„Gazprom“ tyrimą dėl konkurencijos pažeidimų atliekančiai ES siūlo susitarti

Rusijos dujų milžinė

Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ pasiūlė tyrimą dėl galimų konkurencijos pažeidimų atliekančiai Europos Sąjungai (ES) tartis.<br>AP nuotr.
Rusijos dujų milžinė „Gazprom“ pasiūlė tyrimą dėl galimų konkurencijos pažeidimų atliekančiai Europos Sąjungai (ES) tartis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 5, 2013, 10:11 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:36 PM

Susitikime su aukštas pareigas einančiais įmonės pareigūnais „Gazprom“ išreiškė norą išnagrinėti galimybę rūpestį dėl konkurencijos keliančius klausimus išspręsti įsipareigojimais pagrįstu susitarimu“, pareiškė už konkurenciją atsakingas Komisijos narys Joaquinas Almunia.

„Ateinančiomis dienomis“ „Gazprom“ pateiks „pasiūlymų projektus, kuriuos Komisija įvertins“, - trumpai pranešė Komisijos narys.

Įtarusi, kad „Gazprom“ „galėjo varžyti konkurenciją Vidurio ir Rytų Europos dujų rinkose“, Komisija pernai rugsėjį oficialiai pradėjo tyrimą.

Tuomet Komisija konkrečiai minėjo „Gazprom“, kaip pagrindinės tiekėjos tose rinkose, vaidmenį, dėl kurio įmonė užėmė dominuojančią padėtį.

Įmonė galėjo savo naudai manipuliuoti dujų srautais, trukdyti diversifikuoti tiekimą, o susiejusi dujų kainas su naftos kainomis, „galėjo nustatyti savo klientams nesąžiningas kainas“.

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ tikisi abiem pusėms naudingą susitarimą su Europos Komisija (EK) dėl antimonopolinio tyrimo pasiekti per 3-4 mėnesius, leidiniui „Financial Times“ pareiškė „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas.

„Pabandysime drauge rasti sprendimą - jį rasti iki to, kol bus oficialiai paskelbtos EK pretenzijos mums“, - sakė A.Medvedevas, trečiadienį viešėję Briuselyje, kur susitiko su J.Almunia.

A.Medvedevo žodžiais, „Gazprom“ ketina savo pasiūlymus EK pateikti artimiausiomis dienomis, o susitarti tikisi „per gana trumpą laiką, per 3-4 mėnesius“.

„Kompromiso turi būti siekiama, atsižvelgiant į ES antimonopolinių tarnybų nuogastavimus, nepadarant žalos „Gazprom“ veiklai Europos rinkoje“, - sakė A.Medvedevas.

Tyrimą dėl galbūt neteisingų „Gazprom“ tiekiamų dujų kainų kainų Lietuvai ir kai kurioms kitoms ES šalims EK pradėjo pernai rugsėjį. Atliktos kratos su „Lietuvos dujų“, taip pat su „Gazprom“ susijusių įmonių Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoe, Austrijoje, Vokietijoje, Bulgarijoje biuruose.

ES energetikos eurokomisaras Guntheris Oettingeris lapkričio pradžioje pranešė, jog tyrimas dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje turėtų būti baigtas kitų metų pavasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.