Elektros kaina ryškėja

Vyriausybė trečiadienį patvirtino kitų metų Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) teikimo apimtį – elektros gamybos kvotas. Elektrėnuose veikiančiai elektrinei skirta 900 KWh generacijos kvota, o termofikacinėms elektrinėms skirta dalis sumažėjo 100 KWh ir siekia 700 KWh.

Elektrėnams kvota yra padidinta iki 900 KWh.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Elektrėnams kvota yra padidinta iki 900 KWh.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 20, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:23 AM

„Elektrėnams kvota yra padidinta iki 900 KWh, kad mes galėtume užsitikrinti tam tikrus rezervus. Bet tai nereiškia, kad tiek elektros energijos ir bus pagaminta. Numatytas principas, kad jei Lietuva gali nusipirkti elektros energijos pigiau, tada elektros energija nėra gaminama. Įvedamas tam tikras lankstumo kriterijus“, – po trečiadienį vykusio Vyriausybės pasitarimo sakė Premjeras Algirdas Butkevičius.

Vyriausybės vadovo teigimu, šis sprendimas leis nuo kitų metų šiek tiek sumažinti elektros kainą buitiniams vartotojams. Nors konkretų elektros kainos tarifą patvirtins Valstybinė energetikos kainų ir kontrolės komisija (VKEKK), energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius prognozuoja, kad elektra galėtų pigti maždaug dviem centais.

„Dabartiniai Vyriausybės priimti sprendimai leidžia galvoti, kad tas mažėjimas bus apie du centus, bet tikrai nenorėčiau konkretizuoti, nes VKEKK turi atlikti skaičiavimus, atitinkamus sprendimus turi priimti LESTO, tada žinosime konkretų skaičių“, – kalbėjo J.Neverovičius.

Dar prieš Vyriausybei priimant sprendimą sumažinti šilumininkams skirtas elektros gamybos kvotas, sulaukta jų nuogąstavimų, kad elektros kaina kaip tik išaugs, ir raginimų atsisakyti tokių planų. Tačiau energetikos ministras atmeta tokią kritiką ir tikina, kad būsimi pokyčiai vartotojams bus naudingi.

„Suprantu, kad jiems tai nėra komfortiška situacija, tačiau ir Vyriausybės programoje labai aiškiai deklaravome, kad mes mažinsime naštą vartotojams, konkrečiai VIAP. (...) Tai nėra naujas, netikėtas pasiūlymas. Mažinimas yra naudingas mūsų šalies elektros energijos vartotojams. Mūsų vertinimu, po visų atliktų analizių, pokalbių su ekspertais, dabartinis kvotos šilumininkams lygis leis nedidinti šilumos kainos“, – sakė J.Neverovičius.

Pasak ministro, jau pradedami ruošti teisės aktai, kuriais remiantis kitais metais bus apskritai keičiama valstybės lėšomis remiamos elektros kvotų paskirstymo schema.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.