Elektros kainos nedidės, bet dėl to gali brangti šildymas?

„Verslo žinios“ rašo, jog šilumos gamintojai tvirtina, esą mažinant elektros gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms, gali kilti šilumos kainos.

Energetikai grasina, kad sumažinus elektros gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms gali didėti šilumos kaina.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Energetikai grasina, kad sumažinus elektros gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms gali didėti šilumos kaina.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2013, 12:10 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:39 AM

„Investavom į naują bloką Elektrėnuose, už kurį sumokėjome 1,3 mlrd. litų, kurio elektros energijos gamybos savikaina yra mažesnė, nei kitose termofikacinėse elektrinėse, bet kvota kažkodėl nebuvo didinama labiau Elektrėnams, mažinant ten, kur savikaina yra aukštesnė.

Tai vis dėl to aš matau tam tikrus vidinius rezervus, racionaliau paskirstant elektros gamybos kvotas ir dėl to aiškiai pabrėžiu, kad elektros energijos kaina ateinančiais metais buitiniams vartotojams neturi didėti“, - antradienį LRT radijui sakė premjeras.

„Verslo žinios“ rašo, jog šilumos gamintojai tvirtina, esą mažinant elektros gamybos kvotas termofikacinėms elektrinėms, gali kilti šilumos kainos.

Kaip „Verslo žinioms“ sakė Kauno termofikacinės elektrinės atstovas Arūnas Armalis, tiesioginio ryšio tarp elektros gamybos apimties, kainos ir ir šilumos kainų turbūt ir nėra, tačiau elektros gamybos kvotos nepadengia visų gamybos išlaidų. Todėl dalis nuostolio, gauto iš elektros gamybos verslo, turi būti vėliau priskaičiuota prie šilumos kainos.

„Taip pat kalbėjomės apie atvejus, kaip būtų galima surasti galimybę sumažinti elektros energijos kainą ir verslui, o po lapkričio pabaigos bus pasakyta ir galutinė kaina“, - pridūrė jis.

Ministras pirmininkas teigė nematantis jokių priežasčių, dėl kurių elektra kitąmet turėtų brangti.

Galutinė elektros kaina priklausys nuo to, koks bus galutinis VIAP biudžetas. Jei bus patvirtintas Energetikos ministerijos pateiktas projektas, VIAP tarifas kitais metais mažėtų nuo 9,4 cento iki maždaug 7 centų už kWh. Sprendimą dėl VIAP kvotų ir tarifo Vyriausybė ketina priimti kitą savaitę, o Kainų komisija - iš karto po to.

Energetikos ministerija siūlo sumažinti „Lietuvos energijos gamybos“ VIAP kvotą nuo 900 mln. iki 690 mln. kilovatvalandžių (kWh), o termofikacinių elektrinių - nuo 800 mln. iki 700 mln. kWh. Tai VIAP tarifą sumažintų 3 centais.

Premjero atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė anksčiau BNS sakė, kad bus remiamos tik pačios efektyviausios elektrinės, nustatant minimaliai būtiną gamybos kiekį.

Kainų komisija spalio pradžioje patvirtino tik dalinį 2014 metų viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetą - 301 mln. litų. Tačiau dar nenustatytos „Lietuvos energijos gamybos“ bei termofikacinių elektrinių VIAP kvotos.

Galutinė kaina vartotojams paaiškės lapkričio pabaigoje, kai ją patvirtins Kainų komisija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.