Pasitraukusią „Chevron“ gali pakeisti lenkai?

Jei Lietuvos valdžia sušvelnins konkurso sąlygas, jame gali dalyvauti kai kurios Lenkijos kompanijos.

Skalūnų dujų Lenkijoje besidairančios bendrovės gali užmesti tinklus ir į Lietuvą.<br>123rf nuotr.
Skalūnų dujų Lenkijoje besidairančios bendrovės gali užmesti tinklus ir į Lietuvą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 5, 2013, 2:59 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:22 PM

Lietuvos valdžia žada naują viliotinį prieš skalūnų dujas išgaunančias bendroves. Ketinama skelbti naują konkursą, kurio laimėtojas galėtų ieškoti skalūnų dujų. Kalbama apie palankesnes sąlygas, mažesnius mokesčius ir stabilesnius įstatymus.

Užsienio energetikos kompanijos stebi situaciją Lietuvoje, tačiau kol nėra naujo konkurso sąlygų, išlieka santūrios. Toks susidarė įspūdis iš jų atsakymų.

Tikisi lengvesnių sąlygų

Jei šalies vadžia sušvelnins sąlygas žvalgytojams, jų galima sulaukti iš kaimyninės Lenkijos. Čia licencijų išdavimas ieškoti skalūnų dujų įgavo pagreitį. Ypač daug optimizmo Lenkijoje įnešė rugpjūtį išpumpuoti pirmieji skalūninių dujų kubiniai metrai.

Lenkijoje iki šiol jau išduota daugiau nei šimtas licencijų žvalgymo darbams. Kai kurie plotai yra visiškai šalia Lietuvos sienos.

Ar gali būti, kad Lenkijoje skalūnų dujų ieškančios kompanijos gali plėstis ir į Lietuvą? Bendrovių atstovai to neneigia.

„Lotos“ svarsto galimybę dalyvauti skalūnų dujų žvalgymo darbų konkurse, jeigu jis bus skelbiamas. Taip pat domina ir konkurso sąlygos“, - lrytas.lt sakė energetikos kompanijos „Grupa Lotos S.A.“ Komunikacijos skyriaus atstovas Krzysztofas Kopecas.

Jis netiesiogiai užsiminė, kad buvusio konkurso, kurį laimėjo „Chevron“, sąlygos buvo pakankamai aukštos.

„Tai susiję su minimalių darbų apimtimi ir investicijų garantijomis buvusiame konkurse“, --teigė K.Kopecas.

JAV energetikos kompanija „Chevron“ spalio 8 dieną pasitraukė iš konkurso, kai turėjo sumokėti 150 milijonų litų pradinį įnašą už leidimą žvalgyti skalūnų dujas Vakarų Lietuvoje. Tikėtina, kad šią sumą Lietuvos Vyriausybei teks gerokai sumažinti, jei norės pritraukti naujų kandidatų į būsimą konkursą.

Konkrečių žingsnių nesiėmė

Kompanija „Lotos“ Lenkijoje turi gavę septynias licencijas išgauti skalūnines ir įprastas gamtines dujas. Šių metų kovą į Vilnių buvo atvykęs koncerno vadovas Pawelas Olechnowiczius, kuris susitiko ir su premjeru Algirdu Butkevičiumi.

O.Olechniwiczius tąkart irgi mandagiai užsiminė, kad kad lenkų kompanija domisi galimybe žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje. Jis sakė, kad „Lotos“ domina galimybė gauti licenciją žvalgybai, tačiau konkrečių žingsnių lenkai tąkart nesiėmė.

Kompanijos prezidentas „Lietuvos rytui“ tąkart teigė norįs sulaukti „tinkamos progos, gero klimato verslui“. Lenkai neslėpė, kad visuomenės pasipriešinimas skalūnų dujų žvalgybai irgi užima svarbi vietą apsisprendžiant, ar investuoti Lietuvoje.

O ką mano apie tai Lietuvoje veikiančios naftos kompanijos? Kaip pastebėjo naftą Vakarų Lietuvoje pumpuojančios bendrovės „Minijos nafta“ atstovė Kristina Paukštytė-Brazdauskienė, daug kas priklausys nuo konkurso sąlygų.

„Jeigu naujojo konkurso sąlygose ir vėl bus numatyta, jog jame dalyvauti gali tik tos kompanijos, kurios jau turi patirties skalūnų angliavandenilių paieškose, tuomet nei viena Lietuvoje veikianti naftos gavybos kompanija konkurse dalyvauti negalėtų“, - sakė ji.

Kiti noru netrykšta

16 lenkiškų ir tarptautinių kompanijų kaimyninėje šalyje turi licencijas ieškoti skalūnų dujų. Tačiau dar ne visos pradėjo gręžimo darbus.

Pirmuosius kubinius metrus skalūnų dujų Lenkijoje rugpjūtį išpumpavo „Lane Energy Poland“, kuri priklauso tarptautiniam koncernui „ConocoPhillips“. Leborko miestas, Vakarų Lenkijoje, pateks į šalies geologijos istoriją.

Tačiau „ConocoPhillips“ atstovė Kris Sava lrytas.lt sakė, jog kompanija nekomentuoja savo plėtros planų.

Rytinėje Lenkijos pusėje, netoli Syczyno miesto, skalūnų dujų ieško koncernui „Orlen“ priklausanti bendrovė „Orlen Upstream“. Tačiau naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose turinčio koncerno atstovai teigė, jog Lietuva, kaip skalūnų dujų žvalgybos aikštelė, jų nedomina.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.