„Chevron“ neatbaido nei pakeisti įstatymai, nei aršūs protestai

Ketvirtadienį JAV energetikos įmonės „Chevron“ atstovai susitiko su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

Kalbėdamas su žurnalistais A.Butkevičius teigė, kad amerikiečiai gaišti nenori, nes jie suinteresuoti „kuo greičiau pradėti žvalgybą“.<br>D.Umbraso nuotr.
Kalbėdamas su žurnalistais A.Butkevičius teigė, kad amerikiečiai gaišti nenori, nes jie suinteresuoti „kuo greičiau pradėti žvalgybą“.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2013-09-12 12:44, atnaujinta 2018-02-22 07:07

Kadangi vos po keturių dienų – rugsėjo 16 – turėtų paaiškėti skalūnų dujų paieškos konkurso, kuriame dalyvauja ši bendrovė, laimėtojas, toks apsilankymas sukėlė klausimų, ar amerikiečiai paskutinę minutę neapsigalvojo.

„Chevron“ atstovai pripažino, kad padidėjo rizika; jie net atnešė 25 įstatymų projektus, kurie buvo pakeisti pastaruoju metu, jiems dalyvaujant konkurse. Jie pripažįsta, kad rizika padidėjo, tačiau trauktis neketina“, - po susitikimo sakė premjeras.

Anot A.Butkevičiaus, amerikiečiai yra nusiteikę darbuotis toliau, bendrauti su vietos bendruomenėmis ir prisitaikyti prie lietuviškų įstatymų.

„Chevron“ atstovai komentuoti susitikimą su A.Butkevičiumi komentuoti atsisakė.

Laukti panoro patys amerikiečiai?

Primename, kad rugsėjo pradžioje valdančiųjų partijų lyderiai sutarė, kad skalūninių dujų paieškos procesas Lietuvoje turi būti tęsiamas.

Be to, A.Butkevičius tuomet pareiškė, kad aktyviai protestuojančios prieš skalūnų dujų gavybą Tauragės krašto bendruomenės praleido progą derėtis su valdžia ir „Chevron“, todėl jos jau negalės stabdyti paieškos procesų. Vyriausybėje rugpjūtį buvo rengiamas bendruomenių atstovų susitikimas su „Chevron“, tačiau bendruomenės jį boikotavo.

Aplinkos ministerijos sudaryta komisija turėtų pranešti savo sprendimą dėl skalūnų dujų gavybos rugsėjo 16 dieną. Teigiama, kad pratęsti konkurso laiką paprašė pati „Chevron“, mat amerikiečių teisininkams reikėjo peržiūrėti pakeistus Lietuvos įstatymus ir įsitikinti, kad ieškoti ir išgauti skalūnų dujas Lietuvoje vis dar būtų pelninga.

Kita vertus, ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais A.Butkevičius teigė, kad amerikiečiai gaišti nenori, nes jie suinteresuoti „kuo greičiau pradėti žvalgybą“.

Mokslininkai spėja, kad Lietuvos gelmėse potencialiai gali būti apie 100 mlrd. kubinių metrų skalūnų dujų, tačiau techniškai įmanoma išgauti apie dešimtadalį jų - 10-12 mlrd. kubinių metrų. Laimėjusi konkursą „Chevron“ ne mažiau kaip 4-5 metus žvalgytų skalūnų dujas Lietuvoje ir tik tada nustatytų, kokie realūs išgaunami jų kiekiai. Į žvalgybą amerikiečiai žada investuoti ne mažiau kaip 80 mln. litų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.