Skalūnų dujų ieškotojai su bendruomene nebendrauja

Praėjusį mėnesį premjeras Algirdas Butkevičius skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso laimėtojos Jungtinių Amerikos Valstijų energetikos kompanijos „Chevron“ atstovams pabrėžė, kad nebus leista atlikti jokių darbų tol, kol nebus rastas sutarimas su skalūnų dujų gavybai prieštaraujančiais žemaičiais.

J.Vaitiekienė džiaugiasi, kad žmonės aukoja ne tik laiką, bet ir investuoja pinigus, kad skleistų informaciją apie skalūnų dujų gavybą. Moters rankose – lipdukai ir lankstinukai skalūnų dujų tema.<br>E.Baronaitės nuotr.
J.Vaitiekienė džiaugiasi, kad žmonės aukoja ne tik laiką, bet ir investuoja pinigus, kad skleistų informaciją apie skalūnų dujų gavybą. Moters rankose – lipdukai ir lankstinukai skalūnų dujų tema.<br>E.Baronaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Baronaitė

2013-08-08 16:41, atnaujinta 2018-03-02 01:46

Pažadą tai daryti „Chevron“ atstovai kol kas nevykdo.

Į Tauragėje vykusią konferenciją-diskusiją „Žemaitijos kaimo ateitis išskaidytų angliavandenilių gavybos kontekste“ Lietuvos naftos bendrovės „LL investicijos“, kurių pusę akcijų valdo „Chevron“, atstovai neatvyko.

Priežastį nurodė raštu

Konferencijoje penkiolika minučių buvo skirta „LL investicijos“ atstovo pranešimui.

Konferencijos organizatoriai programoje įrašė pranešimo temą: „UAB „LL investicijos“ interesas Tauragės rajone“ ir tikėjosi išgirsti apie tai komentarą.

„Elektroniniu paštu gavau „LL investicijos“ atstovų laišką, kuriame paaiškinta, kad jie negali dalyvauti konferencijoje dėl užimtumo darbe, tačiau jie pasiruošę atsakyti raštu į klausimus arba susitikti su tauragiškiais ateityje.

Aš manau, kad „Chevron“ atstovai pirmiausia turėtų ieškoti sąlyčio taškų su vietos gyventojais.

Kai žemių savininkai pernai rudenį pasirašė sutartis su „LL investicijos“, jie nebuvo įsigilinę į skalūnų dujų gavybą. Dabar žemdirbiai nori garantijų, kad interesai bus apginti“, - lrytui.lt teigė Tauragės rajono meras Pranas Petrošius.

Konferencijoje – penki pranešimai

Konferencijoje, kurią organizavo Tauragės rajono kaimo bendruomenės, pranešimą apie dabartinę situaciją Tauragės rajono žemės ūkyje skaitė Tauragės rajono savivaldybės administracijos Kaimo reikalų skyriaus vedėja Ramutė Norkienė.

Asociacijos „Tauragės vietos veiklos grupės“ pirmininkė Nijolė Tirevičienė pasakojo apie rajono kaimo bendruomenių veiklą.

Naftos ir dujų gavybos inžinerijos magistras Vytautas Švanys dėstė apie angliavandenilių gavybos pavojus gamtai.

Įmonės „Tauragės vandenys“ vadovas Eduardas Anulis paaiškino, kaip saugomi Tauragės rajono geriamo vandens telkiniai, o Tauragės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Vaidotas Gudžiūnas pakomentavo apie Tauragės rajono gyvulių ir maisto apsaugą.

Apie ekonomikos plėtrą regionuose pasakojo Nacionalinės mokslo ir inovacijos parko direktorius Vladimiras Novosadas.

Kritikavo ir valdžią, ir investuotoją

Po konferencijos Tauragės rajono Žygaičių miestelio seniūnaitė Jolanta Vaitiekienė sakė, kad diskusijoje tikėjosi išgirsti, kokia bus Tauragės apskrities ūkininkų ateitis, jeigu žemdirbystei naudojamose teritorijose bus leista angliavandenilių gavyba.

