Biurokratinis formalumas užkirto kelią elektrinės statyboms Kaune

Teisėjai nurodė, kad Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) specialųjį planą turi parengti apskrities viršininko administracija, kurios nebėra.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Sep 30, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:24 PM

Į keblią padėtį pateko kogeneracinę elektrinę Kauno LEZ ketinusi statyti ir beveik pusę milijardo litų investuoti žadėjusi bendrovė „Fortum Heat Lietuva”.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusią savaitę panaikino Laisvosios ekonominės zonos specialųjį planą.

Tai reiškia, kad tie investuotojai, kurie nespėjo pasidaryti detaliojo plano, turi stabdyti savo projektus.

Suomių kapitalo bendrovė kaip tik ir nespėjo įšokti į traukinį, rašo „Lietuvos rytas”.

Teisėjams pažėrė kritikos

„Fortum Heat Lietuva” vadovui Vitalijui Žutai šitoks teismo sprendimas buvo rimtas smūgis. Jis net nenutuokė, kad vyksta teisminis procesas dėl specialiojo plano.

„Jei niekas nepasikeis, būsime priversti stabdyti projektą”, – skėsčiojo rankomis V.Žuta.

Buvo planuota, kad Kauno LEZ 2016 metais iškils nauja elektrinė, tieksianti šilumą miestui. Joje numatyta deginti atliekas. Investicijų suma – 126 milijonai eurų (435 mln. litų).

Tačiau planai miestui turėti naują elektrinę gali sugriūti dėl biurokratinio formalumo. 2009 metais LEZ specialųjį planą parengė Kauno rajono savivaldybė.

Tačiau dabar teismas nusprendė, kad jį turėjo parengti Kauno apskrities viršininko administracija. Tačiau pastaroji dabar jau net neegzistuoja.

„Tai grynas formalumas. Administracija vis tiek būtų nurodžiusi tai padaryti rajono savivaldybei.

Teisėjai greičiausiai nė nesupranta, ką daro. Juk tai kliūtis investicijoms”, – piktinosi ir Kauno LEZ valdymo bendrovės direktorius Vytas Petružis.

Lauks penkias dienas

Gesinti gaisrą turėtų Vyriausybė, tačiau vargu ar spės. Jai teks nuspręsti, kas dabar turi to plano imtis. Tai tikrai užtruks – galbūt nuo keleto mėnesių iki metų.

„Mes pareikalavome per penkias dienas pateikti informaciją, kas bus daroma. Kitaip pasitrauksime iš čia”, – grasino „Fortum Heat Lietuva” direktorius V.Žuta. Jis užsiminė, kad gali tekti ir bylinėtis su Lietuva.

Sumažins pasitikėjimą

„Tokia padėtis tikrai sumažins investuotojų pasitikėjimą ne tik LEZ, bet ir pačia valstybe.

Padidės ir rizikos vertinimas, kai bus svarstoma apie tolesnes tiek šios, tiek kitų įmonių investicijas”, – įsitikinusi investuotojus vienijančios asociacijos „Investors Forum” vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

LEZ valdytojas teigia darysiantis viską, kad investuotojai nepasitrauktų. „Tai siaubingas nesusipratimas. Teismui pritrūko protingumo kriterijaus”, – rėžė V.Petružis.

Į teismą kreipėsi trys Seimo nariai

Seimo nariai Remigijus Žemaitaitis, Vytenis Andriukaitis ir Egidijus Klumbys dar praėjusių metų pradžioje kreipėsi į teismą su prašymu panaikinti Kauno rajono tarybos sprendimą dėl Kauno LEZ specialiojo plano tvirtinimo.

Taip pat teismo prašyta ištirti, ar brėžiant Kauno LEZ ribas, skaidant žemės sklypus ir žemės savininkams paliekant tik mažus plotelius, kuriuose dėl natūralių gamtos kliūčių ir įvairių teisinių apribojimų neįmanoma vykdyti jokios veiklos, nepažeistos žemės savininkų teisės. Dėl Kauno LEZ jau senokai bylinėjasi žemės savininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.