Elektros chaoso aukos nusprendė bylinėtis

Rudenį kilusi sumaištis elektros rinkoje tęsiasi: nepriklausomi tiekėjai verčiami trauktis. Pirmiausia sustabdyta licencija bendrovei, kuri tiekia elektrą ministerijoms ir kitoms valstybės institucijoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 10, 2013, 7:26 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:55 PM

Dešimčių nepriklausomų tiekėjų grandinė gali subyrėti tarsi kortų namelis. Kai spalį elektros kaina pašoko į rekordines aukštumas, įmonės nugrimzdo į nuostolius.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vienai jų – „Sky Energy Group“ sustabdė licenciją, kitai – „Elektra visiems“ – nurodė ištaisyti trūkumus. Netrukus gali griūti ir daugiau įmonių.

Garsūs klientai negelbėjo

Vakar – gausybę klientų aptarnaujanti įmonė, šiandien – bendrovė be licencijos. Toks likimas ištiko „Sky Energy Group“. Jai sustabdyta licencija.

Sausį ji gali būti visiškai atimta, jeigu nebus grąžinta skolų ir įvykdyta kitų reikalavimų.

Bendrovei nepadėjo ir tai, kad jos klientai – Generalinė prokuratūra, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Valstybinė mokesčių inspekcija, Ministro pirmininko tarnyba. Anksčiau tarp jų buvo ir Prezidentūra.

Jau kitą savaitę „Sky Energy Group“ klientams elektrą tieks valstybinė įmonė LESTO, o verslininkams teks skubiai ieškoti milijonų litų skoloms padengti.

Nepadėjo ir tai, kad bendrovei vadovauja buvęs Ūkio ministerijos Energetikos departamento Energetikos vystymo skyriaus vedėjas Evaldas Piesliakas.

Spaudžia didelės skolos

„Sky Energy Group“ liko skolinga elektros sistemos operatoriui „Litgrid“, o padengti skolą iškart nelengva. Ji siekia milijonus litų.

Tačiau ši bendrovė – tik pirmoji chaoso elektros rinkoje auka.

Sumažėjus importui ir staigiai pabrangus elektrai biržoje, nepriklausomi tiekėjai buvo priversti ją pirkti keletą kartų brangiau nei parduodavo klientams.

Dėl to tiekėjai patyrė milijoninių nuostolių, o už elektrą kitais metais jau prašo 20 proc. didesnių kainų nei šįmet. Kai kurie tiekėjai savanoriškai atsisako klientų, nutraukia su jais sutartis ir tyliai traukiasi iš verslo.

Kovos dėl savo pinigų

Bet elektros tiekėjai taip nurimti nežada. Skolos bus padengtos, kai pavyks išsireikalauti pinigus iš tų, kurie sukėlė chaosą rinkoje. Toks jų pasiūlymas buvo pateiktas ir VKEKK.

„Nuostoliuose skendi visi – tik ne visi skelbia. Nutarėme kreiptis į teismą ir reikalauti atlyginti žalą“, – sakė „Sky Energy Group“ vadovas E.Piesliakas.

Anot jo, bylinėtis ketina ir daugiau tiekėjų.

„Lietuvos rytas“ jau anksčiau paskelbė, kad kovo 15 dieną Estijos, Latvijos ir Lietuvos sistemų operatorių „Elering“, AST ir „Litgrid“ vadovai pasirašė keistą susitarimą.

Nuspręsta pirmenybę suteikti Baltijos šalyse gaminamai elektrai, nepriklausomai nuo jos kainos. Savo parašus po šiuo dokumentu suraitę asmenys greičiausiai gali atsidurti tarp tų, kuriuos nepriklausomi tiekėjai laiko atsakovais.

„Toks susitarimas buvo būtinas, bet teisiniai pagrindai nebuvo sutvarkyti, nebuvo apibrėžtas pralaidumas, apribojimai, daug kas buvo sprendžiama nutylint“, – „Lietuvos rytui“ tuomet aiškino susitarimo dokumentą pasirašęs tuometis „Litgrid“ vadovas Virgilijus Poderys. Šių metų rugsėjį jis pasitraukė iš posto.

Spalį elektros kaina Lietuvoje dvigubai viršijo kainą Skandinavijoje ir buvo pasiektas visų laikų rekordas. Vėliau elektros importas vėl padidėjo, o kaina krito.

Spėjo susipykti ir sistemų operatoriai

Sutartis, po kurios smarkiai pabrango elektra, sukėlė trintį tarp Baltijos šalių operatorių. Estijai atstovaujanti „Elering“ pareiškė neketinanti pratęsti susitarimo su Lietuvos ir Latvijos operatoriais.

Estus labiausiai pykdo tai, kad Lietuva per Baltarusiją importuoja gerokai pigesnę rusišką elektrą.

„Mes negalime sutikti su tuo, kad jungtyse tarp Baltarusijos ir Lietuvos būtų garantuotas koridorius rusiškai elektrai, nes tokiu atveju pirmenybė ES elektros pardavėjų atžvilgiu būtų suteikta trečiosioms šalims“, – teigiama „Elering“ išplatintame pareiškime.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.