Į nuostolius įbridę elektros tiekėjai Energetikos ministerijai grasina teismais

Nuostolių dėl importo apribojimų patyrę nepriklausomi elektros tiekėjai nusprendė kreiptis į teismą dėl žalos atlyginimo. Energetikos ministerija tokį sprendimą vadina neprotingu.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Nov 25, 2013, 8:12 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 4:26 AM

Nuostoliuose skendintys elektros tiekėjai priversti mąstyti, kaip išlikti. Rinkos prievaizdai kai kuriems jau grasina atimti licencijas, nes didėja jų skolos.

Dalis verslininkų tyliai nutraukia sutartis su klientais arba sudaro naujas, tačiau prašo penktadaliu didesnės kainos.

Verslininkams – įspėjimai

Valstybės įstaigoms ir įmonėms elektrą tiekusi bendrovė „Sky Energy Group“ viena pirmųjų užsitraukė Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) nemalonę. Prievaizdai grasina atimti licenciją, jei bendrovė skubiai neįvykdys keleto reikalavimų.

Pinigų srautai nepakankami, įsipareigojimai nevykdomi, menkas finansinis pajėgumas ir nemažos skolos. Tokie priekaištai žeriami „Sky Energy Group“, kuri įpareigota rasti papildomą finansavimą.

Ši bendrovė – viena iš daugelio nepriklausomų elektros tiekėjų, kurie patyrė nuostolių sumažėjus elektros importui.

Joms teko brangiau pirkti elektrą iš biržos, nes buvo įsipareigojusios klientams tiekti ją už sutartą kainą.

VKEKK vadovė Diana Korsakaitė anksčiau piktinosi, kad ši bendrovė atgaline data pranešė nutraukianti elektros tiekimą didžiajai daliai savo vartotojų. Tokiu atveju jiems kol kas tektų pirkti iš LESTO, kurios kaina 25 proc. didesnė.

Tačiau „Sky Energy Group“ vadovas Evaldas Piesliakas „Lietuvos rytui“ neigė, kad nutraukė sutartis su klientais pirma laiko.

Jau veria teismo duris

Tad nepriklausomų tiekėjų gretose – sumaištis. Neatmetama, kad dalis jų gali tyliai pasitraukti iš rinkos. Kai kurie jau pasiskubino atsisakyti klientų, pavyzdžiui, „Eco Energy Systems“.

„Eesti Energia“ prognozuoja, kad Latvijoje ir Lietuvoje jų nuostoliai šįmet sieks 10 milijonų eurų, rusiška elektra prekiaujanti „Inter RAO Lietuva“ per trečiąjį ketvirtį teigia patyrusi beveik 20 milijonų litų nuostolių.

„Nuostoliuose skendi visi – tik ne visi juos skelbia.

Todėl nutarėme kreiptis į teismą ir reikalauti, kad būtų atlyginta žala“, – „Lietuvos rytui“ teigė „Sky Energy Group“ vadovas E.Piesliakas.

Anot jo, bylinėtis ketina ir daugiau tiekėjų.

Mat vasaros pabaigoje ir rudenį elektros kainos biržoje buvo didesnės nei Skandinavijoje.

Baltijos šalių rinkų operatoriai dar pavasarį sutarė pirmiausia energiją įsigyti vieni iš kitų, o ne iš trečiųjų valstybių.

Kainos šoktelėjo atsiradus elektros deficitui: dėl menko pralaidumo Estija nesugebėjo patiekti tiek elektros, kiek reikėjo.

Pasak E.Piesliako, po tokio sukrėtimo kaina nuslūgo, bet šiuo metu ji vėl auga. Pašnekovas neslėpė, jog VKEKK įspėjimai „Sky Energy Group“ susiję su laikotarpiu, kai buvo apribotas energijos importas iš trečiųjų šalių.

„Žinoma, kad tai susiję. Problemų kilo visiems, bet kol kas įspėjo tik mus“, – sakė E.Piesliakas.

Kaina – penktadaliu didesnė

„Sky Energy Group“ vadovas įsitikinęs, kad turi būti rasti kaltininkai, kurie ir turėtų nepriklausomiems tiekėjams atlyginti patirtą žalą. O komisijos priekaištų jis nesureikšmino: esą tai tik buhalteriniai formalumai, kurie bus sutvarkyti.

Nepriklausomi elektros tiekėjai kitais metais elektrą žada branginti.

Pasak E.Piesliako, tiekėjai naujas sutartis gali pasirašyti elektros kainą padidinę 20 procentų.

Beje, Lietuvoje tiekėjams kol kas nėra galimybių apsidrausti nuo elektros kainų svyravimų. Tokią galimybę turi tiekėjai Skandinavijos šalyse.

Siūlo apsiraminti

Energetikos ministerija priminė, kad energijos importas buvo sumažėjęs dėl elektros linijų ir elektrinių remonto.

„Tačiau tai buvo laikinas, kelis mėnesius trukęs ir nuo daugelio aplinkybių visumos priklausęs reiškinys“, – teigė ministerijos atstovė Daiva Rimašauskaitė.

Tad tiekėjų sprendimas teismui skųstis dėl to ar dėl pačios elektros pralaidumo tvarkos, anot jos, „nebūtų adekvatus sprendimas“.

Energetikos ministerija viliasi, kad jeigu kitais metais Kaliningrado elektrinė veiks stabiliai, kaip buvo pernai, elektros kainos biržoje nebus tokios aukštos kaip šįmet.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.