Dujų kainoms prošvaistę įžiebė pokyčiai už Atlanto

Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą statanti Lietuva deda viltis į

Lietuva už dujas šiuo metu moka brangiausiai Europoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuva už dujas šiuo metu moka brangiausiai Europoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 13, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:02 PM

„Pasiūla pasaulio rinkoje po trejų ketverių metų gerokai padidės, nes atsivers JAV rinka, Kanadoje pradės veikti nauji statomi terminalai, o Australija padidins SGD gamybą“, - interviu agentūrai „Bloomberg“ pareiškė energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

Lietuvos siekį sumažinti kainą už rusiškas dujas, kurios šaliai šiuo metu yra brangiausios Europoje, gali apsunkinti SGD kainų kilimas pasaulio rinkose. Naujasis SGD terminalas Baltijos jūros pakrantėje pradės veikti gruodį. Taip siekiama sumažinti Rusijos koncerno „Gazprom“ dominavimą šalies energetikos sektoriuje.

„Atėjo laikas pakeisti požiūrį į sutartis, paprasčiausiai pirkti dujas už geriausią kainą, nesvarbu, ar jos tiekiamos per terminalą, ar dujotiekiu. Nesame nusiteikę prieš vieną ar kitą tiekėją. Galime pirkti ir iš „Gazprom“, jei jie pasiūlytų mums priimtinas sąlygas“, - pareiškė energetikos ministras.

Lietuvos Vyriausybė nori pirmąjį ketvirtį pasirinkti terminalo tiekėjus ir sudaryti „vieną pagrindinę sutartį“ penkeriems metams ir „keletą sutarčių neatidėliotinų sandorių rinkos sąlygomis, kad užtikrintų pakankamą lankstumą“, pareiškė J.Neverovičius.

Pasaulio SGD eksportuotojai siunčia dujas į rinkas, kuriose yra didžiausia paklausa ir didžiausios kainos. SGD importas Europos Sąjungoje (ES) mažėja, tačiau didėja Lotynų Amerikoje ir Azijoje, kurios siekia sumažinti dideles išlaidas dujoms.

Laivų brokerio įmonės „Poten & Partners“ duomenimis, SGD importo kainos Japonijoje, neįskaitant gabenimo kainų, praėjusį mėnesį pakilo iki rekordinio 14,78 JAV dolerio už 1 mln. Britanijos terminių vienetų (BTU) vidurkio. Jos gali toliau didėti, nes jau kurį laiką yra uždarytos kai kurios atominės elektrinės ir atidaromos naujos dujomis kūrenamos elektrinės.

„Ši rinka labai dinamiška. Ji labai keičiasi, todėl nenorime labai ilgalaikės sutarties, nenorime prarasti šansų pasinaudoti galimybėmis, kurios leistų mums pasinaudoti teigiamais pokyčiais rinkoje. Bandysime veikti lanksčiai“, - sako J. Neverovičius.

Visas dujas iš „Gazprom“ šuo metu gaunanti Lietuva nori, kad dujų importo įmonė „Lietuvos dujos“ arbitraže jam pareikštų ieškinį, nes koncernas taiko per didelę kainą ir piktnaudžiauja savo monopoline padėtimi, teigia ministras.

„Didelį rūpestį mums kelia tai, kad tai gali būti sąmoninga „Gazprom“ strategija – kuo daugiau išspausti iš šios rinkos, kol jie dar užima monopolinę padėtį. Akivaizdu, kad „Gazprom“, kaip „Lietuvos dujų“ akcininkas, veikia prieš įmonės interesus. Bandėme ir bandysime kelti šį klausimą diskusijose, bet galbūt jau atėjo laikas imtis teisinių veiksmų“, - pareiškė energetikos ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.