Propagandos apie Astravo atominę dozė – ir iš Baltarusijos ekologų

Astravo atominė elektrinė bus moderni, šiuolaikiška, niekuo nenusileidžianti Vakarų jėgainėms. Todėl lietuviai turi susitaikyti su tuo, kad ji jau yra statoma. Ir nereikia baimintis, kad atominė kyla 50 kilometrų už Vilniaus.

Lozungai skambėjo ne Minske,o Lietuvos sostinėje surengtoje konferencijoje „Baltarusijos AE statybos poveikio aplinkai monitoringas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lozungai skambėjo ne Minske,o Lietuvos sostinėje surengtoje konferencijoje „Baltarusijos AE statybos poveikio aplinkai monitoringas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 17, 2013, 3:28 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:06 PM

Tokie lozungai skambėjo ne Minske,o Lietuvos sostinėje surengtoje konferencijoje „Baltarusijos AE statybos poveikio aplinkai monitoringas“.

Komplimentų Astravo projektui negailėjo Baltarusijos visuomeninio susivienijimo „Ekologinė iniciatyva“ valdybos pirmininkas Jurijus Solovjovas. Jis tvirtino, kad baltarusių ekologai nėra nusistatę prieš elektrinę, tačiau nori sužinoti ir išsamiai pateikti visą informaciją visuomenei.

Nuo kada ekologai tapo aistringi atominių elektrinių gynėjai, tiesiai paklausiau J.Solovjovo. „Mūsų tikslas – visiems prieinama informacija apie elektrinę. Mes tikime, kad ji bus šiuolaikiška. Duok Dieve kiekvienai atominei elektrinei tokios kontrolės, kokia ji yra Astrave“, - propagandos meistro stiliumi atsakė ekologu save vadinantis J.Solovjovas.

Jis gynėsi, kad ne visi Baltarusijos žalieji pasisako prieš atominę elektrinę. Baltarusis tiki valdžios pažadu, kad Astravo atominė elektrinė atsipirks. Tačiau abejojo, ar regione reikia trijų elektrinių: „kas pirmas pastatys, tas ir laimės“.

O kas remia šią Baltarusijos ekologų organizaciją? „Mes gyvename iš privačių dotacijų, rėmėjų. Dabar jų ieškome ir Lietuvoje“, - neslėpė J.Solovjovas.

Jis viliasi rasti rėmėjų interneto svetainei, kurioje būtų pateikiama „išsami informacija apie Baltarusijos atominę elektrinę lietuvių kalba“. Konkrečiau, baltarusiai siūlo atlikti kai kuriuos tyrimus Lietuvos laboratorijoje ir rezultatus pristatyti visuomenei.

Ekologas tvirtino, kad atominė elektrinė Baltarusijai reikalinga siekiant energetinės nepriklausomybės. Dabar Minsko jėgainėse deginamos rusiškos dujos. Tačiau J.Solovjovas pamiršo pasakyti, kad Astravo atominė kyla už Rusijos pinigus.

Pasirodo, tokie ekologai Baltarusijoje yra palaikomi jų šalies Vyriausybės. J.Solovjovą į Vilnių atlydėjo Baltarusijos Gamtinių išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos Radiacinės kontrolės ir stebėjimo Respublikinio centro vadovė Olga Žukova.

Ji pritariamai linkčiojo „Ekologinės iniciatyvos“ lyderiui ir pristatė aplinkos radiacijos tyrimo rezultatus Baltarusijos atominės elektrinės statybos regione.

Konferencijos dalyviai sužinojo, kad aplinkosaugos savanoriai Astravo AE vykdė radiacijos tyrimus, paimti žemės dirvos, vandens ir oro mėginiai.

Tyrimų rezultatai parodė, kad radiacinis fonas yra normoje. „Tai savaime suprantama, nes elektrinė dar nėra veikianti“, - skelbiama pranešime.

Baltarusių valdžios propaganda dvelkiančiame renginyje kalbėta ir apie galimos evakuacijos planus. Technikos mokslų daktaras Rimantas Kumpis užsiminė, kad baltarusiai rengia Vilniaus evakuacijos planą. Esą Visagino AE tokias pratybas jau vykdė kai elektrinės darbuotojai autobusais važiuodavo į Kauną ar Operos ir baleto teatrą Vilniuje, o iš tiesų tai buvo slaptos pratybos, apie kurias jie net nenutuokdavo.

R.Kumpis pasiūlė gerbti Baltarusijos sprendimą statyti atominę elektrinę. „Jie priėmė tokį sprendimą ir mes jo nepakeisime. Todėl dabar turime bendrauti vieni su kitais, turime būti solidarūs“, - sakė technikos mokslų daktaras ir Visagino atomininkų forumo pirmininkas.

Baltarusijos Gamtinių išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atstovė O.Žukova patvirtino, kad evakuacijos planai dar tik kuriami.

Vienas iš renginio organizatorių buvo ir Lietuvoje veikiantis Regionų ir demokratijos plėtros institutas.

Užsienio reikalų ministerija pažymi, kad nebuvo informuota apie Baltarusijos ketinimus organizuoti renginį Vilniuje apie Baltarusijos atominę elektrinę.

Lietuva atsakymų negauna

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija primena, kad atominės elektrinės Baltarusijoje poveikio aplinkai vertinimo procesas pagal Jungtinių Tautų konvenciją dėl poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencija) yra nebaigtas.

Lietuva nuo 2009 metų prašo ir iš Baltarusijos negauna atsakymų į esminius klausimus dėl šio projekto: kodėl statybai buvo pasirinkta aikštelė prie Vilniaus, kada bus atlikti pasirinktos aikštelės seisminiai tyrimai, koks bus poveikis Neries upei bei požeminiams vandenims Lietuvoje, taip pat Lietuvos gyventojams. Lietuva šių metų gruodžio 3 d. dar kartą pateikė Baltarusijai detaliai aprašytus Lietuvos keliamus klausimus.

  Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas šių metų balandžio 15 dieną paskelbtoje išvadoje konstatavo, kad Baltarusija pažeidė šią konvenciją ir paragino pateikti išsamius atsakymus į Lietuvos keliamus klausimus, atsižvelgti į Lietuvos ekspertų ir visuomenės pateiktus komentarus bei įvykdyti kitus Espo konvencijos reikalavimus.

Remiantis šiomis išvadomis, šių metų spalio–lapkričio mėnesių Baltarusijos sprendimai išduoti licenciją Astravo atominės elektrinės pirmojo bloko branduolinei įrangai diegti, taip pat pasirašyti dekretą dėl atominės elektrinės reaktoriaus statybos pradžios, kol vyksta poveikio aplinkai vertinimo procedūros, yra laikytini grubiais Espo konvencijos pažeidimais.

Užsienio reikalų ministerija primena, kad įgyvendindama Espo konvencijos reikalavimus, tačiau neprisiimdama atsakomybės už Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo dokumentų kokybę, Lietuvos aplinkos ministerija patalpino iš Baltarusijos gautus dokumentus interneto svetainėje. Kartu su dokumentais yra paskelbti ir Lietuvos institucijų parengti vertinimai gautai dokumentacijai. Lietuvos visuomenė gali teikti komentarus raštu arba elektroniniu paštu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.