Kombinuoto ciklo blokas dienomis veikia maksimalia galia

Praėjus daugiau nei mėnesiui nuo įjungimo į tinklą, „Lietuvos energijos gamybos“ kombinuoto ciklo blokas dienos metu elektros energiją gamina maksimalia galia ir išlieka didžiausias generacijos šaltinis šalyje. Blokas atlieka savo pagrindinę funkciją – užtikrina energijos tiekimą trūkstant elektros ir taip padeda stabilizuoti biržoje besiformuojančias aukštas kainas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:01 AM

Šiuo metu nė vienoje iš Baltijos šalių dar neveikia termofikacinės elektrinės, šaltuoju metų laiku patenkinančios ne tik šilumos, bet ir elektros energijos poreikį. Efektyviam hidroelektrinių darbui Latvijoje nėra pakankamai vandens. Pralaidumai tarp Estijos ir Latvijos išlieka riboti. Dėl šių priežasčių biržoje laikosi aukštos elektros energijos kainos. Be to, sustojus atominėms elektrinėms Švedijoje ir Suomijoje, kainos smarkiai pakilo ir Skandinavijoje.

„Tokia situacija lemia, kad gamindami elektrą kombinuoto ciklo bloku užtikriname energetinį saugumą ir nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą bei prisidedame prie elektros energijos kainų stabilizavimo“, – sako laikinai einantis pareigas „Lietuvos energijos gamybos“ generalinis direktorius Juozas Bartlingas.

Priminsime, kad kombinuoto ciklo blokas buvo paleistas rugpjūčio 9 d. Prieš tai bloko statybos generaliniam rangovui „Iberdrola Ingenieria y Construccion, S.A.U.“ buvo suteikta galimybė atlikti garantinius defektų šalinimo darbus. Buvo vykdomi tepimo sistemos ir pagalbinių įrenginių defektų šalinimo darbai. Darbus savo sąskaita atliko bloko statybos generalinis rangovas.

Garantinis bloko defektų šalinimo laikotarpis – dveji metai nuo bloko statybos pabaigos (iki 2014 metų rudens). Per šį laikotarpį išaiškėjusius defektus rangovas šalina savo lėšomis, todėl „Lietuvos energijos gamyba“ yra suinteresuota, kad blokas veiktų kuo daugiau. Nuo eksploatacijos pradžios 2012 m. spalį iki šių metų rugpjūčio 9 d. blokas dėl aukštos dujų kainos ir sumažintos kvotos remtinai elektros gamybai Elektrėnuose buvo paleistas tik kelis kartus.

Nuo rugpjūčio 9 d. iki šiol trijų trumpų kombinuoto ciklo bloko sustojimų metu buvo derinamos valdymo sistemos. „Lietuvos energijos gamyba“ neatmeta galimybės, kad panašių sustojimų, skirtų bloko derinimo arba defektų šalinimo darbams, per jo garantinį laikotarpį gali būti ir daugiau.

Kombinuoto ciklo bloko bandymai buvo baigti praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje, spalį jis buvo oficialiai atidarytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.