Prie Baltarusijos ambasados piketavo Astravo AE priešininkai

Nedidelė penkių žmonių grupelė trečiadienį Vilniuje prie Baltarusijos ambasados surengė piketą prieš Astravo atominę elektrinę. Piketo dalyviai išreiškė nepasitenkinimą tuo, kad Baltarusija nesilaiko ESPO konvencijos, statydama Astravo jėgainę.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Aug 21, 2013, 1:16 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:08 PM

Piketo dalyviai laikė plakatą su užrašu „Stop Astravui! ESPO konvencija ne jums.“

Pikete dalyvavęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys Tomas Tomilinas teigė, kad Lietuvos visuomenė atidžiai stebi Astrave vykstančius jėgainės statybos procesus ir prieštarauja atominės elektrinės atsiradimui.

„Baltarusija nesilaiko ESPO konvencijos, tarptautinių susitarimų dėl to, kaip turi būti statomi objektai šalia kaimynų sienos. Lietuvos valdžia aiškiai pasakė, kad Baltarusija neatsako į esminius klausimus. Mes norime, kad to objekto šalia Vilniaus nebūtų.

Mes, aišku, norime, kad Baltarusija eitų nebranduoliniu keliu, kaip ir Lietuva, tačiau mes to reikalauti negalime. Vis dėlto mes pagal tarptautinę teisę galime reikalauti, kad šalia Vilniaus nebūtų pavojingo atominio reaktoriaus, kuris yra beveik toks pat kaip ir Černobylyje“, – kalbėjo T.Tomilinas.

Baltarusijos opozicionierė, antibranduolinio judėjimo koordinatorė Tatjana Novikova sakė, kad į piketą susirinko tiek nedaug žmonių todėl, kad Baltarusijoje diskusijos dėl Astravo elektrinės vyksta šiuo metu, t.y., tada, kai daug žmonių išvykę atostogauti.

„Baltarusija irgi specialiai išsirinko tokį atostogų metą, kai neįmanoma surinkti žmonių, nes jie užsiėmę savo reikalais. (...) Visi kolegos, visuomenės atstovai yra išvykę ir niekas negali rimtai aptarinėti šio svarbaus klausimo“, – sakė ji.

Ji atskleidė, kad Astrave vykusioje diskusijoje dėl elektrinės neteisingai buvo pateikta informacija, kad nelaimės būsimojoje elektrinėje atveju nereikalingas aplinkinių vietovių, tarp jų ir Vilniaus, evakuacinis planas.

„Jie sakė, kad elektrinė yra visiškai saugi. Tačiau pagal paskutinius europinių tyrimų duomenis, reikalingas ne tik Vilniaus, bet ir Minsko evakuacijos planas. Norvegijos ir Austrijos mokslininkai pateikė duomenis, kad sunkios nelaimės atveju gali būti reikalingas žmonių iškeldinimas 300 kilometrų atstumu.

Ši teritorija bus užteršta ceziu, jodu ir kitomis radioaktyviosiomis medžiagomis. Galbūt ne evakuacija, bet žmonių iškeldinimas, kaip Černobylio zonoje. O Baltarusijos valdžia kažkodėl tai slepia ir nuo Lietuvos piliečių, ir nuo baltarusių“, – teigė ji.

T.Novikova sakė, kad Baltarusijoje aktyviai vyksta elektrinės statybos, nors jų neturėtų būti, kadangi dar negautas kaimynų pritarimas.

„Baltarusija neturi statyti jėgainės tol, kol nesibaigs konsultacijos su Lietuva. Bet statybos vyksta toliau“, – sakė Baltarusijos opozicionierė.

Pasak jos, sklinda gandai, kad jėgainės pamatai jau dabar yra įskilę.

„Vyksta nesuprantami dalykai“, – teigė T.Novikova.

ELTA jau skelbė, jog antradienį Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad Astravo atominės elektrinės statybos negalės prasidėti tol, kol bus gautas Lietuvos leidimas. Anot jo, šiuo metu toje teritorijoje vyksta tik paruošiamieji darbai.

„Ten daugiau vyksta žemės darbai. Tol, kol Baltarusija neturės leidimo ir pritarimo iš kaimyninių šalių ir ESPO komisijos, šito objekto statybos neturėtų prasidėti“, – kalbėjo Premjeras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.