Nenuspėjama Lietuva stumia „Chevron“ lauk

Griežčiausi reikalavimai, didžiausi mokesčiai ir nenuspėjami įstatymai. Su tokia realybe pastaruoju metu Lietuvoje susidūrusi skalūnų dujas čia ketinusi ieškoti amerikiečių kompanija „Chevron“ trenkė durimis.

„Gerai, kad „Chevron“ įgavo sveiko proto ir pasitraukė iš to projekto. Didžiuojuosi Lietuvos žmonėmis, kurie apgynė savo žemę“, - protestuotojus gyrė J.Nairanauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Gerai, kad „Chevron“ įgavo sveiko proto ir pasitraukė iš to projekto. Didžiuojuosi Lietuvos žmonėmis, kurie apgynė savo žemę“, - protestuotojus gyrė J.Nairanauskas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 8, 2013, 8:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:40 AM

Šiandien kompanija paskelbė besitraukianti iš konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos. „Chevron“ atstovai neslėpė priežasčių, kodėl taip pasielgė.

Reiktų gyventojų sutikimo

„Svarbūs pokyčiai mokesčių srityje ir reguliavimo klimatas Lietuvoje gerokai paveikė komercinį pagrindą investicijoms“, - lrytas.lt sakė „Chevron“ kompanijos atstovė Sally Jones.

Kitaip tariant, skalūnų dujų gavybos kompanijai pasirodė nepriimtinos naujos sąlygos Lietuvoje. Po visuomenės protestų Lietuvos valdžia nusprendė griežtinti taisykles skalūnų dujų žvalgybai.

Mūsų šalis pirmoji Europos Sąjungoje nusprendė, kad skalūnų dujų paieškoms reikalingas Poveikio Aplinkai Vertinimas (PAV). Tai reiškia, kad skalūnų dujų žvalgytojai privalo gauti vietos bendruomenės sutikimą.

Vakarų Lietuvos gyventojai kritiškai nusiteikę, todėl „Chevron“ kompanijai būtų sunku pasiekti rezultatą čia.

Žygaičiai jau švenčia

Beje, Europos Parlamentas šiandien Strasbūre svarstė, kad PAV būtų įteisintas visoje ES. Europos parlamentarai neslėpė, kad tai daroma pagal Lietuvos pavyzdį.

„Galima sakyti, kad tapome pirmąja Europos Sąjungos valstybe, kurioje aiškiai, tiksliai ir griežtai užtikrinome saugų angliavandenilių išteklių eksploatavimą. Galiu tik pridurti, kad Europos Parlamentas dar tik svarsto priimti tokius sprendimus, o mes jau priėmėme“, – neseniai džiaugėsi aplinkos ministras Valentinas Mazuronis.

Tačiau šiandien labiau džiaugiasi Žygaičių bendruomenės lyderis Jonas Nairanauskas.

„Gerai, kad „Chevron“ įgavo sveiko proto ir pasitraukė iš to projekto. Didžiuojuosi Lietuvos žmonėmis, kurie apgynė savo žemę“, - lrytas.lt sakė J.Nairanauskas.

Europarlamentaras Rolandas Paksas lrytas.lt teigė, kad griežtesni reikalavimai turi būti bet kokiu atveju.

„Labai nenorėčiau, kad Lietuva būtų panaši į bananų respubliką. Į kurią bet kokia kompanija gali atvažiuoti ir priversti šokti vietinius“, - sakė jis.

Mokesčiai galėjo išgąsdinti

Grasinimai apmokestinti skalūnų dujų gavyba aukščiausiu mokesčiu Europoje – dar viena priežastis, kodėl traukiasi „Chevron“.

Pavasarį Seimas buvo priėmęs sprendimą padidinti mokesčius už išgaunamas skalūnų dujas net iki 40 procentų. Tokiu atveju Lietuva taikytų didžiausią mokesčio tarifą visame pasaulyje. Pavyzdžiui, JAV, kur išgaunama daugiausia skalūnų dujų, mokestis siekia apie 12,5 proc., priklausomai nuo valstijos.

Tiesa, vėliau susizgribta, kad tokie mokesčiai yra per dideli. Nuo to laiko, kai „Chevron“ paskelbė dalyvausianti konkurse dėl skalūnų dujų žvalgybos Lietuvoje, buvo priimti ir, svarbiausia, vis dar svarstomi daugiau nei 25 svarbūs teisės aktai.

Lietuvos premjeras pripažino, kad vis dar svarstomi teisės aktai, kurie turi poveikį skalūnų dujų verslui mūsų šalyje.

Visiškai dar nepasitrauks

„Chevron“ paskelbė, kad išeiti iš Lietuvos kol kas neketinanti. „Chevron” iš dalies valdoma bendrovė „LL investicijos” Stemplių kaime Šilutės rajone jau vykdo paieškų darbus.

Tiesa, čia jie tikina ieškosiantys tik naftos, tačiau kaimo gyventojai neabejoja – čia gali būti ieškoma skalūnų dujų. Tai patvirtina ir Geologijos tarnyba – „LL investicijos” turės ieškoti ne tik naftos, bet ir dujų.

„Taigi kova kol kas nebaigta. „Chevron“ čia gali ieškoti dujų ir užteršti vandenį. Tačiau bent jau vienoje vietoje galės žmonės laisviau atsipūsti“, - lrytas.lt sakė J.Nairanauskas.

*** 

Antradienį vakare žiniasklaidai išplatintame pranešime „Chevron“ teigia, kad besikeičiančioje reguliavimo ir teisinėje aplinkoje, geriausiai kompanijos verslo interesai bus įgyvendinti sutelkiant dėmesį į jau padarytas investicijas Rietavo licenciniame plote. 

Taip pat pranešime rašoma, kad „Chevron“ įsipareigoja ir toliau domėtis bei vertinti investicijų galimybes Vidurio ir Rytų Europoje, remti Europos energetinės nepriklausomybės siekius.

Sekite verslo naujienas socialiniame tinkle „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.