„Lietuvos energija“ gelbės Vilniaus ir Kauno šilumos ūkį

Valstybės valdoma energetikos bendrovė „Lietuvos energija“ ketina išspręsti šilumos ūkio problemas Vilniuje ir Kaune. Įmonė iki 2020 metų ketina investuoti 2 – 3 milijardus litų. Didžiausi realūs jos projektai – kogeneracinės elektrinės Vilniuje ir Kaune. Taip pat rengiamasi plėsti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę ir galbūt investuoti į vėjo jėgaines.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Jan 17, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:26 AM

Lietuvos energijos valdybos pirmininkas Dalius Misiūnas pristatė 2014-2020 metų įmonės veiklos strategiją, kurią patvirtino valdyba. „Lietuvos energija“ sieks per šį laikotarpį dvigubai padidinti savo vertę ir tapti didžiausia energetikos bendrove Baltijos šalyse. Tai ambicingas tikslas, nes šiuo metu įmonė nusileidžia kaimyninių šalių įmonėms.

„Mūsų strategija yra kurti vertę ir šis vertės kūrimas bus paremtas plėtra, efektyvumo didinimu ir įmonės vidinės kultūros gerinimu. Gali pasirodyti, kad tai nėra energetiniai tikslai. Tačiau tai yra valstybės turtas ir mes norime auginti jo vertę“, - pristatydamas veiklos stategiją aiškino D.Misiūnas.

Jis teigė, kad įmonė jau rengiasi investuoti į kelis didelius projektus. Pagrindiniai prioritetai yra šiluma ir elektra pagaminta kartu – kogeneracija. Šiuos projektus bendrovė gali įgyvendinti viena arba kartu su privačiais partneriais.

„Matome galimybę užbaigti šilumos ūkio reformą. Mažosios savivaldybės problemas išsprendė pačios, o Vilnius ir Kaunas yra ieškojimų kelyje. Galime tas problemas padėti išspręsti.

Esu šalininkas, kad valstybė galėtų dalyvauti didelių miestų šilumos ūkio valdyme, bet ne mažuose miestuose. Skirtumas tas, kad dideliuose miestuose mes kalbame ne tik apie šilumos, bet ir apie elektros gamybą, o tai jau yra nacionalinis prioritetas“, - aiškino D.Misiūnas.

Bendrovė taip pat rengiasi plėsti Kruonio hidroakumuliacinę elektrinę ir svarsto apie vėjo jėgaines. Investicijos į vėjo energetiką, anot D.Misiūno, priklausys nuo valstybės pasirinktos atsinaujinančių išteklių energetikos strategijos.

Įmonė taip pat ketina pastatyti nedidelę biokuro katilinę Elektrėnuose, kad galėtų miestui tiekti pigesnę šilumą.

D.Misiūnas atskleidė, kad įmonė gali pasiūlyti visiems gyventojams investuoti į energetinius objektus. Gali būti, kad atskiriems projektams bus išleistos obligacijos.

„Lietuvos energija“ iš vien tik elektros gamintojo ir tiekėjo tapti plačiai energetikos srityje veikiančia bendrove, kurios veiklos sąraše atsiras net ir dujų tiekimas. „Lietuvos energijos“ dukterinė įmonė „Litgas“ tieks dujas SGD terminalui.

Bendrovė neatsisako dalyvauti ir atominės jėgainės statybose ir net turi atskirą įmonę, skirtą šiam projektui. Tačiau į bendrovės veiklos strategiją iki 2020 metų atominė energetika neįtraukta. D.Misiūnas teigė, kad akivaizdu, jog šis projektas iki 2020-ųjų nebus įgyvendintas, o jo likimas nuo Baltijos šalių politikos.

Apie įmonę

„Lietuvos energija“ įmonių grupės veikla apima elektros ir šilumos energijos gamybą, tiekimą, elektros energijos prekybą ir skirstymą, prekybą gamtinėmis dujomis ir jų tiekimą, taip pat elektros energetikos ūkio aptarnavimą ir plėtrą.

„Lietuvos energijos“ grupę sudaro: elektros ir šilumos gamybos, prekybos bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“, elektros skirstomųjų tinklų operatorė „Lesto“ bei jų dukterinės bendrovės, taip pat „Litgas“, bendrovė VAE SPB, „Duomenų logistikos centras“, „Technologijų ir inovacijų centras“.

„Lesto“ ir „Lietuvos energijos gamybos“ bendrovių akcijos kotiruojamos „Nasdaq OMX“ Oficialiajame prekybos sąraše.

Patronuojanti „Lietuvos energijos“ grupės įmonė – „Lietuvos energija“ yra atsakinga už skaidrų grupės veiklos valdymą ir koordinavimą, efektyvumo didinimą.

Finansų ministerija yra „Lietuvos energija“ akcininko teises ir pareigas įgyvendinanti institucija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.