„Chevron“ savo likimą Lietuvoje sužinos rugsėjį

Nors penktadienį turėjo paaiškėti, ar „Chevron“ galės žvalgyti skalūnų dujų Lietuvoje, JAV energetikos milžinė pati paprašė suteikti daugiau laiko, kol bus parengti visi teisiniai aktai. Aplinkos ministerijos komisija pratęsė konkurso ieškoti skalūnų dujų laimėtojų paskelbimą iki rugsėjo 16 dienos.

V. Mazuronis pakvietė protestuotojus į Aplinkos ministerijos pasitarimą.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
V. Mazuronis pakvietė protestuotojus į Aplinkos ministerijos pasitarimą.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 19, 2013, 3:19 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:50 PM

„Chevron“ buvo vienintelė konkurso dalyvė, panorusi ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės teritorijoje. Sprendimo atidėjimą komisija motyvavo tuo, kad pati įmonė to paprašė.

„Rugsėjo 16 paaiškės, kai bus sudėlioti visi teisiniai aktai. Pats „Chevron“ paprašė suteikti papildomo laiko. Jie prašė atidėti, kol bus išaiškinti visi dokumentai, bet komisija nusprendė įdėti terminą“, - po pasitarimo penktadienį sakė komisijos pirmininkė Daiva Matonienė.  

Prieš komisijos posėdį prie Aplinkos ministerijos piketavo grupelė protestuotojų. V. Mazuronis juos pakvietė į ministerijos pasitarimą, tad protestuotojai irgi dalyvavo posėdyje. 

„Mes jam priminėme, kad jis be nuomonės turi ir didelę atsakomybę. Ne vien prieš mūsų, bet ir prieš ateities kartas. Gelmėse procesai vyksta šimtmečiais, tad tegul pagalvoja“, - sakė vienas iš pasitarimo išėjęs protestuotojas. Jie pabrėžė, kad su ministru susitarimo nepasiekė. 

Jie džiaugėsi, kad sprendimas dar nepriimtas - anot protestuotojų, kuo ilgiau delsiama, tuo daugiau visuomenei kyla klausimų dėl skalūnų dujų gavybos. 

A. Butkevičius: „Sutartis bus pasirašyta po aplinkos vertinimo“

Jei JAV energetikos bendrovę „Chevron“ būtų paskelbta skalūnų dujų žvalgybos Vakarų Lietuvoje konkurso laimėtoja, sutartis su ja būtų pasirašoma tik po poveikio aplinkai vertinimo, teigė premjeras Algirdas Butkevičius. 

„Sutartis bus pasirašyta tada, kada poveikio aplinkai vertinimas bus atliktas. O poveikio aplinkai vertinime turi būti klausimai suderinti dėl tolimesnių žingsnių su bendruomenės nariais“, - penktadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas, pranešė Elta. 

Tačiau A. Butkevičius neįvardino, kada yra galutinis terminas šiam vertinimui atlikti - tai esą priklauso nuo pačių organizatorių.

„Yra tam tikri terminai. Yra paskelbiama, kad tam tikroje vietovėje bus atliktas poveikio aplinkai vertinimas, ir tada jau priklauso nuo pačių organizatorių, kurie šitą darbą vykdo“, - sakė ministras pirmininkas. 

Klausiamas, ar gali keistis pati sutartis su „Chevron“, Premjeras teigė, kad ji keistis negali.

„Sutartis turi atitikti konkurso sąlygas“, - patikino A. Butkevičius.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą „Chevron“ ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

Tam prieštarauja vietos bendruomenės, sostinėje surengusios ne vieną piketą.

Griežtesni reikalavimai neišgąsdino

Sugriežtinti įstatymai ir didesnių mokesčių galimybė kol kas neišgąsdino investuotojų iš JAV.

Energetikos bendrovė „Chevron“ ir toliau reiškia norą ieškoti ir galbūt išgauti skalūnų dujas Lietuvoje – jei tik Lietuva pernelyg nepakels mokesčių. 

