, nustatys, ar procedūros buvo skaidrios. Norime išsklaidyti visas abejones, kad mūsų veikla yra skaidri“, - sakė bendrovės „Energesman“ direktorius.

Savo ruožtu viena iš konkurso dalyvių, eliminuotų, kaip ir dar šešios „Energesman“ konkurentės, „Prime Capital“ įsitikinusi, kad konkursas buvo korumpuotas ir apie tai informavo ne tik Lietuvos institucijas, bet ir Europos kovos su sukčiavimu agentūrą OLAF.

„Kvalifikuotą, pagrįstą ir rimtą pasiūlymą pateikusi „Prime Capital“ iš konkurso buvo pašalinta pasitelkus menkavertes ir nereikšmingas projekto technines detales.

Įmonė net nebuvo prileista iki konkurso etapo, kuomet atplėšiamas vokas su finansiniu pasiūlymu. Kodėl taip atsitiko? Jokių kitų paaiškinimų, kaip galima korupcija, neturime. Mūsų pasiūlymas yra 255 mln. litų pigesnis“, - teigė įmonių grupės „Icor“, kuriai priklauso „Prime Capital“, Komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas.

Konkursą Viešųjų pirkimų tarnyba turėtų vertinti dvidešimt dienų.

„Mūsų tikslas aptarti projekto terminus, kurie yra svarbūs. Dvejų metų terminas, per kurį reikia įsisavinti paramą, labai priklauso nuo to, kada bus pasirašyta sutartis. Kalbame apie galimybes užbaigti projektą laiku priklausomai nuo sutarties pasirašymo laiko.

Jeigu sutarties pasirašymas užsitęs, rizika nepabaigti projekto labai išauga. Tai lemia ir klimatinės sąlygos, bet jos dar įveikiamos. Jeigu užsitęs pasirašymo momentas, tai mes turėsime koreguoti savo darbo grafikus projektą ir planus. Nes įmonės turi kitų projektų, kuriuos vykdo. Ir ateis laikas, kai mes turėsime pasakyti - ne“, - aiškino I. Stankovičius.

Anot jo, tai reiškia, kad Lietuva lieka nekultūringa šalimi, kur atliekos tvarkomos pasenusiais metodais.

„Energesman“ yra įkurta specialiai atliekų fabriko projektui ir vienija Lietuvos bendroves „Hidrostatyba“ bei „Archiplana“ ir Italijos įmones - statybos bendrovę „Versina“, įrangos gamintoją ir montuotoją „Atzwanger“ bei atliekų operatorę „Ladurner“.

Konkurse dalyvauti panoro bendrovės „Manfula“, „Prime Capital“, „Litcon“, „Požeminiai darbai“, „Groslita“ ir „Energesman“, „Biowaste Technologies“.

Atliekų rūšiavimo gamykla šalia Gariūnų turgavietės turėtų pradėti veikti 2015 rugsėjį, ji turėtų perdirbti iki 250 tūkst. tonų atliekų per metus. Siūloma statybos darbų kaina siekia 119 mln. litų, o eksploatavimo paslaugų kaina per 20 metų - 545,5 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.