„Chevron“ greičiausiai ieškos Lietuvoje skalūnų dujų

Nepaisant dalies žmonių pasipriešinimo, valdančiųjų partijų lyderiai sutarė, kad skalūninių dujų paieškos procesas Lietuvoje turi būti tęsiamas. Tikimasi, kad amerikiečių kompanija „Chevron“ po poros savaičių bus pripažinta konkurso, ieškoti dujų, nugalėtoja.

Jungtinių Valstijų energetikos kompaniją „Chevron“ ketinama paskelbti skalūnų dujų paieškos konkurso nugalėtoja.
Jungtinių Valstijų energetikos kompaniją „Chevron“ ketinama paskelbti skalūnų dujų paieškos konkurso nugalėtoja.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-09-03 15:10, atnaujinta 2018-03-01 14:22

Negana to, premjeras Algirdas Butkevičius antradienį pareiškė, kad bruzdančios Tauragės krašto bendruomenės praleido progą derėtis su valdžia ir „Chevron“, todėl jos jau negalės stabdyti paieškos procesų. Praėjusią savaitę Vyriausybėje buvo rengiamas bendruomenių atstovų susitikimas su „Chevron“, tačiau bendruomenės jį boikotavo.

„Bendruomenės turėjo šansą praeitą savaitę ir jo neišnaudojo ir šiuo metu mes jau nebegalim tęsti“, - konstatavo ministras pirmininkas. 

Anksčiau premjeras teigė, kad amerikiečiai galėtų pradėti skalūninių dujų paiešką, tik susitarę su bendruomenėmis.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis tvirtino, kad ministerijos sudaryta komisija „Chevron“ konkurso nugalėtoju galėtų paskelbti rugsėjo 16 dieną. Ministras teigė neturintis žinių, kad amerikiečiai galėtų atsisakyti planų dirbti Lietuvoje arba, kad komisija negalėtų paskelbti jų konkurso laimėtojais.

Licenciją ieškoti dujų kompanija, atlikusi visas būtinas procedūras, galėtų gauti per tris mėnesius. Pati dujų paieška prasidėtų dar vėliau, nes dar reikės atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūrą, gauti leidimus iš savivaldybių, kuriose bus ieškoma dujų, tarybų. Šiuo atveju tarybos atstovaus visuomenės interesus.

Tai, kad skalūninių dujų Lietuvoje siekia ieškoti tik amerikiečiai aišku jau seniai, tačiau Aplinkos ministerija „Chevron“ vis dar nepaskelbia konkurso nugalėtoju. Tai buvo ketinta padaryti šią vasarą, tačiau sprendimas netikėtai buvo atidėtas.

Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau žadėjo, kad amerikiečiai teigiamą atsakymą gaus, kai nutirps sniegas, tačiau taip neatsitiko, nes Seimas vėlavo pakeisti kai kuriuos įstatymus, vėliau buvo aiškinama, kad dujų paieška neprasidės tol, kol amerikiečiai nesusitars su maištaujančiomis bendruomenėmis.

Dabar oficialiai teigiama, kad „Chevron“ analizuoja Seimo pataisytus įstatymus ir skaičiuoja, ar jiems pradėti paieškas apsimoka. Nors valdančioji koalicija anksčiau deklaravo, kad dujų paieška turi būti leista, akivaizdu, kad taip mano ne visi valdančiųjų partijų vadovai. Šiuo klausimu nesutampa aplinkos ministro „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio ir jo partijos pirmininko Rolando Pakso pozicijos. Skalūninių dujų paieškos neremia ir dalis socialdemokratų.

Tuo tarpu Seimo opozicija kaltina valdančiuosius dėl neryžtingumo. Esą susidaro įspūdis, kad skalūninių dujų labiau reikia ne Lietuvai, o amerikiečiams. Konservatoriai ir liberalai piktinasi, kad sprendimai yra vilkinami.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą „Chevron“ ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.