Nepriklausomų elektros tiekėjų gretos traukiasi

Nepriklausomi elektros tiekėjai ir toliau trinami iš Lietuvos verslo žemėlapio. Privačios bendrovės viena po kitos skelbia nutraukiančios veiklą arba sulaukia sankcijų iš rinkos prievaizdų, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Dec 30, 2013, 7:41 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:12 PM

Valstybė tik imituoja konkurenciją elektros rinkoje, o iš tiesų nori išstumti mažuosius tiekėjus. Tuo piktinasi iš verslo besitraukiantys nepriklausomi tiekėjai.

Jų manymu, nuo sausio 1-osios elektros tiekimo verslas iš esmės liks tiktai valstybinis, nes nepriklausomi tiekėjai stumiami į paraštes.

„Valstybė tik imituoja laisvąją rinką. Iš tiesų yra tik noras viską sutelkti į vienas rankas ir pakelti kainas“, – teigė bendrovės „ECO Energy Systems“ vadovas Mindaugas Taraskevičius.

Ši bendrovė, tiekusi elektrą tūkstančiui klientų, nuo sausio 1 dienos nutraukia veiklą. Klientams elektrą jau tiekia LESTO.

„ECO Energy Systems“ – ne pirmoji, kuriai nepavyko išsilaikyti elektros pardavimo versle.

Dėl skandalingojo elektros operatorių eksperimento sunkumų patyrė dauguma nepriklausomų tiekėjų.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija dar anksčiau sustabdė licenciją bendrovei „Sky Energy Group“.

Praėjusį penktadienį to paties likimo sulaukė ir nepriklausoma tiekėja „Elektra visiems“. Šiai bendrovei sustabdyta licencija, o klientams elektrą nuo sausio 6 dienos tieks LESTO.

„Nuo Naujųjų metų dar 4–5 tiekėjai pasitrauks iš rinkos.

Liks tik tie, kurie priklauso Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybinėms įmonėms, bei rusiškos elektros importuotojas“, – prognozuoja M.Taraskevičius.

Pavyzdžiui, rinkoje aktyviausiai veikiančios „Energijos tiekimas“ ir „Elektrum Lietuva“ yra antrinės valstybinių bendrovių „Lietuvos energijos gamyba „ ir „Latvenergo“ įmonės.

Verslininkas neabejoja, kad tai paskatins augti elektros kainas, nes liks daugiausia keturi nepriklausomi elektros tiekėjai.

Esą jau šiandien įmonės sulaukia tik vieno arba dviejų pasiūlymų tiekti elektrą, o anksčiau jas viliodavo bent keletas kompanijų.

Nepriklausomi elektros tiekėjai priversti trauktis iš esmės dėl tos pačios priežasties – apribojus elektros importą, jos kaina rinkoje pakilo iki rekordinių aukštumų. Tačiau mažiesiems tiekėjams teko parduoti elektrą už mažesnes kainas.

Daugeliui bendrovių tai tapo akmeniu po kaklu, finansiniai nuostoliai buvo pernelyg dideli, kad jos galėtų išlikti.

„Visi nepriklausomi tiekėjai manė, kad tai – skaidrus verslas ir visi konkuruoja vienodomis sąlygomis. Bet taip nėra.

Sąlygos mažiesiems ir didiesiems tiekėjams nevienodos. Išlikti gali tik tie, kurie užnugaryje turi elektros gamintoją. Pavyzdžiui, „Elektros tiekimas“ turi „Lietuvos energiją“. Deja, su valstybe nepakovosi, tad tenka trauktis“, – kalbėjo M.Taraskevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.