Lenkija gavo 213,6 mln. litų ES paramos elektros tiltui su Lietuva

Vasarį pasirašyta sutartis tarp pasaulinės kompanijos ABB ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“.

Lenkijoje pasirašytos paskutinės elektros tilto su Lietuva „LitPol Link“ finansavimo sutartys<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Lenkijoje pasirašytos paskutinės elektros tilto su Lietuva „LitPol Link“ finansavimo sutartys<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 4, 2013, 11:50 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:00 PM

Portalas cire.pl pranešė, kad Lenkijos regionų plėtros ministerija pranešimu, europinė parama bus panaudota atkarpų Elkas- Lomža ir Elkas-Lenkijos-Lietuvos siena finansavimui.

Vasarį pasirašyta sutartis tarp pasaulinės kompanijos ABB ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“.

Neslepiama, kad projektas buvo užstrigęs, o kai kuriose savivaldybėse susidurta su dideliu pasipriešinimu.

„Linijos statyba paprastai trunka pusantrų metų, tačiau dar septynerius užtrunka derybos, bendravimas su vietos bendruomenėmis, pasiruošimo darbai. Tai ilgiausia ir sunkiausia dalis“, - tuomet teigė „Litgrid“ generalinis direktorius Virgilijus Poderys.

Energetikos ministrui Jaroslavui Neverovičiui ši sutartis taip pat istorinė, nes iki darbo Vyriausybėje jis vadovavo elektros tilto projektą įgyvendinančios bendrovei „Litpollink“.

Elektra tinklais tekės abiem kryptimis. Nuo konkurencijos ir rinkos kainų priklausys, į kurią šalį elektra tekės dažniau.

Labiausiai tikėtina, kad elektra tekės iš Lietuvos į Lenkiją, nes mūsų šalies rinkoje daugėja žaidėjų, kurie gali pasiūlyti pigesnės elektros.

Tai bus pirmoji tarpsisteminė elektros jungtis, kuri sujungs Lietuvos ir Vakarų Europos elektros tinklus. Iki šiol mūsų šalis turi jungtis tik su Latvija, Baltarusija ir Kaliningradu.

„Tai simbolinė Baltijos šalių integracijos į Vakarų Europos energetikos sistemą pradžia. Tai leis visiems laikams išsivaduoti iš energetinės izoliacijos“, - sakė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Lietuva ir Lenkija strateginės reikšmės elektros jungtį „LitPol Link“ planuoja nutiesti iki 2015 m. pabaigos.

Sutarties vertė - 288 milijonai litų. Bendra Lietuvos-Lenkijos įgyvendinamo „LitPol Link“ projekto vertė - 1,28 mlrd. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024