A.Butkevičius tikisi, kad derybas su „Gazprom“ pavyks baigti per dvi savaites

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius teigia, kad iš Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ nesulaukęs oficialaus pasiūlymo, jog dujų perdavimo bendrovės „Amber Grid“ akcijas koncernas galėtų perleisti Kaliningrado srities administracijai arba kitiems Rusijos subjektams. Tačiau Premjeras tikisi, kad derybas su „Gazprom“ pavyks baigti iki šio mėnesio vidurio.

Premjeras tikisi, kad derybas su „Gazprom“ pavyks baigti iki šio mėnesio vidurio.<br>D.Umbraso nuotr.
Premjeras tikisi, kad derybas su „Gazprom“ pavyks baigti iki šio mėnesio vidurio.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-10-01 11:51, atnaujinta 2018-02-21 15:11

„Diskutuojant 2,5 valandos, aišku, buvo apie daug ką kalbama, bet tokio oficialaus pasiūlymo tikrai nebuvo, bet diskusijų buvo įvairiausių - ir apie pardavimus, ir apie pirkimus, ir apie perdavimus“, - antradienį interviu LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Klausiamas apie Lietuvos poziciją išpirkti visas Rusijos koncernui „Gazprom“ ir vokiečių bendrovei „E.ON Ruhrgas International GmbH“ priklausančias „Amber Grid“ akcijas, A.Butkevčius teigė, kad ši informacija kol kas viešai dar neskelbiama, šis klausimas bus diskutuojamas trečiadienį uždarame Vyriausybės posėdyje.

„Viešai skelbti nenoriu dėl to, kad tos akcijos yra kotiruojamos viešai ir po to labai iš karto keičiasi akcijų kaina. Mes turime tam tikrus planus, tie planai yra pagrįsti tuo, kaip Lietuvai būtų naudingiau pasielgiant su akcijomis ir, noriu pasakyti, kad mes pirmiausia turime įgyvendinti Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo nuostatas.

Šiuo metu yra sukurta „Amber Grid“ bendrovė, o toliau bus kalbama apie tam tikrus valdymo struktūros pasikeitimus ir bus priimti galutiniai sprendimai akcijoms“, - aiškino Ministras Pirmininkas.

Komentuodamas, kada gali atpigti dujos, ypač kai artėja šildymo sezonas, A.Butkevičius sakė tikįs, kad „Gazprom“ iš Lietuvos išsiųstą informaciją apsvarstys šią savaitę.

„Būčiau labai patenkintas, jeigu ateinančią savaitę būtų atsakymas, kad jie pritaria mūsų pasiūlymams arba tiesiog pasakytų, kad susitinka ekspertų lygiu ir pabaigia šito klausimo svarstymą iki šio mėnesio vidurio“, - teigė Ministras Pirmininkas.

„Amber Grid“ yra Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistemos operatorius, atsakingas už dujų perdavimą aukšto slėgio vamzdynais sistemos naudotojams, gamtinių dujų infrastruktūros eksploatavimą, priežiūrą ir plėtojimą.

Naujos įsteigtos bendrovės „Amber Grid“ turto atskyrimas nuo „Lietuvos dujų“ buvo užbaigtas rugpjūčio 1 d.

Skaičiuojama, kad Rusijos koncernui „Gazprom“ ir vokiečių bendrovei „E.ON Ruhrgas International GmbH“ priklausančios „Amber Grid“ akcijos pagal šiandienę biržos kainą yra vertos 294 mln. litų.

Šiuo metu „Gazprom“ dujas Lietuvai parduoda po maždaug 500 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų. Skaičiuojama, kad, jei pavyktų susitarti dėl 20 proc. nuolaidos, Lietuva per metus sutaupytų apie 330 mln. JAV dolerių. Lietuva kasmet už rusiškas dujas sumokėdavo apie 2 mlrd. litų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad „Gazprom“ pateikto pasiūlymo apskritai negalima vadinti derybomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.