„Jie („Chevron“. - Red.) išanalizavo įstatymus ir pasakė, kad priimti įstatymai neuždaro durų investuoti į Lietuvą. Taip pat jie kalbėjo apie mokestinius įstatymo projektus, kurie dar nėra priimti. Pasakiau, kad tą projektą dar svarstysime Vyriausybėje. Tas dalykas (Mokesčių tarifai. – Red.) yra labai pakeltas. Mes vadovausimės tarptautine praktika, nes mes negalime būti išskirtinė, nepatraukli užsienio investuotojams šalis“, – po susitikimo su JAV įmonės atstovais trečiadienį kalbėjo premjeras Algirdas Butkevičius.     Taip pat susitikime daug dėmesio buvo skirta vietos bendruomenėms, su kuriomis kol kas derėtis sekasi itin sunkiai.

Paklaustas, kodėl net ir per šį susitikimą prie Vyriausybės būriavosi protestuotojai, premjeras pusiau juokais pasiūlė patiems žurnalistams išsiaiškinti, kas visa tai organizuoja. Taip pat jis pridūrė, kad ir Vyriausybė atidžiai stebi šiuos procesus. Bendradarbiavimo su vietine bendruomene svarbą pabrėžė ir „Chevron“ atstovai.

„Mes ir toliau susitiksime su vietinėmis bendruomenėmis, teiksime joms informaciją, vykdysime socialines investicijas į švietimą, sveikatą, ekonominę plėtrą. Mes visuomet būsime atviri ir skaidrūs, nes neturime ko slėpti“, – kalbėjo „Chevron Exploration & Production Lietuva“ generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris.

Vyras pabrėžė, kad „Chevron“, jei jai pavyks gauti reikiamą licenciją, turės „teisę ir atsakomybę“ tirti ir išgauti angliavandenilius Lietuvos teritorijoje. 

Konkurso dėl skalūnų dujų nugalėtojas dar nepaskelbtas, jį turi skelbti Aplinkos ministerijos sušaukta komisija. Tik paskelbus nugalėtoją bus išduota licencija. Amerikiečių kompanija teigia, kad naujai priimti įstatymai jų neišgąsdino, nors nuolatiniai pokyčiai tikrai kelia nerimą, o mokesčių įstatymai gali išauginti projekto išlaidas.

Ketinimų investuoti Lietuvoje „Chevron“ neatsisako ir žada net ir neturėdama licencijos pradėti bendradarbiauti su bendruomenėmis, o taip pat – su Lietuvos geologijos tarnyba, siekiant pateikti pasiūlymus reglamentams, kurie remtųsi moksliniais faktais ir atitiktų tarptautinę praktiką.

V. Mazuronis: „Sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos pradžios reiktų priimti nelaukiant EK išvadų“ 

Kiek anksčiau šią savaitę aplinkos ministras Valentinas Mazuronis sakė, kad sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos pradžios arba žvalgybos atidėjimo Lietuva turėtų priimti savarankiškai - nelaukdama Europos Komisijos išvadų dėl skalūnų dujų, kadangi neaišku, kada jos bus parengtos - šįmet ar kitąmet.

Ministras radijo „Laisvoji banga“ laidoje „Ryto tema“ aiškino, kad įstatymai negalioja atgaline data, todėl negalima atimti licencijų, kurias kitos kompanijos gavo angliavandenilių žvalgybai, tačiau naujiems gręžiniams turės būti taikomi dabar galiojantys aplinkosaugos reikalavimai.

Ministro teigimu, nėra kliūčių penktadienį priimti sprendimą dėl konkurso skalūnų dujų paieškai šalyje. Aplinkos ministerijos rengtame konkurse yra tik vienas dalyvis - JAV kompanija „Chevron“. V. Mazuronis priminė, kad konkurso komisijos žodis nebus lemiamas, kadangi galutinį sprendimą priims Vyriausybė. Pasak jo, galimi tik du sprendimai: arba dujų ieškoma, arba žvalgyba tam kartui stabdoma.

Ministro nuomone, dar iki konkurso baigties buvo atlikti reikiami pasirengimai: Seimas priėmė įstatymų pakeitimus, buvo surengta diskusija su ES aplinkos ministrais.

Pasak V. Mazuronio, skalūninių dujų žvalgyba vyksta netgi tokiose valstybėse kaip Danija, kur aplinkos apsaugos standartai labai aukšti. Prancūzijoje tokia žvalgyba atidėta, kadangi tos šalies raida siejama su atomine energetika.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.