A.Butkevičius: „Astravo AE negali būti statoma“

Astravo atominės elektrinės statybos neprasidės tol, kol Lietuva ir kitos valstybės neduos tam sutikimo. Taip antradienį patikino Premjeras Algirdas Butkevičius.

Astravo atominės elektrinės statybos neprasidės tol, kol Lietuva ir kitos valstybės neduos tam sutikimo.<br>T.Bauro nuotr.
Astravo atominės elektrinės statybos neprasidės tol, kol Lietuva ir kitos valstybės neduos tam sutikimo.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 20, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:43 PM

Nors būsimos jėgainės teritorijoje jau vyksta paruošiamieji darbai, A.Butkevičius teigė, kad tai tėra statybų imitacija.

„Ten daugiau vyksta žemės darbai. Tol, kol Baltarusija neturės leidimo ir pritarimo iš kaimyninių šalių ir Espo komisijos, šito objekto statybos neturėtų prasidėti“, - LRT radijui sakė Premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, daugiausia abejonių kelia saugumo klausimas.

„Mes stebime šiuos procesus ir manome, kad elektrinės saugos užtikrinimas turėtų būti garantuotas, o šiandien šis klausimas kelia dar daug rūpesčių. Stengsimės nukreipti tam tikrus žmones, kad šį procesą stebėtų. Taip pat kreipsimės į tarptautines organizacijas“, - kalbėjo A.Butkevičius.

Premjeras pripažino, kad iš Baltarusijos pusės dar nėra gauti duomenys apie būsimosios elektrinės poveikį aplinkai.

„Galiu konstatuoti, kad poveikio aplinkai įvertinimo procesas yra nebaigtas, o keletą metų prašoma informacija nėra gauta“, - sakė Vyriausybės vadovas.

A.Butkevičius pabrėžė, kad kaimyninė valstybė turi laikytis tarptautinių susitarimų.

„Raginame Baltarusiją susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų, pažeidžiančių Espo konvenciją. Tai Baltarusijai mes esame išsakę ir oficialiai. Liepos 24 d. buvo išsiųsta viena nota, o rugpjūčio 6 d. - kita. (...) Notose mes išdėstėme savo reikalavimus, kad būtų laikomasi tarptautinių pasirašytų sutarčių, kurios yra privalomos ir Baltarusijai“, - akcentavo A.Butkevičius.

Kalbėdamas apie Visagino atominę elektrinę Premjeras teigė, kad diskusijos šiuo klausimu yra ypač suaktyvėjusios, o galutinis sprendimas turėtų būti priimtas netolimoje ateityje.

„Šiuo metu vyksta diskusija ekspertų lygiu su mūsų kaimyniniais partneriais ir, manau, rudenį jau turėsime sprendimą“, - teigė A.Butkevičius.

Baltarusijos atsakymai Lietuvai neatsako į ekspertinius klausimus, susijusius su Astravo atominės elektrinės statybomis, todėl yra netinkami, tikina užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Pasak diplomatijos vadovo, Lietuva neketina ieškoti kompromisų. „Neseniai atsiųsti atsakymai, tai praktiškai buvo išversta ta sena informacija į lietuvių kalbą, iš esmės kalbant, nieko naujo nebuvo atsiųsta, tai negali mūsų tenkinti. Užskaityti, kad Baltarusija atsakė būtent ekspertams (negalima, - ELTA). Ne žurnalistams, ne visuomenei, o ekspertams reikia konkrečių faktų, labai atsakingai parengtos medžiagos (...)“, - antradienį „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo L.Linkevičius.

Anot užsienio reikalų ministro, viešosios konsultacijos Astrave, į kurias pakviesti ir Lietuvos atstovai, yra rengiamos Baltarusijai bandant išvengti atsakomybės. „Galimi vieši svarstymai, kurie, beje, turėtų vykti, kai ateis laikas, Lietuvoje, o ne Astrave ar kažkur kitur, (...) bet jie gali vykti tada, kada Baltarusijos institucijos atsakys į esminius Lietuvos pusės klausimus“, - sakė jis.

L.Linkevičius svarstė, ar Baltarusija, rengdama viešus svarstymus Astrave, nebando užmaskuoti anksčiau padarytų klaidų. „Man atrodo įvyko klaida pačioje pradžioje, kai pradėta statyba dar neįvykdžius poveikio aplinkai tyrimo, nepabaigus šito tyrimo, ir tai buvo esminis suklydimas. Ir dabar bandoma šitą procesą visaip legitimizuoti visokiais tokiais šou, kur vyko Astrave, kažkokiais kitais renginiais, kuriuos bandoma vadinti konsultacijomis arba viešaisiais svarstymais, bet tai yra beprasmiška“, - sakė užsienio reikalų ministras.

L.Linkevičius priminė, kad baltarusiai jau yra gavę ne vieną oficialią Lietuvos notą, kurioje buvo reikalaujama, kad kaimyninė valstybė nuosekliai vykdytų Espo konvencijos nuostatas. „Mes nematome jokių galimybių kažkokiems kompromisams, nes negali būti kompromisų saugumo sąskaita“, - patikino užsienio reikalų ministras.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas šių metų balandžio 15 dieną paskelbtoje išvadoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė Konvenciją, nepateikė reikiamos poveikio aplinkai vertinimo informacijos Lietuvai dėl atominės elektrinės projekto. Taip pat konstatuota, kad Lietuvos Baltarusijai iškelti klausimai dėl statybų vietos parinkimo, seisminių tyrimų atlikimo, poveikio Lietuvos gyventojams, požeminiam vandeniui, Neries upei ir kita yra pagrįsti.

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas paragino Baltarusiją pateikti išsamius atsakymus į visus Lietuvos keliamus klausimus, atsižvelgti į Lietuvos ekspertų pateiktus komentarus bei įvykdyti kitus Espo konvencijos reikalavimus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar kandidatai į prezidentus dar turi neatskleistų kozirių?
Gyvai
Gyvai: I. Šimonytės ir A. Bilotaitės komentarai po apsilankymo pasienyje