„Konferencijoje išgirdau, kad angliavandenilių gavybai naudojami gręžiniai nėra sandarūs, todėl šiam procesui naudojamos cheminės medžiagos gali pro gręžinių plyšius pasklisti į aplinką“, - teigė moteris.

„Gamtos teršimo problema rūpi ne tik žemaičiams, bet ir visiems Lietuvos gyventojams, todėl mes neliksime abejingi dėl skalūnų dujų gavybos Žemaitijoje.

Džiaugiuos, kad ir aukštaičiai supranta šią problemą, dėkoju žmonėms, kurie yra aktyvūs, aukoja savo laiką, šviesdami visuomenę apie skalūnų dujų gavybą.

Jie daro darbą, kuriuo turėtų rūpintis mūsų valdžia.

Reikia tikėtis, kad bendromis jėgomis pavyks sustabdyti „Chevron“, kuri dar niekur neatlygino nuostolių ir neturi patikimos kompanijos vardo, veiklą Lietuvoje“, - teigė konferencijoje dalyvavęs buvęs Seimo narys Ramūnas Karbauskis.

Reikalauja anuliuoti sutartis

Metų pradžioje atplėšus vokus su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais, tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione – JAV energetikos įmonė „Chevron“.

Šią vasarą Lietuvos naftos bendrovė „LL investicijos pradėjo žvalgomuosius gręžimo darbus prie Stemplių kaimo Šilutės rajone.

„LL investicijos“ atstovai Tauragės rajono savivaldybėje lankėsi du kartus šių metų pradžioje.

Žygaitiškiai „LL investicijos“ atstovų prašė anuliuoti su Žygaičių seniūnijos gyventojais pasirašytas sutartis ir iš naujo pradėti derybas.

„LL investicijos“ projektų vadovas Bronius Radeckas Tauragės rajono savivaldybės posėdžių salėje apgailestavo, kad jam nepavyko pasikalbėti su vietos gyventojais dėl jų nuolat reiškiamų emocijų ir nenoro klausyti paaiškinimo.

Anot B.Radecko, Žygaičiuose vyks paprastas seisminis žemės gelmių tyrimas siekiant išsiaiškinti, kokia žemės gelmių geologinė struktūra yra konkrečioje vietovėje.

Šių tyrimų dėka bus sudaryti žemėlapiai, kur bus pažymėtos žemės vietos, kuriose gali būti susikaupsusi nafta bei dujos.

Ar tikrai daug dėmesio skiria dialogui?

Anot B.Radecko, tokiam tyrimui nereikia atlikti poveikio gamtai įvertinimo. Jis bus reikalingas, jeigu paaiškėtų, kad žemės gelmėse yra naftos. Tuomet žemės asvininkų bus prašoma leisti jų žemę išnuomoti ne mažiau kaip dešimčiai metų.

„Tikrai nėra galimybės kad, išgaunant naftą ar dujas, kenksmingos medžiagos patektų į dirvožemį ar užterštų gruntinius vandenis“, - tikino B.Radeckas.

Tauragės rajono savivaldybėje du kartus lankėsi ir „Chevron Exploration & Production Lietuva“ atstovai. Tačiau jie susitiko tik su vietos valdžia.

„Chevron Exploration & Production Lietuva“ generalinis direktorius Gilbertas Ankenbaueris praėjusių metų pabaigoje Tauragės rajono mokykloms padovanojo knygų ir atsiuntė laiškus, kuriuose linki sėkmės pripildant mokyklų bibliotekas naujausių knygų.

Laiške jis pabrėžė, kad pasaulyje viena didžiausių energetikos kompanija „Chevron“ savo darbe itin daug dėmesio ir atsakomybės skiria dialogui su bendruomenėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.