Energetikų kova dėl Vilniaus - kas statys naują modernią elektrinę?

Jeigu Vyriausybės palaikoma ir ES finansinę paramą užsitikrinusi „Lietuvos energija“ imtųsi stambios termofikacinės jėgainės sostinėje statybos, bendrovių, deklaruojančių norus investuoti į didesnius šilumos gamybos pajėgumus, planai greičiausiai nueitų niekais, rašo „Verslo žinios“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2013, 11:16 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:13 PM

Apie ketinimus investuoti į stambesnius energijos gamybos pajėgumus Vilniuje lig šiol oficialiai kalbėjo dvi bendrovės – suomių kapitalo „Fortum Heat Lietuva“, šiemet Klaipėdoje pradėjusi eksploatuoti atliekomis bei biokuru kūrenamą jėgainę, ir su „Icor“ grupe susijusi įmonė „Reenergy“.

„Fortum Heat Lietuva“ planuoja Vilniuje statyti kogeneracinę (gaminančią ir šilumą, ir elektrą) elektrinę, ji būtų kūrenama atliekomis ir biokuru. Anot, įmonės generalinio direktoriaus Vitalijaus Žutos, numatyta, kad jėgainės elektrinė galia sieks 31 MW, šiluminė – 65 MW. Pagal pernai kovą pasirašytą ketinimų protokolą šiame projekte turėtų dalyvauti ir „Lietuvos energija“.

„Tarp Lietuvos energijos ir „Fortum Heat Lietuva“ dėl Vilniaus jėgainės projekto yra pasirašytas ketinimų protokolas, ir jis nėra atšauktas. Negaliu komentuoti planų, apie kuriuos neturiu pakankamai informacijos“, – paklaustas apie galimų Lietuvos energijos investicijų į trečiąją termofikacinę elektrinę (3 TE) įtaką šiam projektui atsakė V.Žuta.

Skelbta, kad projekto vertė gali siekti apie 200 mln. eurų (apie 690 mln. Lt. ). Susitarime buvo užfiksuota, kad „Fortum“ bus pagrindinė projekto partnerė ir koordinuos pirmojo etapo darbus: suras žemės sklypą, parengs elektrinės aprūpinimo kuru bei veiklos galimybių ir priešprojektines studijas, rengs ir patvirtins projekto vykdymo planą, strateginį poveikio aplinkai vertinimą, taip pat elektrinės poveikio aplinkai vertinimo programą.

Per šiuos metus „Fortum Heat Lietuva“ projektą stumtelėjo į priekį – rado statyboms tinkamą sklypą Aukštųjų Panerių pramonės zonoje, parengė projekto vystymo planą, jį suderino su visomis institucijomis, išskyrus Vilniaus savivaldybę, ši, anot V.Žutos, planą atmetė jau keturis kartus.

Siūlo deginti tik atliekas

Alternatyvus projektas – 49,9 MW galios „Reenergy“ elektrinė. Kaip „Verslo žinias“ informavo „Reenergy“ direktorius Raimondas Petreikis, pagal pakoreguotus planus ji gamins tik šilumą, o kūrens išrūšiuotas energinės vertės turinčias atliekas. Biokuro kūrenti išvis neplanuojama. Numatomas sunaudoti atliekų kiekis – iki 175 tūkst. tonų per metus.

„Šiuo metu energijos iš atliekų jėgainės projektavimo darbai yra baigti. Jėgainė statoma privačiomis lėšomis ir yra planuojama sklype, kurį „Reenergy“ ilgalaikės nuomos sutartimi yra išsinuomojusi prieš 6 metus, įstatymų numatyta tvarka, Jočionių gatvės teritorijoje (greta 3 termofikacinės elektrinės, - Red.). Nei valstybės, nei ES fondų paramos jėgainės statyboms nebus prašoma“, – projektą pristato R.Petreikis.

Ankstesniais metais „Reenergy“ kalbėjo apie kone dvigubai didesnius gamybos pajėgumus, tačiau, anot R.Petreikio, jie buvo peržiūrėti, įvertinus, kad Vilniaus regione atliekos bus rūšiuojamos ir tinkamų deginti jų liks mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?